Problem z PETG
Problem z PETG
Drukarka Sapphire Pro. PLA (eSUN) ładnie drukuje bez problemu. Skrócony bowden bo zamontowałem flying extruder. Poprawione chłodzenie heatsinku, wlozony heatbreak z wkladka wiec szparki nie powinno byc.
Probuje drukować PETG (Devil design czarny - prosto z opakowania). Kostka wyszla jakas powykrzywiana wiec mowie wpierw sprobuje klaibrowac temperature. Ale podczas drukowowania wiezy zauwazylem ze juz na pierwszym poziomie dysza wchodzi w kontakt z polozonym juz plastikiem. Tak jakby sie wykrzywial do gory i byl bardzo miekki jeszcze sporo po wydrukowaniu. Zmienilem chłodzenie z 30 na 100% - nic sie nie zmienilo. Probowalem temperatury od 220 do 250 - bez roznicy - ten sam problem.
Nie mam doświadczenia poza PLA wiec wole zapytac. Moze to jakiś oczywisty problem.
Probuje drukować PETG (Devil design czarny - prosto z opakowania). Kostka wyszla jakas powykrzywiana wiec mowie wpierw sprobuje klaibrowac temperature. Ale podczas drukowowania wiezy zauwazylem ze juz na pierwszym poziomie dysza wchodzi w kontakt z polozonym juz plastikiem. Tak jakby sie wykrzywial do gory i byl bardzo miekki jeszcze sporo po wydrukowaniu. Zmienilem chłodzenie z 30 na 100% - nic sie nie zmienilo. Probowalem temperatury od 220 do 250 - bez roznicy - ten sam problem.
Nie mam doświadczenia poza PLA wiec wole zapytac. Moze to jakiś oczywisty problem.
Re: Problem z PETG
Kurcze myslalem ze PETG potrzebuje mniej chlodzenia niz PLA. Ta drukarka to neverendingstory. Wlasnie wymieniłem zstop na optyczny - jeden z tysiaca problemow mniej.
Chyba raczej wymienie caly hotend.
Chyba raczej wymienie caly hotend.
- Jarewa
- Drukarz
- Postów w temacie: 2
- x 265
Wolniej drukuj zjedz tak 20-30mm/s, fakt że się mniej chłodzi ale też się i wolniej drukuje.
- majek
- Drukarz
- Drukarka: EZT-3D T1, vn-corexy
- x 359
Poszukaj silikonu na blok, który osłania również dyszę. I spróbuj niższej temperatury.
- majek
- Drukarz
- Drukarka: EZT-3D T1, vn-corexy
- x 359
Ale nie zasłania dyszy. O wiele lepiej drukuje się PET-G bez nadmuchu jak z silikonu wystaje tylko sam koniuszek dyszy - nie ma efektu radiacji ciepła od bloku i dyszy i materiał sam szybko stygnie.
$A$F
- malyhenio1
- Postów w temacie: 1
- x 22
No bez przesady, nie róbmy z drukowania PETG jakiegoś wymagającego fikołków voodoo.
Drukowana jest wieża, więc pierwsze piętro pewnie jest mocno przegrzane. Jakby kolega dał się tej wieży dodrukować, to może coś więcej będzie widać;)
J.A.
Zmniejszylem szybkość do 30 i już zaczęło się drukować poprawnie. Zmniejszyłem retrakcję (bo skróciłem bowdena) a zwiększyłem szybkość retrakcji i jest już całkiem nieźle. Do dopracowania ale właśnie drukuję fanducty na większe turbinki
. Dziękuję bardzo za pomoc.