Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Jakość druku Cię nie zadowala?
auspexs
Posty: 17
Rejestracja: 03 lis 2018, 02:11

Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: auspexs » 21 lip 2022, 06:31

hej.
jako ze elektronika mi padla, kupilem nowa
- SKR PRO V1.1
- zmienilem tez glowice na BMG_CR_10
zmodyfikowalem Marlina 2.0.x bugfix ale niestety nie umiem tak tego dokonfigurowac zeby dzialala bez zarzutu.

zastanawiam sie czy byla by tutaj osoba (z Torunia badz okolicy) ktorej moglbym "zlecic" ogarniecie tej drukarki, by nadawala sie do uzytu.
zastanawiam sie tez, czy nie rzucic tego w diably, sprzedac i kupic cos co dziala "z pudelka".
help! :)
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 1078
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: U30, Sapphire Pro
x 270

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: cyfron » 21 lip 2022, 10:53

Może zamiast bugfix, skompiluj stabilną wersję.
Awatar użytkownika
morf
Posty: 2601
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 1223

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: morf » 21 lip 2022, 11:19

Chyba bardziej czuje problem w ogarnięciu configów
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2611
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 776

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: McKee » 24 lip 2022, 18:11

Zastanów się / rozważ RRF (RepRap Firmware): https://teamgloomy.github.io/skr_pro_co ... fi_32.html
(Marlin to przeżytek :cool2:)
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 1078
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: U30, Sapphire Pro
x 270

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: cyfron » 24 lip 2022, 23:46

Skoro marlin to przeżytek, może rozważ Klipper.
auspexs
Posty: 17
Rejestracja: 03 lis 2018, 02:11

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: auspexs » 05 sie 2022, 20:41

udalo mi sie ja odpalic.
jednak nie jestem w stanie drukowac nic wysokiego (no raz mi sie udalo). ciagle mam przesuniecia na osi Y.
model sie klei az za dobrze (PLA), musi ostygnac, zeby odszedl od stolu.
podwiniec nie widze. jest zhop, jest retrakcja. jest mesh stolu. pasek naciagam na n-sposobow. testuje rozne predkosci.
i poszlo 3/4 rolki na dupne wydruki. nie mowiac juz o czasie. powoli trace pomysly i cierpliwosc...
do klippera trzeba zew komputeka, typu PI3/4, na inwestycje na razie mi szkoda kasy, jakby dzialala bez zarzutu, to bym sie zastanawial.
mcxmcx
Posty: 2006
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 224

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: mcxmcx » 06 sie 2022, 00:10

A dobrze kolega radiator chłodzi?

I czy retrakcja nie za duza?
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 898
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 552

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: JGFTW » 06 sie 2022, 18:37

Kolega ma problem z Marlinem i niepotrzebnie dokładacie mu roboty sugerując Klippera i RRF.

Prawda jest taka, że jak nie doprowadzi Marlina do zadowalającej pracy to z powyższymi również sobie nie poradzi.

To co sugeruję kolega mcxmcx pasuję, jeżeli filament przestaję wychodzić z dyszy i dlatego nie możesz dokończyć wydruku.

Jak chodzi o przesuwanie warstw (bo rozumiem, że to jest główny problem) to może to być kwestia napięcia sterowników silników krokowych - czy silniki po godzinie pracy są ciepłe czy parzą?

Ewentualnie wartości przyspieszeń mogą być za wysokie (w slicerze lub w maszynie).

Czasami jest to kwestia mechaniczna, zdaję się trywialna jak niedokręcone śruby (poluzowane) koło zębate.

Po postawieniu Marlina na nowej maszynie warto skalibrować ustawienia; tu jest bardzo fajny, zebrany do kupy poradnik - https://teachingtechyt.github.io/calibration.html
Jak zrobisz całość to na pewno będzie drukować najlepiej jak konstrukcja i części pozwolą.

Jeżeli chcesz konkretniejsze rozwiązanie to musisz wrzucić zdjęcia nieudanego wydruku, może ustawienia slicera albo zawartości eeprom.

auspexs pisze:zastanawiam sie tez, czy nie rzucic tego w diably, sprzedac i kupic cos co dziala "z pudelka".


Jest to zdecydowanie warte zastanowienia jak masz mało czasu albo nie chce Ci się grzebać, ale pod warunkiem, że kupisz coś w czym faktycznie nie trzeba grzebać - pierwszy lepszy chińczyk nie jest tego gwarantem.

Zawsze możesz kupić jakąś sprawną używkę od kogoś z forum ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Andrzej_W
auspexs
Posty: 17
Rejestracja: 03 lis 2018, 02:11

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: auspexs » 07 sie 2022, 18:52

ok, podnioslem napiecie Y z .8 do 1.0 (w kodzie to 800 > 1000) silniki sie nie grzeja, dalem nowy filament i wydruki sie nie przesuwaja. moze to to kwestia napiecia, moze filamentu (tez inny producent no i "suchy" bo z pudelka). co do retrakcji, dalem taka jaka sugerowal producent extraktora (0.2 - 1.2). nitki zniknely i generalnie to nie tutaj byl imho problem.

teraz mam inna przypadlosc:
drukarka dojrzedzajac do konca krawedzi stolu - podczas wydruku, podnosi glowice. na osi Y o pare mm, na osi X potrafi i 10cm. oczywiscie "drukujac" nadal. za cholere nie wiem co to i jak to wyeliminowac.
auspexs
Posty: 17
Rejestracja: 03 lis 2018, 02:11

Re: Gate 3D z wymieniona elektronika i glowica

Postautor: auspexs » 07 sie 2022, 19:18

to chyba cos z UBL'em i ogolnie ustawieniami stolu. powalcze.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość