Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

NieJestemPROO
Postów w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 16 wrz 2023, 11:48
x 1

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: NieJestemPROO »

Jarewa pisze: 01 kwie 2024, 20:51 A to normalny nie błąd a ostrzeżenie że przedefiniowano pin. W zasadzie nie powinno być różnicy czy nagrzany czy zimny. Zastanawia mnie w krokach skąd się wzięła ta końcówka 0.4? To zostajesz na zmin czy wracasz na PC14?

Nie żebym się czepiał ale silnik nie jest wstanie wykonać poniżej 1 mikrokroka. A z matematycznego punktu widzenia powinna to być liczba całkowita tr8x4 wiec 200króków 1,8st to 4mm zawsze powinno wyjść całkowita.
Końcówka 0.4 - tak wyszło z kostki kalibracyjnej.

Zrobiłem jeszcze raz próby i pomiary. Wychodzi jednakowo pomiędzy ^PC14 a Z stopem bez grzania, bardzo mały błąd i to rzędu 0.0012. Jeśli załączę grzanie to już mam 0.08-0.11 - dość sporo. Z tego co czytałem to opcja ^PC14 jest dla klippera, więc zastanawiam się jak to dało coś na marlinie, bo poprawa jest.
NieJestemPROO
Postów w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 16 wrz 2023, 11:48
x 1

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: NieJestemPROO »

NieJestemPROO pisze: 01 kwie 2024, 22:10
Jarewa pisze: 01 kwie 2024, 20:51 A to normalny nie błąd a ostrzeżenie że przedefiniowano pin. W zasadzie nie powinno być różnicy czy nagrzany czy zimny. Zastanawia mnie w krokach skąd się wzięła ta końcówka 0.4? To zostajesz na zmin czy wracasz na PC14?

Nie żebym się czepiał ale silnik nie jest wstanie wykonać poniżej 1 mikrokroka. A z matematycznego punktu widzenia powinna to być liczba całkowita tr8x4 wiec 200króków 1,8st to 4mm zawsze powinno wyjść całkowita.
Końcówka 0.4 - tak wyszło z kostki kalibracyjnej.

Zrobiłem jeszcze raz próby i pomiary. Wychodzi jednakowo pomiędzy ^PC14 a Z stopem bez grzania, bardzo mały błąd i to rzędu 0.0012. Jeśli załączę grzanie to już mam 0.08-0.11 - dość sporo. Z tego co czytałem to opcja ^PC14 jest dla klippera, więc zastanawiam się jak to dało coś na marlinie, bo poprawa jest.
Co do kroków aż tak się nie zagłębiałem. Standardowo leciała kosteczka, wzór na obliczanie kroków i zawsze podaje nawet po przecinku, aby kostka wychodziła 20x20x20
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 8
Posty: 1582
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 353

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: Jarewa »

w marlinie jest opcja aby przy pomiarze wyłączył grzanie stołu i hotendu sprawdź to

#define PROBING_HEATERS_OFF
NieJestemPROO pisze: 01 kwie 2024, 22:10 Z tego co czytałem to opcja ^PC14 jest dla klippera, więc zastanawiam się jak to dało coś na marlinie, bo poprawa jest.
To jest ogólne znak "^" włącza pullup to co pisałem wcześniej. Jako że marlin nie ma zdefiniowanego w pliku Configuration.h pullup dla pinu PC14 trzeba było kombinować.

#define ENDSTOPPULLUPS

Choć patrzę że nowsze wersje mają " #define ENDSTOPPULLUP_ZMIN_PROBE" to usuń ptaszka przy PC14 i od komentuj to powinno być to samo. O ile jest.
NieJestemPROO pisze: 01 kwie 2024, 22:11
Co do kroków aż tak się nie zagłębiałem. Standardowo leciała kosteczka, wzór na obliczanie kroków i zawsze podaje nawet po przecinku, aby kostka wychodziła 20x20x20
Nie będe się kłucił ale nie ta droga. Ciekawe jak dla wymiaru 200mm z Z bo 0,4 powiela błąd.
NieJestemPROO
Postów w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 16 wrz 2023, 11:48
x 1

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: NieJestemPROO »

Jarewa pisze: 01 kwie 2024, 22:14 w marlinie jest opcja aby przy pomiarze wyłączył grzanie stołu i hotendu sprawdź to

#define PROBING_HEATERS_OFF
Zgadza się i mam wyłączone.
Jarewa pisze: 01 kwie 2024, 22:14 To jest ogólne znak "^" włącza pullup to co pisałem wcześniej. Jako że marlin nie ma zdefiniowanego w pliku Configuration.h pullup dla pinu PC14 trzeba było kombinować.

#define ENDSTOPPULLUPS

Choć patrzę że nowsze wersje mają " #define ENDSTOPPULLUP_ZMIN_PROBE" to usuń ptaszka przy PC14 i od komentuj to powinno być to samo. O ile jest.
Tak myślałem, ale pewny nie byłem. Ja mam właśnie cały #define ENDSTOPPULLUPS załączony.
Jarewa pisze: 01 kwie 2024, 22:14 Nie będe się kłucił ale nie ta droga. Ciekawe jak dla wymiaru 200mm z Z bo 0,4 powiela błąd.
Ja się nie kłócę, a cieszę się nawet, że ktoś mi wytyka błąd który robię od jakiś 2/3 lat, bo na ender 3 pro robiłem tak samo. Zastanawiam się, czy to może być np problem związany z dokładnością. Czy to samo tyczy się osi X i Y? Tylko jak wtedy uzyskać idealnie tyle ile się chce? Ciekawi mnie ten wzór nawet z którego liczyłeś :D .


Co do tematu BLTouch. Niestety, tak jak M48 pokazywało naprawdę bardzo dobre pomiary bo wychodziły one w okolicy 0.0012, czasami był jakiś pomiar 0.05, ale cóż na tym się skończyło. Odpaliłem zbieranie siatki i siatka przestrzelona od 0.2mm do 0.5mm, może z dwa, góra trzy miejsca były idealnie. Podpięte akurat pod 5pin mam cały czas, na dziś już nie kombinuję z Zstopem, chociaż wydaje mi się, że to i tak nic nie da bo pomiary wychodziły przybliżone jak grzebałem za nim teraz odpisuje. Zastanawiam się, czy ten BLTouch nie jest trafiony albo sama sonda. Bo na jednej sondzie nie działa wcale (zapasowej), na tej działa ale widać jak. Chociaż wydaje mi się, że na płycie oryginalnej tak nie wariował, chociaż za krótko się pobawiłem nią w stocku :D .
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 8
Posty: 1582
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 353

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: Jarewa »

NieJestemPROO pisze: 01 kwie 2024, 23:08
Zgadza się i mam wyłączone.
To włącz, przydatna rzecz w przypadku czujników indukcyjnych a bltouch ma czujnik halla. Wiec pole magnetyczne które wytwarza grzałka może zakłócać pomiar.
NieJestemPROO pisze: 01 kwie 2024, 23:08 Tylko jak wtedy uzyskać idealnie tyle ile się chce? Ciekawi mnie ten wzór nawet z którego liczyłeś :D .
Ja korzystam z prusy kalkulatora, to co wylicza to dla mnie świętość a jak wychodzi inaczej z druków to obwiniam mechanikę ale nigdy nie staram się poprawiać programowo. A ty brałeś z kostki kalibracyjnej a wymiar w Z pierwsza warstwa ma bardzo duży wpływ bo pewnie nie jest idealna zawsze albo sie wprasuje w stół albo za wysoko. I o ile np miał byś pomyłkę 0,05mm na kostce 20x20x20 i poprawisz w krokach to przy 200x200x200 będziesz miał wymiar 10krotnosc pomyłki czyli 200.5mm , sprawdzałeś? pewnie nie bo po co...
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 2
Posty: 251
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:21
x 63

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: atom1477 »

Ja też nie polecam korygować wymiarów korekcjami skali osi (przy konfiguracji). Bo na 99.9% (dosłownie tyle) to nie to jest problemem.
Zarówno śruby trapezowe, jak i paski zębate (choć tu trochę ma wpływ siła naciągu), mają spore dokładności.
A dokładność miejscowa to już w ogóle jest perfekcyjna (a nawet jak są odchyłki, to zależą od miejsca, więc i tak nie ma sensu tego korygować skalą, tylko by trzeba robić mapowanie śruby).
Wszędzie w moich maszynach CNC powpisywałem tyle ile wychodzi z obliczeń. Czyli pełne wartości ("100", "200", "3200", itp, zależy od programu co tam się wpisuje). Żadnego skalowania na np. "200.02".
Jeżeli coś powoduje niedokładności, to backslash. A to się wpisuje gdzie indziej. Albo korekcja wielkości freza (też inne ustawienie).
W przypadku drukarek 3D błąd wymiarów wynika trochę z backslasha, oraz w o wiele większym stopniu od szerokości ścieżki (a ta od kalibracji flow). No jeszcze dla pierwszej warstwy zależy od odległości od stołu (który w dodatku nie jest idealnie płaski), bo to jest jedyna warstwa której grubość zależy właśnie od tego a nie od kolejnych przesuwów stołu w osi Z.
Więc to tam należy kalibrować, a nie zmieniać skalę na jakąś ułamkową.

