Ciepło w radiatorze głowicy.?

Jakość druku Cię nie zadowala?
xqz
Posty: 37
Rejestracja: 28 lis 2019, 00:01

Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: xqz » 09 kwie 2020, 10:26

Cześć.
Dzisiaj znów mi się zablokowało PLA.
Full metal od trianglelabs.

Wyciągnąłem filament, obciąłem, wsadziłem i zrobiłem coldpull.
Rozgrzałem do 200 stopni, wyekstrudowalem 4cm, obniżyłem temperaturę do 90 stopni i wyciągnąłem filament.
Widać, jak się rozkładają temperatury na filamencie który wyciągnąłem. Wydaje mi się, że roztopiony powinien być tylko ten kawałek który siedzi w dyszy, a od lacnzika w górę już normalny.
Dołączam zdjęcia.
IMG_20200409_102224.jpg
IMG_20200409_102159.jpg
IMG_20200409_102129.jpg


Nie za dużo jest roztopiony?
Awatar użytkownika
Cosik
Posty: 671
Rejestracja: 09 gru 2017, 10:12
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: HEVO DC
x 151
Kontaktowanie:

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: Cosik » 09 kwie 2020, 10:34

1. Nie dołączyłeś zdjęcia głowicy.
2. Prawdopodobnie kiepsko ją chłodzisz.
3. Ja wymiękłem przy tytanowym łączniku od trójkątnych i kupiłem oryginalny od e3d - problem zniknął :D
Wolność wariacie w swoim warsztacie...
HEVO DC - wciąż wiele pomysłów na usprawnienia :D

Moje projekty 3D

https://discord.gg/cBYzhm2 -> RepRapy PL
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5531
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1019

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: dragonn » 09 kwie 2020, 10:34

przydałby się zdjęcia głowicy, informacje o drukarce itp.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
xqz
Posty: 37
Rejestracja: 28 lis 2019, 00:01

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: xqz » 09 kwie 2020, 13:06

Hotend taki:

https://www.aliexpress.com/item/33031908940.html

Drukarka ender 3.
Jeśli chodzi o chłodzenie to co mogę poprawić? Na blok grzejny między nim a radiatorem dałem bawełnę z kaptonem, oraz założony bullseye, a na łącznik od strony radiatora dałem pastę termoprzewodzącą. Cóż jeszcze mogę zrobić żeby chłodzenie poprawić?

Wymieniłeś sam łącznik czy cały hotend? Bo tutaj łącznik nie jest na gwint tylko na śrubkę imbusowa malutką.
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1415
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 435

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: morf » 09 kwie 2020, 13:12

Pytamy o zdjęcie bo chcemy sprawdzić czy masz tam np wentylator na radiator
dragonn
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5531
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1019

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: dragonn » 09 kwie 2020, 13:13

I jaki wentylator, to też jest istotne.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
xqz
Posty: 37
Rejestracja: 28 lis 2019, 00:01

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: xqz » 09 kwie 2020, 15:27

Wentylator oryginalny Creality

IMG_20200409_152313.jpg
IMG_20200409_152232.jpg
IMG_20200409_152305.jpg
IMG_20200409_152516.jpg
IMG_20200409_152220.jpg
IMG_20200409_152449.jpg
IMG_20200409_152432.jpg
IMG_20200409_152339.jpg
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 942
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 319

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: TDI-CAD » 09 kwie 2020, 16:04

Odsuń blok grzejny od radiatora. Tak co najmniej o 1,5mm od stanu jaki masz teraz.
xqz
Posty: 37
Rejestracja: 28 lis 2019, 00:01

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: xqz » 09 kwie 2020, 16:27

Ale jak mam to zrobić jak łącznik muszę wkręcić przecież.?
bryan
Posty: 107
Rejestracja: 28 lis 2019, 23:10
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Ender-3 modded
x 18
Kontaktowanie:

Re: Ciepło w radiatorze głowicy.?

Postautor: bryan » 09 kwie 2020, 16:45

Co Ty tam masz za głowice? Stockowa od Endera to ona nie jest.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości