Jak dla mnie glut kleju nawet widoczny... (zdjęcie z linka procedury, czerwona strzałka nie jest dodana przeze mnie i nie wskazuję tego o czym piszę)
Snapmaker U1 - wrażenia
- JGFTW
- Drukarz
- Drukarka: DIY Prusa Bear
- x 994
Re: Snapmaker U1 - wrażenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Projekty i wydruki: viewtopic.php?t=10902
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
MPCNC worklog
- S3b
- Drukarka: P3Steel 2.01/UM2 AE
- x 111
Jeszcze prowadnice i łożyska to pół biedy, pewnie lata miną zanim sie poddadzą, ale najabrdziej martwią mnie niewymienne idlery. U Bambusów w 2 generacji każdy idler moza poza tymi w osi x jest serwisowalnny z tego co widzialem na ich wiki.
Widziałem to zdjęcie i właśnie zastanawiałem się czy tam na górze (i bokach narożników) to śruby trzymajace te bloki z idlerami i prowadnicami, czy to sa nity samej ramy. Stąd moje pytanie do supportu.
Ultimaker 2 AE :: P3Steel :: Mostly Printed CNC :: Qidi Q2
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1120
Przy takiej ilości nowych drukarek na rynku zanim się zużyje to pewnie się wymieni na nowszy model.
dziobu, morf, mcxmcx
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1120
Jedyne kwadratowe wydruki jakie mamS3b pisze: 18 cze 2026, 15:08 Jakieś dodatkowe obserwacje i refleksje odnośnie tej drukarki? Rozważam zakup jako mojego pierwszego gotowca;) Mógłby ktoś wrzucić jakieś fotki na zbliżenia wydruków z różnym ułożeniem pod światło? Jak u Was jest z VFA's w tej drukarce?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
S3b
- S3b
- x 111
W końcu udało mi się dotrzeć do jakiejkolwiek informacji odnośnie mocowania całego układu ruchu do ramy:
Dla porównania u Bambusa jednak przewidzieli możliwość wymiany łożysk bez wymiany całej drukarki:
Może komuś przyda się taka informacja, bo nie łatwo się tego doszukać.
Z mojej strony koniec spamu w tym temacie
Dla porównania u Bambusa jednak przewidzieli możliwość wymiany łożysk bez wymiany całej drukarki:
Może komuś przyda się taka informacja, bo nie łatwo się tego doszukać.
Z mojej strony koniec spamu w tym temacie
- JGFTW
- Drukarz
- Drukarka: DIY Prusa Bear
- x 994
O jakiej informacji piszesz?S3b pisze: 22 cze 2026, 12:04 W końcu udało mi się dotrzeć do jakiejkolwiek informacji odnośnie mocowania całego układu ruchu do ramy:
Jedynie co udało mi się wywnioskować po obejrzeniu filmiku to złożenie XY wychodzi z maszyny już z prowadnicami (jakiejś tajnej prasy albo zaawansowanej giętarki).
Ogólnie proces i montażownia naprawdę robi wrażenie, ale nie da się ukryć, że drukarka to raczej jednorazówka, dużo rzeczy przyklejone.
Projekty i wydruki: viewtopic.php?t=10902
MPCNC worklog
MPCNC worklog
- S3b
- x 111
Ta maszyna to lampa UV do utwardzania zywicy. Dokladnie chodzi o to o czym piszesz. Uklad ruchu wydaj się być wklejony na stałe do ramy w celu poprawienia sztywnosci. Oś X jest wymienna jako cały moduł identycznie jak w bambusach P1S oraz X1C. Ale ja już się w tym pogubiłem. Tomas z kanalu "Made with layers" w swojej recenzji P2S tez twierdził, ze tam oś Y jest wklejona na stałe, bez mozliwosci serwisowania prowadnic ani łożysk i ze to mu się srednio podaba, podczas gdy powyżej wkleiłem film z rozbiórki P2S i facet tam jednak rozklada całą drukarkę na części pierwsze z dostępem do każdego elementu...JGFTW pisze: 23 cze 2026, 14:07 O jakiej informacji piszesz?
Jedynie co udało mi się wywnioskować po obejrzeniu filmiku to złożenie XY wychodzi z maszyny już z prowadnicami (jakiejś tajnej prasy albo zaawansowanej giętarki).
JGFTW
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 479
- Kontakt:
Open Source nie oznacza Free and Open Source. Żródło softu może być upublicznione tyle że na jednej z dziesiątek licencji typu "zajrzyj sobie, nic nie zmieniaj i nie kopiuj" i przeznaczone pod zamknięty kompilator dostępny na receptę, dla dużych firm i na abonament. Dokumentacja konstrukcyjna może być otwarta na jedenj ze wspomnianych licencji i co z tego - może zawierać elementy wtryskiwane, i sklejone razem a w elektronice scalaki ktorych nikt detaliście ani firmie "spoza kręgu" nie sprzeda, plus soft (żródło jawne) pod jakiś egzotyczny mikrokontroler którego nie kupisz, nie znajdziesz manuala ani nie dostaniesz licencji na IDE i programator do niego. Taki projekt jest nadal w pełni open source i formalnie nie ma się do czego dowalić.
WillingMagic, dziobu, S3b
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
- arek
- x 96
Zależy od definicji, korpo wprowadzają własne by się podpiąć pod hasło "open source" ale typowa to taka: https://opensource.org/osd (od 2006r).
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 479
- Kontakt:
OpenSourceWashing.
To tak jak definicja piwa w stylu Pils (już mniejsza że dwie nieznacznie sie różniąc według zrzeszenia amerykańskiego i europejskiego). . Nikogo nie obowiązuje poza sędziami na konkursach. I na rynku można Pilsem nazwać dowolnego sikacza kukurydzianego czy cokolwiek co wyszło z Excela że uda się pod tą nazwą sprzedać.
To tak jak definicja piwa w stylu Pils (już mniejsza że dwie nieznacznie sie różniąc według zrzeszenia amerykańskiego i europejskiego). . Nikogo nie obowiązuje poza sędziami na konkursach. I na rynku można Pilsem nazwać dowolnego sikacza kukurydzianego czy cokolwiek co wyszło z Excela że uda się pod tą nazwą sprzedać.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty