Pomoc w ustawieniach drukarki Sapphire Pro 1

Jakość druku Cię nie zadowala?
sakul
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2022, 18:15

Pomoc w ustawieniach drukarki Sapphire Pro 1

Postautor: sakul » 22 lis 2022, 18:59

Cześć. chciałbym prosic o pomoc w ustawieniach drukarki sapphire pro 1. Jestem totalnie zielony w temacie. Drukarka stała 2 lata bo ją rozkalibrowałem filmikiem z yt i wracam do tematu. NIe wiem od czego zacząć, Jakby ktoś był chetny to mogę pomóc w projektowaniu konstrukcji blachowych w inventorze.
Z góry dziękuje
Łukasz
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 1219
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
Drukarka: 3d Pen
x 497

Re: Pomoc w ustawieniach drukarki Sapphire Pro 1

Postautor: Andrzej_W » 22 lis 2022, 22:30

Napisz co konkretnie poprzestawiałeś że się rozkalibrowała.
Zmieniałeś kroki na osiach i ekstruderze ?
Parę osób ma na pewno ta drukarkę to poratuje fabrycznymi ustawieniami kroków.
Czy tylko namieszałeś w ustawieniach slicera wtedy wystarczy usunąć profil który masz i wybrać w nim od nowa swoja drukarkę.
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 941
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 592

Re: Pomoc w ustawieniach drukarki Sapphire Pro 1

Postautor: JGFTW » 23 lis 2022, 09:36

Zrób po kolei wszystkie sekcje opisane tu: https://teachingtechyt.github.io/calibration.html
sakul
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2022, 18:15

Re: Pomoc w ustawieniach drukarki Sapphire Pro 1

Postautor: sakul » 23 lis 2022, 18:31

Z góry dziekuje za pomoc.

Napisałem do Chińczyków, przesłali mi plik tekstowy "robin_nano35_cfg.txt". nagrałem na karte, włożyłem do drukarki, odpaliłem. Wizualnie na displayu drukarki nic się nie zadziało, ale inaczej np wyglądają ikonki do niwelacji stołu. Jak ponownie włożyłem kartę sd do kompa z tym plikiem konfiguracyjnym to był już inny skrót, zmienił się z .txt na .CUR. wiec chyba się coś zadziało.
Do Ultimate Cura wgrałem jeszcze raz drukarkę i zobaczymy czy ruszy.

Andrzej odpowiadając na Twoje pytanie zmieniłem ustawienia w eeprom za pomoca programu RepetierHost. zmieniłem tylko parametry do extrudera
JGFTW dzieki za link

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aaannnd i 9 gości