Creality K1 dziwny problem

Drukarki FDM III Generacji - BambuLab, Creality K1, Qidi Tech, <podróbki, klony>, itp.
Awatar użytkownika
grzesiekDe
Postów w temacie: 11
Drukarka: Creality K1

Re: Creality K1 dziwny problem

Post autor: grzesiekDe »

UPDATE: zbyt pochopna odpowiedź, właśnie sprawdziłem i chodzą razem w takim sam sposób
Awatar użytkownika
grzesiekDe

Dalej nie chce drukować, już nasmarowałem dyszę, zwiększyłem temperaturę o 20 stopni. Nic nie pomaga. Jest też taka sprawa, że jak wymieniałem hotend to jedna śruba która trzymała radiator się ukręciła, teraz trzyma się tylko na 3. Czy to może mieć wpływ na uciekanie ciepła ?

Obecnie sytuacja wygląda następująco, sama ekstrakcja idzie super za każdym razem, ustawiam pokrętłem moc docisku ekstrudera. W momencie kiedy zaczyna się drukować idzie dobrze jakąś chwilkę i w pewnym momencie przestaje drukować. Już nawet pierwszej warstwy nie chce dokończyć.

Ma ktoś jeszcze jakąś radę ?
mcxmcx
Drukarz
Postów w temacie: 1
x 326

Post autor: mcxmcx »

Puść wydruk z pliku który kiedyś drukował się dobrze.

Może w slicerze zepsules.
grzesiekDe
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
grzesiekDe

Szok, na początku pomyślałem, że to nie może zadziałać ale wydrukowałem "stateczek" który jest wgrany na drukarkę od producenta i wydrukował się bez problemu. Nawet ładniej niż każdy poprzedni.

Tylko co to teraz znaczy ? Używam Orca Slicer i pobieram ustawienia z kreatora do drukarki, nic tam poza zwiększeniem temperatury nie zmieniałem. Teraz jak mi zwróciłeś na to uwagę postanowiłem ściągnąć slicer od Creality. Niestety po dodaniu projektu i przesłaniu go na drukarkę efekt jest taki sam :/ czyli lipa, nadal się nie drukuje.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 461

Post autor: Jarewa »

To oznacza że musisz posiedzieć nad profilami i ustawieniem drukarki. A nie korzystać gotowców.
Awatar użytkownika
grzesiekDe

UPDATE: no to tak, przywróciłem drukarkę do ustawień fabrycznych i zrezygnowałem z instalowania Klippera i rootowania.
Niech się drukuje tak jak przychodzi od producenta. Slicer od Creality, wrzuciłem projekt i ku mojemu zaskoczeniu zaczyna się bardzo ładnie drukować.

Niestety nie jest tak pięknie jak mi się wydawało, ten sam projekt puszczony parę razy idzie ślicznie do pewnego momentu. Za każdym razem przestaje drukować dokładnie w tym samym momencie.
Co to może znaczyć ? To już chyba nie jest problem ze strony slicera ?
Awatar użytkownika
grzesiekDe

UPDATE: udało się, w końcu wydruk wyszedł w całości, trochę wyregulowałem ekstruder (ten nowy ma taką możliwość) i nie zamykałem tym razem klapy, druk w PLA. Do tej pory każdy wydruk robił się w całości w zamkniętej obudowie.

Jak na razie się udało ale czy się przypadkiem zaraz coś nie zepsuje to nie wiem.

Sorry za tak długi wpis ale może komuś to kiedyś pomoże jak będzie mieć podobny problem.

Ogólnie to tak - ustawienia fabryczne bez root'a, slicer od Creality i otwarta klapa przy druku z PLA. Teraz tylko trzymać kciuki. Zlecenia czekają na realizację i może w końcu się uda coś wysłać.
Medykkfor
Postów w temacie: 2

Post autor: Medykkfor »

U mnie też nie chodzą równolegle ale drukuje dobrze , zgłosiłem paski na reklamację bo puka napinacz czasami.
Awatar użytkownika
WillingMagic
Drukarka: -
x 29

Post autor: WillingMagic »

W K1C na obudowie na górze jest informacja, że do drukowania PLA i innych materiałach które topią się w niższych temperaturach należy zdjąć górną pokrywę, bo w środku jest za ciepło i filament mięknie za wcześnie. Pewnie gdybyś drukował z PETG lub ABS/ASA nie miałbyś tego problemu.
kapi
ODPOWIEDZ

Wróć do „III Generacja (Bambu, Qidi, K1, itp)”