Bambu ogranicza użytkowników czyli środkowy palec w akcji

Drukarki FDM III Generacji - BambuLab, Creality K1, Qidi Tech, <podróbki, klony>, itp.
Awatar użytkownika
denior
Postów w temacie: 6
Drukarka: P1P
x 209

Re: Bambu ogranicza użytkowników czyli środkowy palec w akcji

Post autor: denior »

To se ne wrati 😁
Drukarka Bambulab P1S
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 3
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 373
Kontakt:

Post autor: Igor »

To wiadomo. Dzisiaj Winda to spyware/adware z funkcją uruchamiania innych programów. Swoją drogą, ostatnio zasłyszany półżart. Dlaczego MS tyle wysiłu wkłada w mechanizmy anti-spyware w Windows? Nihili novi, zawsze stosowali praktyki monopolistyczne.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
denior
x 209

Drukarka Bambulab P1S
J.A.
Postów w temacie: 4
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 77

Post autor: J.A. »

Ale wiecie, że jednak rozmawiamy rozmawiamy o czymś innym?
Kupuję sprzęt, który nie działa bez oprogramowania.
Płacę za niego pieniądze.
Jeśli producent WYMUSZA na mnie wymianę oprogramowania bo inaczej sprzęt przestanie działać, a sprzęt po tej wymianie nie działa w zakresie w jakim go kupiłem, to zwyczajnie zostałem oszukany.
Prosty przykład.
Kupujesz drukarkę z kartą sieciową LAN (taką biurową), po aktualizacji nie możesz już drukować po LAN możesz tylko po USB.
Albo jak w omawianym hipotetycznym przypadku, możesz po LAN, ale musisz wykupić abonament na działanie tego LAN.
WillingMagic
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 373
Kontakt:

Post autor: Igor »

Druga rzecz - jeśli sprzęt wraz z oprogramowaniem wymaga połączenia z serwerem producenta, to pozwala domniemywać zamiar takiego wymuszenia w przyszłości.
Albo jak w omawianym hipotetycznym przypadku, możesz po LAN, ale musisz wykupić abonament na działanie tego LAN.
To się nazywa REKET. Z przestępstwa ciężkiego kalibru stało się normalną praktyką producentów sprzętu i softu.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2025, 11:35 przez Igor, łącznie zmieniany 2 razy.
JGFTW, WillingMagic
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 2
Drukarka: LUME
x 1460

Post autor: dragonn »

https://blog.bambulab.com/updates-and-t ... u-connect/ chyba jeszcze nie było. Jest update, ma być dodany nowy LAN mode który zachowa funkcjalność starego LAN mode
Awatar użytkownika
denior
x 209

Czyli głos społeczności jednak dotarł, zobaczymy co z tego wyjdzie
Drukarka Bambulab P1S
dale
Drukarka: Prusa i3 MK3S
x 48

Post autor: dale »

mcxmcx pisze: 20 sty 2025, 08:18
madan pisze: 20 sty 2025, 00:13 Pruse mk4 - wjechała fajna okazja z fvat chociaż oglądałem jeszcze wtedy Endera.
To masz funkcjonalność Bambi po ograniczeniach, a na dodatek drukuje wolniej i wymaga kalibracji.

Wolność, to się nazywa wolność wyboru.
Ciekawe... a w praktyce, jakieś konkrety ? Bo właśnie jestem świeżo po testowych wydrukach i jakoś tego wolnego drukowania nie zauważyłem, co ciekawe, widziałem w sklepie wydruk testowy bambu - mimo że miał komorę zamkniętą, był głośniejszy od mojej Prusy otwartej.

No, ale jak pisałeś, jest wolność wyboru. Ja wybrałem jakość i wsparcie.
mcxmcx
Drukarz
Postów w temacie: 7
x 337

Post autor: mcxmcx »

dale pisze: 20 sty 2025, 13:13
madan pisze: 20 sty 2025, 00:13 Pruse mk4 - wjechała fajna okazja z fvat chociaż oglądałem jeszcze wtedy Endera.
To masz funkcjonalność Bambi po ograniczeniach, a na dodatek drukuje wolniej i wymaga kalibracji.

Ciekawe... a w praktyce, jakieś konkrety ? Bo właśnie jestem świeżo po testowych wydrukach i jakoś tego wolnego drukowania nie zauważyłem, co ciekawe, widziałem w sklepie wydruk testowy bambu - mimo że miał komorę zamkniętą, był głośniejszy od mojej Prusy otwartej.

No dobrze a jak wyglądała sytuacja na rynku multikipterow przed pojawieniem się DJI.
były mikrokopter były samoróbki były jakieś chińskie firmy.
Wchodzi DJI i jaki masz efekt? dokładnie tak samo będzie z prusą Prusa jest w tym momencie odpowiednikiem niemieckiej firmy microcopter która gdzieś tam żyje ale technicznie umarła Iza 5-7 lat to za będzie tak samo.

Przed Dji wszystko kręciło się w okolicach 10-12 minut lotu a powiększenie czy polepszenie parametrów sprowadzało się do nawalenia więcej baterii więcej silników i wyciągania ceny w kosmos
przychodzi DJI nagle się okazuje że z tej samej baterii można wyciągnąć dwa razy więcej czasu lotu albo dwa razy więcej udźwigu.

przyszedł bambus nagle się okazało że Prusa też ma urządzenia które może pokazać na których da się szybko drukować.

Mikrokopter dalej "żyje", robi maszynki dla wielbicieli, mają 0% rynku profesjonalnego, a mieli 70%.

Na stronie masz ładny kominikat:
There is no repair service or technical support anymore - please use our Wiki for technical problems

PS. Ten silnik rakietowy Prusy na x1cc drukuje się:

Bambulab slicer with this same settings like Prusa 6h 13m
Prusa slicer i Prusa 4 profile 10h 26m
Prusa slicer i bambulab profile 7h 44m

dale pisze: 20 sty 2025, 13:13

6h13m vs 10h 26m
Załączniki
20250120_124837.jpg
20250120_124929.jpg
20250120_124828.jpg
20250120_124820.jpg
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Postów w temacie: 13
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6330
Kontakt:

Post autor: dziobu »

Musicie?
morf, Andrzej_W, Abys
ODPOWIEDZ