To się może skończyć procesami.
Poprawcie mnie, ale chyba nie ma produktu na świecie, którego funkcjonalność się zmienia po upływie pewnego czasu i użytkownik o tym nie wie przy zakupie.
To się może skończyć procesami.
A czytałeś ich TOS?
To jest fajne:9. Third-party Software Statement
9.1 You understand and agree that although Bambu Lab Product supports the execution of general G-code files, but it does not guarantee the availability of G-code generated by third-party software in any period, and will not be responsible for product damage caused by running G-code generated by third-party software.
Czyli wyślą 'security' update i albo zainstalujesz, albo zostajesz z przyciskiem do papieru.7.1 To provide you with a better user experience, Bambu Lab may provide you with product update services, including, but not limited to, system software updates and 3D printing model updates.
[...]
7.4 Your Bambu Lab product will automatically search for and download new update packages to provide you with timely update services. These updates are designed to resolve cyber security loopholes and prevent new threats, and it is important to accept and install security related system updates in a timely manner. Due to the importance of these updates, your product may block new print job before the updates is installed, and will immediately provide update notifications to help you understand the related information.
i wiele więcej.10. Changes to this Policy
[...]If you do not agree with the new Terms, you must stop accessing or using services or products.
Windows, Fejsbuk, Google, Android?
No I co kupiłeś?madan pisze: ↑19 sty 2025, 21:59 9 mies temu jako totalny laik w druku 3D zapytałem o bezpieczeństwo tych drukarek i wobec braku odpowiedzi poświęciłem z pół godziny na poszukanie co i jak z tą firmą. Tyle wystarczyło żebym nie kupił ich drukarki. Zawalili rynek, przycisnęli konkurencję a teraz się zaczyna strzyżenie. Żeby się nie skończyło jak z rynkiem zwykłych drukarek i np. zapędami HP:)
Instrukcje są usuwane i coraz trudniej je znaleźć, jakby ktoś potrzebował, to można je znaleźć pod tym linkiem:Zgarny pisze: ↑19 sty 2025, 19:03
Jest i rozwiązanie:
https://hackaday.com/2025/01/19/bambu-c ... extracted/
Odnosiłem się do potencjalnego abonamentu na chmurę.
FB i Google, są bezpłatne, mogą sobie zmieniać funkcjonalność dowolnie. Windows? Oczywiście, że się nie zmienia. W momencie zakupu licencji na 3.11 do dziś mogą go 386, do tej pory będzie działał tak jak w momencie zakupu. Android nie wiem, nigdy nie używałem, ale chyba też licencją na Androida jest słuchawka. Jeżeli słuchawka z którą go kupiłem działa, to Android też będzie działał.
To masz funkcjonalność Bambi po ograniczeniach, a na dodatek drukuje wolniej i wymaga kalibracji.
Windows zmienia funkcjonalność prawie za każdą aktualizacją. Mam w pracy Windę i ściągnęła już tyle updatów że jej się licznik główny pewnego ranka przekręcił z 10 na 11, po uprzednim ściągnięciu jednorazowo 25 GB i kilku h mielenia tego. Telefon z Andkiem też mam, tu się funkcjonalność (UI) zmienia srogo po każdej aktualizacji. W obu przypadkach oczywiście wszystko coraz bardziej zmula aż staje się bezużyteczne.J.A. pisze: ↑20 sty 2025, 08:15 FB i Google, są bezpłatne, mogą sobie zmieniać funkcjonalność dowolnie. Windows? Oczywiście, że się nie zmienia. W momencie zakupu licencji na 3.11 do dziś mogą go 386, do tej pory będzie działał tak jak w momencie zakupu. Android nie wiem, nigdy nie używałem, ale chyba też licencją na Androida jest słuchawka. Jeżeli słuchawka z którą go kupiłem działa, to Android też będzie działał.