Filament ciągle się blokuje

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1589
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 551

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: morf » 14 wrz 2020, 11:02

Czekaj w innym wątku pisałeś cos o wentylatorach. Na pewno działa cały czas wentylator na radiator cały czas?
Pamiętam że wrzuciłem jakiegoś gotowegoMarlina który miał chyba zamienione piny i wentylator wydruku był zamieniony z nadmuchem na radiator który powinien być włączony na 100 cały czas
FlameRunner
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
Johann Gambolputty
Posty: 16
Rejestracja: 01 wrz 2020, 21:46
x 1

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: Johann Gambolputty » 15 wrz 2020, 23:19

Dla pewności skompilowałem Marlina 1.1.9 z repozytorium HiPrecyi wgrałem do drukarki.

Nie mam doświadczenia z marlinowymi drukarkami, i nie wiem na ile poniższe symptomy są normalne, ale:

* w czasie kalibracji 1 warstwy nie kręci się żaden
* gdy włączę preheat (producent prosił by to sprawdzic) kręcą się tylko "turbinki" po bokach
* włączyłem wydruk pliku test02 z karty i po przejściu pierwszej warstwy włączyły się wszystkie wiatraczki (ten centralny dmucha na radiator) - ale wydruk puściłem "na sucho" bez filamentu

Poza tym marudziłem sprzedawcy z Ali i mnie skontaktowali z inżynierem z FYSETC, może on coś pomoże.
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1589
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 551

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: morf » 16 wrz 2020, 08:46

Generalnie cos jest nie tak, nadmuch na radiator powinien sie wlaczyc gdy grzalka grzeje i termistor zaraportuje powyzej X stopni (nie pamietam default ale chyba 40C albo 60C).
Skoro przy opcji preheat wentylator sie nie zalacza to cos jest skopsane. Poniewaz ten nadmuch w ogole się włącza (nie jest uszkodzony HW), to oznacza ze problemem są kwestie z FW.

Sprobuj wrzucic stokowego marlina 1.1.9 (https://www.thingiverse.com/download:7709629)
Daj Reset Factory settings.
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 970
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 398

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: Pjoter » 16 wrz 2020, 09:42

A wtyczki wpięte w płytę główną były sprawdzane? Może chińczyk źle podpiął?
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1589
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 551

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: morf » 16 wrz 2020, 11:12

Z tego co zrozumiałem przed "zabawami z firmware" wentylator działał poprawnie
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 970
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 398

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: Pjoter » 16 wrz 2020, 11:42

A dobra, przyznaję że na szybko czytałem temat, mogłem coś pominac
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
Johann Gambolputty
Posty: 16
Rejestracja: 01 wrz 2020, 21:46
x 1

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: Johann Gambolputty » 16 wrz 2020, 16:57

Ale z tymi podłączeniami to nie jest taki zupełnie głupi pomysł, chiński inżynier wywnioskował że mogą być zamienione (chociaż nie do końca mi to pasuje).

Pamiętajcie, że mogłem mieć jakiegoś farta i ta kalibracja 1szej warstwy jakoś przeszła. Przy regularnym drukowaniu kręcą się wszystkie, ale załączają się na raz.

Sprawdzę połączenia, wgram stockowy firmware i dam znać czy coś się zmieniło.
Awatar użytkownika
Johann Gambolputty
Posty: 16
Rejestracja: 01 wrz 2020, 21:46
x 1

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: Johann Gambolputty » 16 wrz 2020, 20:34

Firmware jest stockowe 1.1.9.

Chyba coś znalazłem. Wiatraki są trzy FAN0, FAN1 i FAN2. Posprawdzałem co do czego jest podłączone:

FAN0 - turbinki dmuchające na dyszę
FAN1 - wiatrak dmuchający na radiator
FAN2 - wiatraczek w obudowie dmuchający na płytkę sterownika.

Testuje sobie wydając bezpośrednio komendy:
M106 P0 - czyli FAN0 - włącza turbinki dmuchające na dyszę
M106 P1 - czyli FAN1 - włącza wiatrak dmuchający na radiator
M106 P2 - nic się nie dzieje.

A teraz coś ciekawego :)

Włączam custom preheat.
Cisza, temperatura hotendu dobija do 50 stopni (taki próg załączenia mi podał chłopek z FYSETC) i... odpala się wiatraczek w obudowie dmuchający na płytkę (FAN2). Temperatura spadnie poniżej 50 i... dolny wiatraczek się wyłącza :)

Włączam PLA preheat.
Włączają się turbinki po bokach. Gdy temperatura hotendu osiągnie 50 stopni znowu się włącza wiatraczek FAN2 z dołu.
Przerywam nagrzewanie, temperatura spada, FAN2 (na płytkę) staje, turbinki (FAN0) kręcą się nadal i ostatecznie nie przestają.

Proces kalibracji 1 warstwy
Hotend się nagrzewa do 50 stopni, włącza się wiatraczek w obudowie (FAN2)

Teraz się zastanawiam co o tym myśleć, być może trzeba zamienić FAN1 i FAN2?
mcxmcx
Posty: 1411
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 120

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: mcxmcx » 16 wrz 2020, 22:02

Zamień, wtyki powinny pasować.
Awatar użytkownika
Johann Gambolputty
Posty: 16
Rejestracja: 01 wrz 2020, 21:46
x 1

Re: Filament ciągle się blokuje

Postautor: Johann Gambolputty » 17 wrz 2020, 02:06

No i mamy sukces! Dziękuję wszystkim za cierpliwość :)

Po zamianie wiatraczków FAN1 i FAN2 zatykanie zniknęło jak ręką odjął. Dużo lepiej się drukują wydruki, Benchy tylko trochę jest ponitkowany.

IMG_8080.JPG
IMG_8078.JPG


Ten problem musiał istnieć od samego początku, ale pierwsze proste wydruki go po prostu wybaczały.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości