Nowoczesność w domu i zagrodzie, czyli co dziś pożytecznego wydrukowałeś?

Czasem trzeba się pochwalić.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 558

Re: Nowoczesność w domu i zagrodzie, czyli co dziś pożytecznego wydrukowałeś?

Post autor: Jarewa »

Co do I2C twoim rozwiązaniem jest TCA9548A wiec tylko 3 piny procka ci zajmie jedno I2C
velkhor
x 149

Post autor: velkhor »

Jarewa pisze: 06 sty 2026, 22:04 Co do I2C twoim rozwiązaniem jest TCA9548A wiec tylko 3 piny procka ci zajmie jedno I2C
Ale chyba już pisałem o tym że multiplexer odpadł z takich czy innych powodów. Poza tym pisałem również o tym że założenie automatycznego odczytywania szpuli poległo na poziomie projektu w związku z wysokimi kosztami, oraz możliwością ogarnięcia tej samej funkcjonalności za pomocą duet i homeassistant.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 702

Post autor: majek »

velkhor pisze: 06 sty 2026, 21:58
majek pisze: 06 sty 2026, 01:24 Szczerze, to ja bym to po prostu zrobił na zasadzie jeden procek - jedna szpulka.
A jak któryś zgłupieje czy się zepsuje, to podmieniasz z zapasu czy najmniej używanego.
No niestety nie tak ładnie dla każdego tensometru musisz zrobić kalibrację (nieobciążona belka wyjęta z paczki potrafi się rozjeżdżać o kilkanaście % więc "przekłądanie" i robienie na zapas nie wchodzi w grę bez flashowania.
To może jakiś soft co potrafi sobie zapisać kalibrację już po uruchomieniu? Kompilować za każdym razem z nową kalibracją, to taki sobie pomysł.
Poza tym bardziej myślałem po prostu o przełożeniu całego modułu (płytka+tensometr) w inne miejsce. Dana waga nie jest przywiązana do innych, można nawet w każdej chwili do drugiej drukarki przepiąć. Albo wyłączyć i schować jakby zawadzała.

velkhor pisze: 06 sty 2026, 21:58 A co do spolmana stawianie serwera (nawet w dokerze) mając dostępny HA to troche przerost formy nad treścią.
Ale z drugiej strony to jak wbijanie gwoździ kombinerkami, bo akurat je mamy :D

A jak nie chcesz stawiać serwera, to MiniInventory udostępnia wystarczający kawałek API kompatybilny ze Spoolmanem, a się nawet o wiele lepiej nadaje do inwentaryzacji, i to nie tylko filamentów ;)
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 268

Post autor: Fest »

A ja zwrócę uwagę na coś innego. Jeśli waga tych szpul waha ci się w trakcie drukowania, to ruch ich masy wpływa na stabilność drukarki. Ja przeniosłem szpule do wnętrza komory na jej podłogę.
velkhor
x 149

Post autor: velkhor »

majek pisze: 06 sty 2026, 22:30 To może jakiś soft co potrafi sobie zapisać kalibrację już po uruchomieniu? Kompilować za każdym razem z nową kalibracją, to taki sobie pomysł.
To sobie kolega poczyta o co chodzi z kalibracją tensometru i na czym to polega. I że nowy tensometr = nowa kalibracja, czyli nowe zero i nowa wartość przy ustalonym obciążeniu. To takie minimum.
majek pisze: 06 sty 2026, 22:30 Poza tym bardziej myślałem po prostu o przełożeniu całego modułu (płytka+tensometr) w inne miejsce. Dana waga nie jest przywiązana do innych, można nawet w każdej chwili do drugiej drukarki przepiąć. Albo wyłączyć i schować jakby zawadzała.
To sobie możesz złożyć tak jak Ci się podoba. Ja nie widzę potrzeby przekłądania.
majek pisze: 06 sty 2026, 22:30 Ale z drugiej strony to jak wbijanie gwoździ kombinerkami, bo akurat je mamy :D
A Spoolmanem to strzelanie z armaty do wróbla...

Kolega szuka dziury w całym?
Fest pisze: 06 sty 2026, 22:43 A ja zwrócę uwagę na coś innego. Jeśli waga tych szpul waha ci się w trakcie drukowania, to ruch ich masy wpływa na stabilność drukarki. Ja przeniosłem szpule do wnętrza komory na jej podłogę.
Ruch X,Y to bardzo mała zmiana. Największy problem to podgrzewanie elektryczne stołu.... PWM generuje na tyle duży szum że tensometry to łapią. Na początku myślałem że to napięcie na zasilaniu ale nawet zasilenie tymczasowe z aku nie pomogło. A stół mam na 24V@40A więc ma się co indukować. W trakcie druku to mnie nie bardzo interesuje czy mam 720g czy 718, liczy się przed startem że ma być więcej niż potrzeba.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 702

Post autor: majek »

velkhor pisze: 07 sty 2026, 08:28
majek pisze: 06 sty 2026, 22:30 To może jakiś soft co potrafi sobie zapisać kalibrację już po uruchomieniu? Kompilować za każdym razem z nową kalibracją, to taki sobie pomysł.
To sobie kolega poczyta o co chodzi z kalibracją tensometru i na czym to polega. I że nowy tensometr = nowa kalibracja, czyli nowe zero i nowa wartość przy ustalonym obciążeniu. To takie minimum.
Ale ja nie o tym. Naprawdę są już od dawna rozwiązania, że nie trzeba kompilować softu na nowo jeżeli zmieni się jakiś parametr, który dostosowuje jego pracę do danych warunków. To się trzyma w eepromie albo na systemie plików. Soft jest raz skompilowany, kalibracje zapisujesz po kalibracji ;)
mcxmcx
Awatar użytkownika
cyfron
Drukarka: na razie 7 sztuk :)
x 459

Post autor: cyfron »

denior pisze: 15 gru 2025, 07:21 Zimowe wieczory i urodził się pomysł żeby przygotować akumulator do skutera bo stary już odmówił współpracy, 4 ogniwa na-ion 10Ah, zakres pracy 2-4V, do tego aktywny balanser z ali i gotowe
Jest o 16 mm dłuższy od oryginału (162mm)

Projekt obudowy
https://makerworld.com/models/2071295?a ... tform=copy
Daje radę prądowo odpalić to skuter?
Awatar użytkownika
denior
Drukarka: P1P
x 238

Post autor: denior »

cyfron pisze: 08 sty 2026, 11:57
denior pisze: 15 gru 2025, 07:21 Zimowe wieczory i urodził się pomysł żeby przygotować akumulator do skutera bo stary już odmówił współpracy, 4 ogniwa na-ion 10Ah, zakres pracy 2-4V, do tego aktywny balanser z ali i gotowe
Jest o 16 mm dłuższy od oryginału (162mm)

Projekt obudowy
https://makerworld.com/models/2071295?a ... tform=copy
Daje radę prądowo odpalić to skuter?
Bez problemu, ogniwa daja ponad 250A
cyfron
Drukarka Bambulab P1S
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 453
Kontakt:

Post autor: Igor »

Rzecz zupełnie niepożyteczna.
20260122_130609.jpg
PLA, drukowane napisem (wyciętym na wysokość 1 warstwy) do spodu, na plycie chropowatej. W Gcode zmiana ręczna. M600 i M221 S115 (zmiana klloru i wysoki flo tuż przed miejscem gdzie robi "mosty" nad tymi wyciętymi w pierwszej warstwie literami, po czym znów M600 i zmiana flow na normal. Dzięki temu litery są płaskie, pięknie wypełnione, nie utrącą się na robocie. Taki wydruk 2¼D, bo to nawet nie płaskorzeźba żeby to nazwac 2,5D.

Font "La Femme Makita", na luźnej licencji, parę dolarów warto autorowi podrzucić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andrzej_W, morf, WillingMagic, obrms, Zepco, J.A., Fest, fyme
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 453
Kontakt:

Post autor: Igor »

To jeszcze dwie zabawki. Wszystkie tak poprzerabiałem, niezależnie od marki. Złącze bateryjne systemu LXT i tabliczka z nowo powołaną marką Makieta. We wkrętarce jeszcze muszę zasłonić przód tego złącza bo ma "otwarty dziób". Bateria specjalnie przesunięta do przodu bo kiedy umieścilem złącze tam gdzie było oryginalnie, narzedzie odstawione na stół "leciało na tfasz".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
morf, wiesioo, velkhor, Andrzej_W
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze wydruki”