Bambu ogranicza użytkowników czyli środkowy palec w akcji
- Igor
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 373
- Kontakt:
Re: Bambu ogranicza użytkowników czyli środkowy palec w akcji
To wiadomo. Dzisiaj Winda to spyware/adware z funkcją uruchamiania innych programów. Swoją drogą, ostatnio zasłyszany półżart. Dlaczego MS tyle wysiłu wkłada w mechanizmy anti-spyware w Windows? Nihili novi, zawsze stosowali praktyki monopolistyczne.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
- denior
- Postów w temacie: 6
- Drukarka: P1P
- x 209
polecam lekturę
https://wiki.rossmanngroup.com/wiki/Bam ... ite_ref-33
https://wiki.rossmanngroup.com/wiki/Bam ... ite_ref-33
Drukarka Bambulab P1S
Ale wiecie, że jednak rozmawiamy rozmawiamy o czymś innym?
Kupuję sprzęt, który nie działa bez oprogramowania.
Płacę za niego pieniądze.
Jeśli producent WYMUSZA na mnie wymianę oprogramowania bo inaczej sprzęt przestanie działać, a sprzęt po tej wymianie nie działa w zakresie w jakim go kupiłem, to zwyczajnie zostałem oszukany.
Prosty przykład.
Kupujesz drukarkę z kartą sieciową LAN (taką biurową), po aktualizacji nie możesz już drukować po LAN możesz tylko po USB.
Albo jak w omawianym hipotetycznym przypadku, możesz po LAN, ale musisz wykupić abonament na działanie tego LAN.
Kupuję sprzęt, który nie działa bez oprogramowania.
Płacę za niego pieniądze.
Jeśli producent WYMUSZA na mnie wymianę oprogramowania bo inaczej sprzęt przestanie działać, a sprzęt po tej wymianie nie działa w zakresie w jakim go kupiłem, to zwyczajnie zostałem oszukany.
Prosty przykład.
Kupujesz drukarkę z kartą sieciową LAN (taką biurową), po aktualizacji nie możesz już drukować po LAN możesz tylko po USB.
Albo jak w omawianym hipotetycznym przypadku, możesz po LAN, ale musisz wykupić abonament na działanie tego LAN.
WillingMagic
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
- Igor
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 373
- Kontakt:
Druga rzecz - jeśli sprzęt wraz z oprogramowaniem wymaga połączenia z serwerem producenta, to pozwala domniemywać zamiar takiego wymuszenia w przyszłości.
To się nazywa REKET. Z przestępstwa ciężkiego kalibru stało się normalną praktyką producentów sprzętu i softu.Albo jak w omawianym hipotetycznym przypadku, możesz po LAN, ale musisz wykupić abonament na działanie tego LAN.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2025, 11:35 przez Igor, łącznie zmieniany 2 razy.
JGFTW, WillingMagic
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
- dragonn
- Zasłużony
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: LUME
- x 1460
https://blog.bambulab.com/updates-and-t ... u-connect/ chyba jeszcze nie było. Jest update, ma być dodany nowy LAN mode który zachowa funkcjalność starego LAN mode
- denior
- Postów w temacie: 6
- Drukarka: P1P
- x 209
Czyli głos społeczności jednak dotarł, zobaczymy co z tego wyjdzie
Drukarka Bambulab P1S
Ciekawe... a w praktyce, jakieś konkrety ? Bo właśnie jestem świeżo po testowych wydrukach i jakoś tego wolnego drukowania nie zauważyłem, co ciekawe, widziałem w sklepie wydruk testowy bambu - mimo że miał komorę zamkniętą, był głośniejszy od mojej Prusy otwartej.
No, ale jak pisałeś, jest wolność wyboru. Ja wybrałem jakość i wsparcie.
No dobrze a jak wyglądała sytuacja na rynku multikipterow przed pojawieniem się DJI.dale pisze: ↑20 sty 2025, 13:13Ciekawe... a w praktyce, jakieś konkrety ? Bo właśnie jestem świeżo po testowych wydrukach i jakoś tego wolnego drukowania nie zauważyłem, co ciekawe, widziałem w sklepie wydruk testowy bambu - mimo że miał komorę zamkniętą, był głośniejszy od mojej Prusy otwartej.
były mikrokopter były samoróbki były jakieś chińskie firmy.
Wchodzi DJI i jaki masz efekt? dokładnie tak samo będzie z prusą Prusa jest w tym momencie odpowiednikiem niemieckiej firmy microcopter która gdzieś tam żyje ale technicznie umarła Iza 5-7 lat to za będzie tak samo.
Przed Dji wszystko kręciło się w okolicach 10-12 minut lotu a powiększenie czy polepszenie parametrów sprowadzało się do nawalenia więcej baterii więcej silników i wyciągania ceny w kosmos
przychodzi DJI nagle się okazuje że z tej samej baterii można wyciągnąć dwa razy więcej czasu lotu albo dwa razy więcej udźwigu.
przyszedł bambus nagle się okazało że Prusa też ma urządzenia które może pokazać na których da się szybko drukować.
Mikrokopter dalej "żyje", robi maszynki dla wielbicieli, mają 0% rynku profesjonalnego, a mieli 70%.
Na stronie masz ładny kominikat:
There is no repair service or technical support anymore - please use our Wiki for technical problems
PS. Ten silnik rakietowy Prusy na x1cc drukuje się:
Bambulab slicer with this same settings like Prusa 6h 13m
Prusa slicer i Prusa 4 profile 10h 26m
Prusa slicer i bambulab profile 7h 44m
6h13m vs 10h 26mdale pisze: ↑20 sty 2025, 13:13Ciekawe... a w praktyce, jakieś konkrety ? Bo właśnie jestem świeżo po testowych wydrukach i jakoś tego wolnego drukowania nie zauważyłem, co ciekawe, widziałem w sklepie wydruk testowy bambu - mimo że miał komorę zamkniętą, był głośniejszy od mojej Prusy otwartej.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
- dziobu
- Zasłużony
- Postów w temacie: 13
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6330
- Kontakt:
Musicie?
morf, Andrzej_W, Abys
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne