Duży wydruk PETG - rozwarstwienia

Czasem trzeba się pochwalić.
vitia1
x 1

Duży wydruk PETG - rozwarstwienia

Post autor: vitia1 »

Wciąż się uczę, czytam i... Wciąż niewiele wiem :mrgreen:

Zacząłem od anycubic 4max, ostatnio dołączyła do rodziny drukarka Kobra X.
Pewno są o wiele lepsze drukarki, ale dla mnie to przeskok technologiczny o lata świetlne pod każdym względem. No a cena - nowa za tysiaka drukuję w 4 kolorach... Żyć nie umierać.

Wydrukowałem sporo pierdół, większość zadowalała mnie jakością. A na pewno powalała względem poprzedniej drukarki.

Przyszedł czas na coś większego. Druk ok 20h i efekty... Takie sobie.
Widać nierówne boki, jedno pęknięcie między warstwami, a przede wszystkim dno - jest zwichrowane w każdą możliwą stronę. Najpierw delikatnie podnosiły się narożniki, później całość się wykrzywiła. To stało się dopiero gdy wydruk miał ok 5cm wysokości i później było tylko gorzej.
Druk z PETG na ustawieniach systemowych.

Postanowiłem wydrukować to powtórnie. Zmieniłem temperaturę hotendu na 240' (+10'). Dodałem podpory z PLA (poprzednio było bez podpór - autor projektu twierdził, że da radę. I w sumie dało radę).
To co teraz się stało... Początek lepszy - narożniki podniosły się mniej więcej w tym samym momencie, ale o wiele mniej. Jednak liczne pęknięcie między warstwami... Finalnie wydruk rozleciał się w trakcie i nie został nawet dokończony choć zostało tylko 7%.
30h druku, 500g filamentu poszło...

Chciałbym zrobić to ponownie, tylko nie bardzo wiem co robię źle.
Podpowiedzcie proszę.

zdjęcia należy załączać do postów
linki wyrzuciłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6672
Kontakt:

Re: Duży wydruk PETG - rozwarstwienia

Post autor: dziobu »

Włąsciwie to nie pamiętam kiedy PET mi się rozwarstwiał. To na pewno PET-G? Jaka firma? Masz jakiś inny?
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1083

Post autor: Andrzej_W »

Jak się odkleja od podkładki podczas druku to ją trzeba dobrze odtłuścić. Jak nie pomaga użyć coś co poprawi adhezję
Kleik DD lub Hegron
Jak ci się rozwarstwia wydruk lub pęka PET-G to zmniejsz nadmuch na wydruk, może za bardzo go schładzasz.
Masz w opcjach kalibracji wieżę temperatur. Wydrukuj ją i spróbuj połamać. Tam gdzie jest najmocniejsza będziesz wiedział jakiej temperatury użyć.
Zgarny
vitia1
x 1

Dzięki za poprawienie zdjęć - ciągle mam kłopot ze wstawieniem ich w odpowiedni sposób tutaj. A czytałem post w tym temacie, za głupi jestem.

To na pewno PETG. Firma Smart Print / Professional LAB. Wiem, że tani. Ale ja z tego naprawdę wiele rzeczy zrobiłem i było git - tylko w mniejszym gabarycie.
No i jak widać - pierwsza skrzynka wyszła dużo lepiej, filament ten sam i z tej samej rolki nawet.

Podkładka jest wyczyszczona. I pierwsze warstwy trzymają się bdb. Nawiasem mówiąc - pierwsza skrzynka miała bardziej zdeformowane dno, ale warstwy są bardziej sklejone. Druga skrzynka ma prostsze dno (robiłem na innej, porowatej płycie + może podpory w tym pomogły) ale za to pęka między warstwami. Jeśli dogiąć dno tak by szpary z boku znikły, dno jest równie krzywe jak w pierwszej. W mojej ocenie problem jest że zbyt wielkim skurczem. Czy całkowite wyłączenie nadmuchu powinno załatwić sprawę?
Stawiałem już na opcję chłodzenie, ale zanim zmarnuje kolejne pół rolki i w cholerę czasu, wolę podpytać bardziej doświadczonych.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 569

Post autor: Jarewa »

Musisz walczyć ze skurcze, czyli komora i nadmuch na minimum. Raczej nikt nie da ci gotowego rozwiązania tu musisz sam decydować mniejszy nadmuch, większą temperatura stołu i komora zamknięta drukarka bez przewiewu i nagrzana pasywnie.
Zgarny
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6672
Kontakt:

Post autor: dziobu »

vitia1 pisze: 10 maja 2026, 13:55To na pewno PETG. Firma Smart Print / Professional LAB. Wiem, że tani. Ale ja z tego naprawdę wiele rzeczy zrobiłem i było git - tylko w mniejszym gabarycie.
No ale w mniejszym gabarycie. To nieco zmienia sytuację.

PET-G ma skurcz, niewielki ale ma. Zdarza mi się że podwija krawędzie, ale żeby detal popękał to nie kojarzę. W sumie to prędzej wygina podkładkę albo dziurawi szybę niż się rozpada - właśnie dlatego sugeruję spróbować materiał innego producenta.

Standardowo peta drukuje się z minimalnym nadmuchem (*1), zwykle dużą szybkością a drukarka nie musi mieć komory. Materiał jest ogólnie lubiany za wysoką spójność warstw i ogólną wytrzymałość, a to co pokazujesz na zdjęciach bardziej pasuje do ABSu (i do...chińskich plastików które miewają losowe domieszki).

(*1)
bez nadmuchu masz elastyczny detal i wysoką spójność warstw,
z nadmuchem (im większym tym bardziej) rośnie sztywność ale znaczaco zwiększa się kruchość materiału; wydruk robi się też satynowy bądź matowy.
Zgarny
vitia1
x 1

Matowy nie jest, świeci się jak psu.

Komora - zważywszy, że nie posiadam w tej drukarce, to do ABS nie podchodzę. Ale to PETG, on chyba komory nie potrzebuje?
Ale faktycznie kluczem może być to, że niewiadomo co w środku siedzi. Spróbuję coś innego producenta. Albo inną rolkę
- mam jeszcze matowe PETG ciut ciemniejsze.

Spróbuję też bez nadmuchu.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1083

Post autor: Andrzej_W »

Bez nadmuch pewnie będziesz musiał trochę wolniej drukować.
Już pisałem wydrukuj wieże temperatur i spróbuj ją połamać.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 981

Post autor: JGFTW »

To na pewno kwestia podwijania się filamentu przez skurcz - musisz obudować drukarkę (zabezpieczenie przed podmuchami powietrza i zwiększenie temperatury otoczenia).

Nic innego nie pomoże.

Detale większe niż na powierzchni 10x10cm (wartość orientacyjna) to już trzeba kombinować (smarować, zmieniać model albo właśnie zabudować), bo się narożnik lubi podwinąć albo gorzej - PETG niby ma mały skurcz (1-2%) ale w praktyce jak chcesz wydrukować duży element bez obudowy (jeszcze w miejscu gdzie jest spory ruch powietrza) to widzisz co się dzieje. Najbardziej podatne na mocny skurcz są detale z wieloma obrysami, sporą ilością wypełnienia - te bardziej solidne.

Drukuję praktycznie tylko z PETG i wszystkie drukarki mam już obudowane, więc Ciebie też to czeka albo odpuść większe elementy z tego materiału.
Zgarny
J.A.
Drukarka: BLX1CC
x 111

Post autor: J.A. »

Moim skromnym zdaniem, to dokładnie tak jak pisze wyżej @JGFTW. Istnieje coś takiego jak gradient stygnięcia, który ma ogromne znaczenie, albo inaczej gdy pojawia się podwijanie rogów etc, to właśnie dla tego.
Co to? ano ró[nica temperatury już położonej warstwy, w stosunku do tej kładzionej. Im większa tym gorzej.
Właśnie komora go obniży, wyższa szybkość druku go obniży, brak chłodzenia go obniży.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze wydruki”