Creality K1 dziwny problem
- grzesiekDe
- Postów w temacie: 11
- Drukarka: Creality K1
Creality K1 dziwny problem
Mam strasznie dziwny problem z drukarką Creality K1, wymieniłem w niej ekstruder na cały metalowy, hot end na nowy oraz końcówkę na taką długą która nie wymaga tej rureczki w środku.
Problem polega niestety na tym, że po wydrukowaniu 1 warstwy po prostu przestaje drukować, wygląda na problem z ekstuderem bo nie podaje w ogóle filamentu. Dziwne jest to, że raz na jakiś czas potrafi się wydrukować cały projekt i to dobrze, nie widać na nim żadnych wad wskazujących na ekstruder czy złe ustawienia. Stół jest dobrze wypoziomowany, filament nowy od Creality. Pierwsza warstwa jest idealna. Kończą mi się pomysły i zaraz oszaleję.
Używam Orca Slicer, nie wiem czy to wina softu ? Drukarka ma roota i zainstalowany jest Script Helper, klipper i takie tam.
Problem polega niestety na tym, że po wydrukowaniu 1 warstwy po prostu przestaje drukować, wygląda na problem z ekstuderem bo nie podaje w ogóle filamentu. Dziwne jest to, że raz na jakiś czas potrafi się wydrukować cały projekt i to dobrze, nie widać na nim żadnych wad wskazujących na ekstruder czy złe ustawienia. Stół jest dobrze wypoziomowany, filament nowy od Creality. Pierwsza warstwa jest idealna. Kończą mi się pomysły i zaraz oszaleję.
Używam Orca Slicer, nie wiem czy to wina softu ? Drukarka ma roota i zainstalowany jest Script Helper, klipper i takie tam.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: 3d Pen
- x 846
- grzesiekDe
Re: Creality K1 dziwny problem
Ten problem pojawił się jeszcze przy oryginalnych częściach. Po pierwszym rozkręceniu zauważyłem, że niektóre zęby na rolkach w ekstruderze się wyrobiły i zaczynał przeskakiwać. Kupiłem nowe, wymieniłem ale problem nie zniknął.. Uznałem, że wymienię na cały nowy ekstreuder.
Po wymianie nagle wszystko zaczęło pięknie działać, po jakimś czasie problem wrócił. Znowu rozkręciłem i zauważyłem, że przy heat creep wylało się trochę filamentu. Od razu wymieniłem na nowy, taki z długą dyszą. Niestety problem jest cały czas.
Co dokładnie masz na myśli że to wina heat creep ?
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: 3d Pen
- x 846
To tylko hipoteza
Heat creep to tzw. pełzanie ciepła czy jakoś tak. Czyli nie dostateczne chłodzenie radiatora lup cos przerwą cieplną pomiędzy hotendem a radiatorem powoduje to mięknięcie filamentu już w strefie zimnej i jego blokowaniem. Ekstruder ma ciężej go przepychać i może dlatego się szybciej zużył.
W K1 mieli też problem z ekstruderem ale piszesz że go już wymieniłeś.
Heat creep to tzw. pełzanie ciepła czy jakoś tak. Czyli nie dostateczne chłodzenie radiatora lup cos przerwą cieplną pomiędzy hotendem a radiatorem powoduje to mięknięcie filamentu już w strefie zimnej i jego blokowaniem. Ekstruder ma ciężej go przepychać i może dlatego się szybciej zużył.
- grzesiekDe
Czy np użycie pasty termoprzewodzącej może naprawić ten problem, była w zestawie z nowym hotendem ale nie nakładałem jej bo wydawało mi się, że jest już fabrycznie nałożona w środku. Poza tym w instrukcji nie było napisane, że trzeba nałożyć pastę.Andrzej_W pisze: ↑26 paź 2024, 23:17 To tylko hipoteza
No jest to dość ciekawy trop, jutro postaram się to sprawdzić i jeszcze raz rozkręcę wszystko.
- grzesiekDe
UPDATE: nałożyłem pastę bezpośrednio na dyszę, rozkręciłem wszystko, sprawdziłem czy jest wszystko dobrze podłączone i skręcone i dalej bez zmian.
Teraz to już naprawdę nie wiem w czym jest problem :/
Pierwsza warstwa perfekcyjna a potem to totalna lipa. Wczoraj udało mi się wydrukować jeden projekt w całości i już myślałem, że się udało ale niestety nie.
Teraz to już naprawdę nie wiem w czym jest problem :/
Pierwsza warstwa perfekcyjna a potem to totalna lipa. Wczoraj udało mi się wydrukować jeden projekt w całości i już myślałem, że się udało ale niestety nie.
- Pjoter
- Drukarz
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: HEVO, MK3S
- x 896
Miałem identycznycproblem w K1 max - po pierwszej warstwie wydruk się przerywal. Tzn ekstruder nie podawał filamentu. Podkrec temperaturę o 20-30 stopni i zobacz czy to nie pomoże. U mnie pomogło z PLA
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
- grzesiekDe
UPDATE: Chyba się udało, jedyne co zrobiłem to kalibracja wstrząsów, nie wiem czy dokładnie tak to się nazywa. Jeszcze temperatury nie zmieniałem.
Grzesiek smaruję się tylko to zgrubienie na dyszy w górnej części.A mam pytanie u Ciebie paski w drukarce chodzą równolegle w tylnej części obudowy ?
- grzesiekDe