Snapmaker U1 - wrażenia

Drukarki FDM III Generacji - BambuLab, Creality K1, Qidi Tech, <podróbki, klony>, itp.
ODPOWIEDZ
aoGhoo3R
x 20

Snapmaker U1 - wrażenia

Post autor: aoGhoo3R »

Drukarkę posiadam od 22.11.2025 i byłem w pierwszym terminie wysyłki i wg pierwotnego terminu miały być wysyłane od 30 listopada do 15 grudnia. Razem z drukarką zamówiłem jeszcze hartowane dysze, które mają dojść w grudniu.
Jeśli ktoś był zainteresowany tą drukarką i pooglądał sobie recenzje na YouTube'ie to całkiem dobrze oddają rzeczywistość. Jednak na żywo widzieć jak w kilka sekund zmieniają się głowice - to robi wrażenie. Nawet H2C to nie ta liga.
Poza tym jest ładna, przynajmniej tak długo, jak nie zaczniemy się za bardzo przyglądać tu i ówdzie nie spasowanym plastikom. W głowicach są małe, szybkoobrotowe wiatraki, które w wysokich tonach hałasują, a kiedy są cztery kolory w wydruku to niestety pracują wszystkie cztery. Trzeba uważać na zdejmowanie szpul z refillami bo mogą się przy ściąganiu rozpaść. Niestety producent dał dostęp do fluidd'a i widać że stół był inspirowany górskim krajobrazem z różnicą wysokości ponad 0.4mm. Musiałem jeszcze do niej dokupić 6 kg kolorowego PLA którego praktycznie nie używałem i jak świeżak gapię się jak wyłaniają się powoli (choć szybko) figurki, których do tej pory raczej nie drukowałem.

Jednak:
- jest ładna
- fajnie wciąga filament
- szybka jak współczesne corexy
- ma naprawdę bardzo fajny kreatorek do ręcznego poziomowania stołu, który jednak jest bez sensu przy górach i dolinach
- ma ładny i ergonomiczny interfejsik na ekraniku
- producent deklarował otwarcie oprogramowania, ale już teraz można sobie edytować z łapki konfigurację w klliperze

Zdjęcia, logi i zrzut konfiguracji w załącznikach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Abys, dziobu, morf, Agrest, WillingMagic, sagittario, S3b, Berg
Anet A8 -> Anet AM8
TRONXY XY-2 PRO
MINGDA MD-16

BLV MGN Cube
Creality K1C
Snapmaker U1
Awatar użytkownika
cieplok
x 81

Re: Snapmaker U1 - wrażenia

Post autor: cieplok »

Drukowałeś już może z różnych materiałów? Szczególnie interesuje mnie TPU plus cokolwiek innego. Ale też jeśli masz wrażenie z pierwszej ręki z drukowania materiałów podporowych (chociażby PLA+PETG) to chętnie posłucham.
Obawiam się, że będę zbyt leniwy żeby przerabiać Vorona 2.4 na toolchangera z INDX (jak już będzie do kupienia za rok :P) i ten Snapmaker jest na prawdę kuszący jeśli w prawdziwym życiu będzie chociażby taki jak na recenzjach na YT
aoGhoo3R
x 20

Ciąg dalszy
  • szybki procesor - boot i restart firmware dużo szybszy niż w K1C
  • brak czujnika przepływu filamentu
  • standard NFC - przy otwartym klipperze może pozwolić na obsługę także OpenPrintTag
  • druk TPU bez gimnastyki z demontażem bowden'a
  • pierwszy alternatywny firmware https://github.com/paxx12/SnapmakerU1-Extended-Firmware
koszty w zł:
3253,44 tj. 848$ = Snapmaker U1 749$ + 0.4mm Hardened Steel Hot End Bundle 49$ + Shipping 50$
+ 114,30 tj. 25,71€ Snapmaker U1 Reservation Deposit
----------------
3367.74 zł razem
Powinni jeszcze przelać 100$ zwrotu za depozyt, więc całość ok 3000zł

Do tej pory jedyną drukarką wielogłowicową produkowaną seryjnie była Prusa XL, która poza oczywistymi przewagami 5 głowic i duży stół nie cieszy się opinią niezawodnej i do tego jest zaporowo droga.

PS: Z tego co wiem, to moja drukarka nie jest jedyna, która przyjechała do Polski.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2025, 19:38 przez aoGhoo3R, łącznie zmieniany 1 raz.
Abys, WillingMagic
Anet A8 -> Anet AM8
TRONXY XY-2 PRO
MINGDA MD-16

BLV MGN Cube
Creality K1C
Snapmaker U1
aoGhoo3R
x 20

cieplok pisze: 25 lis 2025, 07:24 Drukowałeś już może z różnych materiałów? Szczególnie interesuje mnie TPU plus cokolwiek innego.
Podjąłem próbę TPU z warstwą separacyjną PLA, ale jak widać na załączonym zdjęciu z PLA powinno być na całości od stołu bo absolutnie nie kleiło się z TPU.
TPU nie suszone, z jakieś próbki filamentów.
Mechanizm wciągania do bowdena działa bez zarzutu. Przy definiowaniu rodzaju filamentu TPU A95 jest też TPU A90.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
cieplok, Andrzej_W, Fest, WillingMagic
Anet A8 -> Anet AM8
TRONXY XY-2 PRO
MINGDA MD-16

BLV MGN Cube
Creality K1C
Snapmaker U1
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 256

Post autor: Fest »

Jakoś nie bardzo ufam tendencji do tych cienkich, krzywych stołów kompensowanych przez oprogramowanie drukarki. Bardziej by do mnie przemówiła porządną gruba, lana płyta.
WillingMagic, obrms
aoGhoo3R
x 20

Rozgrzewanie się stołu.
Abys
Anet A8 -> Anet AM8
TRONXY XY-2 PRO
MINGDA MD-16

BLV MGN Cube
Creality K1C