Bambu ogranicza użytkowników czyli środkowy palec w akcji

Drukarki FDM III Generacji - BambuLab, Creality K1, Qidi Tech, <podróbki, klony>, itp.
J.A.
Postów w temacie: 4
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 77

Re: Bambu ogranicza użytkowników czyli środkowy palec w akcji

Post autor: J.A. »

majek pisze: 19 sty 2025, 19:20 Czyli moja wizja jest taka: uszczelnią API, a później wprowadzą abonament za chmurę. Może z drukarką dostanie się 1-3 lat chmury gratis, ale później trzeba będzie płacić, albo 'twój sprzęt nie jest już obsługiwany, drukuj z karty sd' ;)
To się może skończyć procesami.
Poprawcie mnie, ale chyba nie ma produktu na świecie, którego funkcjonalność się zmienia po upływie pewnego czasu i użytkownik o tym nie wie przy zakupie.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Postów w temacie: 13
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6330
Kontakt:

Post autor: dziobu »

Przecież funkcjonalność się nie zmienia. To co oferowali i to co kupiłeś to działa bez zmian, a to że bajery i dodatki nie działają to nie ich wina i nie ich sprawa.
madan
Postów w temacie: 2
x 2

Post autor: madan »

9 mies temu jako totalny laik w druku 3D zapytałem o bezpieczeństwo tych drukarek i wobec braku odpowiedzi poświęciłem z pół godziny na poszukanie co i jak z tą firmą. Tyle wystarczyło żebym nie kupił ich drukarki. Zawalili rynek, przycisnęli konkurencję a teraz się zaczyna strzyżenie. Żeby się nie skończyło jak z rynkiem zwykłych drukarek i np. zapędami HP:)
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 637

Post autor: majek »

J.A. pisze: 19 sty 2025, 21:43 To się może skończyć procesami.
A czytałeś ich TOS?

Zacznijmy od:
9. Third-party Software Statement

9.1 You understand and agree that although Bambu Lab Product supports the execution of general G-code files, but it does not guarantee the availability of G-code generated by third-party software in any period, and will not be responsible for product damage caused by running G-code generated by third-party software.
To jest fajne:
7.1 To provide you with a better user experience, Bambu Lab may provide you with product update services, including, but not limited to, system software updates and 3D printing model updates.
[...]
7.4 Your Bambu Lab product will automatically search for and download new update packages to provide you with timely update services. These updates are designed to resolve cyber security loopholes and prevent new threats, and it is important to accept and install security related system updates in a timely manner. Due to the importance of these updates, your product may block new print job before the updates is installed, and will immediately provide update notifications to help you understand the related information.
Czyli wyślą 'security' update i albo zainstalujesz, albo zostajesz z przyciskiem do papieru.
A jak się nie podoba, to:
10. Changes to this Policy
[...]If you do not agree with the new Terms, you must stop accessing or using services or products.
i wiele więcej.
Ale przynajmniej nie ma wielkiego ostrzeżenia jak w wiodących systemach operacyjnych, że oni za nic nie odpowiadają :D
J.A. pisze: 19 sty 2025, 21:43 Poprawcie mnie, ale chyba nie ma produktu na świecie, którego funkcjonalność się zmienia po upływie pewnego czasu i użytkownik o tym nie wie przy zakupie.
Windows, Fejsbuk, Google, Android?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2025, 22:42 przez majek, łącznie zmieniany 1 raz.
Abys, WillingMagic, Dudasz
mcxmcx
Drukarz
Postów w temacie: 7
x 337

Post autor: mcxmcx »

madan pisze: 19 sty 2025, 21:59 9 mies temu jako totalny laik w druku 3D zapytałem o bezpieczeństwo tych drukarek i wobec braku odpowiedzi poświęciłem z pół godziny na poszukanie co i jak z tą firmą. Tyle wystarczyło żebym nie kupił ich drukarki. Zawalili rynek, przycisnęli konkurencję a teraz się zaczyna strzyżenie. Żeby się nie skończyło jak z rynkiem zwykłych drukarek i np. zapędami HP:)
No I co kupiłeś?
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
madan
x 2

Post autor: madan »

Pruse mk4 - wjechała fajna okazja z fvat chociaż oglądałem jeszcze wtedy Endera.
Awatar użytkownika
kometes
Postów w temacie: 1
x 63

Post autor: kometes »

Zgarny pisze: 19 sty 2025, 19:03
Jest i rozwiązanie:

https://hackaday.com/2025/01/19/bambu-c ... extracted/
Instrukcje są usuwane i coraz trudniej je znaleźć, jakby ktoś potrzebował, to można je znaleźć pod tym linkiem:
https://wiki.rossmanngroup.com/wiki/Rev ... bu_Connect
Jak zapewnia Louis Rossmann w TYM MATERIALE, instrukcje te nie zostaną usunięte.
J.A.
Postów w temacie: 4
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 77

Post autor: J.A. »

dziobu pisze: 19 sty 2025, 21:45 Przecież funkcjonalność się nie zmienia. To co oferowali i to co kupiłeś to działa bez zmian, a to że bajery i dodatki nie działają to nie ich wina i nie ich sprawa.
Odnosiłem się do potencjalnego abonamentu na chmurę.
A to zmienia funkcjonalność.
majek pisze: 19 sty 2025, 22:41 Windows, Fejsbuk, Google, Android?
FB i Google, są bezpłatne, mogą sobie zmieniać funkcjonalność dowolnie. Windows? Oczywiście, że się nie zmienia. W momencie zakupu licencji na 3.11 do dziś mogą go 386, do tej pory będzie działał tak jak w momencie zakupu. Android nie wiem, nigdy nie używałem, ale chyba też licencją na Androida jest słuchawka. Jeżeli słuchawka z którą go kupiłem działa, to Android też będzie działał.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
mcxmcx
Drukarz
Postów w temacie: 7
x 337

Post autor: mcxmcx »

madan pisze: 20 sty 2025, 00:13 Pruse mk4 - wjechała fajna okazja z fvat chociaż oglądałem jeszcze wtedy Endera.
To masz funkcjonalność Bambi po ograniczeniach, a na dodatek drukuje wolniej i wymaga kalibracji.

Wolność, to się nazywa wolność wyboru.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 3
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 373
Kontakt:

Post autor: Igor »

J.A. pisze: 20 sty 2025, 08:15 FB i Google, są bezpłatne, mogą sobie zmieniać funkcjonalność dowolnie. Windows? Oczywiście, że się nie zmienia. W momencie zakupu licencji na 3.11 do dziś mogą go 386, do tej pory będzie działał tak jak w momencie zakupu. Android nie wiem, nigdy nie używałem, ale chyba też licencją na Androida jest słuchawka. Jeżeli słuchawka z którą go kupiłem działa, to Android też będzie działał.
Windows zmienia funkcjonalność prawie za każdą aktualizacją. Mam w pracy Windę i ściągnęła już tyle updatów że jej się licznik główny pewnego ranka przekręcił z 10 na 11, po uprzednim ściągnięciu jednorazowo 25 GB i kilku h mielenia tego. Telefon z Andkiem też mam, tu się funkcjonalność (UI) zmienia srogo po każdej aktualizacji. W obu przypadkach oczywiście wszystko coraz bardziej zmula aż staje się bezużyteczne.
Nie zmieniały się te Windowsy które nie były wersją "rolling update". Czyli tak gdzieś do XP.

Dzisiaj coraz trudniej kupić produkt IT, który działa "aż zdechnie sprzęt". Ba, już nawet sprzęt jest zależny od dostępu do serwera producenta i łaski producenta że serwer odpowie "tak, możesz dzisiaj dalej działać".

Mam też kompa z XP i Inventorem 2010. Instalacja w 2012 roku. Do dzisiaj działa tak jak dwa tygodnie po instalacji*. ALE. Ten komp nie widział nigdy innej sieci niż zasilająca.

Windowsy które pamiętam, od 95 po XP, zawsze po 2-3 tygodniach zmulały do połowy responsywności i tak pozostawało, o ile nie instalowało się więcej niż kilku programów. Jak programów było kolejne kilka, to tylko reinstalka pomagała.
morf, obrms
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
ODPOWIEDZ

Wróć do „III Generacja (Bambu, Qidi, K1, itp)”