I to nie jest Twój błąd NieJestemPROO, tylko to jest powszechny błąd w druku 3D :D Ty tylko powieliłeś po innych :D
Chyba nawet "Sztefan" to wypominał w którymś jego filmiku.
NieJestemPROO
Postów w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 16 wrz 2023, 11:48
x 1

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: NieJestemPROO »

Akurat jeśli chodzi o flow to jest teoretycznie okej, dlaczego teoretycznie? Ponieważ ścieżka powinna mieć niby tyle co dysza ale ja już wtedy z poradników nauczyłem się, ze regulując flow na podwójnym obrysie ma być wymiar 0.82mm (grubość ścianki z dwoma obrysami).
Wpisywałem przecinki bo popatrzcie na wszystkie poradniki starsze na których się uczyłem, tam jeśli masz np 80 kroków, coś wychodzi nie tak, obliczasz i jak wchodzi np 80.40 to tyle wszyscy podawali i podobno tak było prawidłowo. Wiadomo, cały czas każdy się uczy, warto was posłuchać. Czyli tak naprawdę ość Z przywrócić do 800. W sumie zapamiętam to sobie. Dodatkowo pojawił mi się nowy termin backslash - trzeba poszukać więcej informacji.

Wymiar mogę w sumie w osi X i Y skompensować przez slicer, dla osi Z nie widzę takiej opcji w orca slicer.

Teraz kolejna sprawa jest taka, czy to może powodować problem BLToucha i jego dziwnych pomiarów - chodzi o kroki. Trochę nie chce mi się wierzyć, że grzałka wytwarza na tyle silne pole aby zakłócić pomiar, albo rozgrzany stół do np 105 stopni i od ciepła zaczynają być anomalnie, chociaż testy wszystko na to wskazują. Mechanicznie wszystko chodzi płynnie i gładko, nawet rolki :D . To jest priorytet aby rozwiązać ten problem bo od niego zależy właśnie jak wyjdzie pierwsza warstwa. Zastanawiam się, czy może to ja go źle nie używam, może coś robię źle :unknown:
No jeszcze dla pierwszej warstwy zależy od odległości od stołu (który w dodatku nie jest idealnie płaski), bo to jest jedyna warstwa której grubość zależy właśnie od tego a nie od kolejnych przesuwów stołu w osi Z.
Tylko flow dla pierwszej warstwy z tego co wiem, powinien być dokładnie taki sam jak dla pozostałych warstw.
I o ile np miał byś pomyłkę 0,05mm na kostce 20x20x20 i poprawisz w krokach to przy 200x200x200 będziesz miał wymiar 10krotnosc pomyłki czyli 200.5mm , sprawdzałeś? pewnie nie bo po co...
Nie sprawdzałem bo żaden poradnik na którym się uczyłem nie mówił, że trzeba sprawdzić. Jak człowiek się uczy czegoś nowego to bazuje na czyjejś wiedzy i procedurach, tak samo było w moim przypadku.

Powiem wam, że teraz prawdę mówiąc okazuje się, że wszystko czego się nauczyłem było błędne i cały czas źle ustawiałem. Musiałbym popatrzeć co pokazują świeże poradniki.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 8
Posty: 1582
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 353

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: Jarewa »

Ja czytam co piszesz skoro na wyłączonym grzaniu stole jest ok a na załączonym źle to by wskazywało na to co piszę, nie bez powodu też dali tą opcje w marlinie. Gdybyć miał inny czujnik CRtuch to bym powiedział że to raczej niemożliwe bo czujnik jest optyczny, a że masz BLtuch to czujnik jest hall czyli działa na pole magnetyczne. Nie zapomnij ze grzanie stołu jest PWM wiec pole pojawia się i znika z pewną częstotliwością.
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 2
Posty: 251
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:21
x 63

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: atom1477 »

NieJestemPROO pisze: 02 kwie 2024, 20:49 Ponieważ ścieżka powinna mieć niby tyle co dysza
Nie powinna. Prawie zawsze powinna być szersza. Żeby ją trochę rozpłaszczało.
NieJestemPROO
Postów w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 16 wrz 2023, 11:48
x 1

Re: Ender 5 Plus - BLTouch brak powtarzalności pomiaru

Post autor: NieJestemPROO »

A więc tak, ten czas co mnie nie było w wolnych chwilach grzebałem. Koniec końców postanowiłem zwalniać w eeprom oś Z i teraz niezależnie od grzania, niezależnie od śrub dokładność (wykonane 10 pomiarów) oscyluje w przedziale 0.0010 do 0.0015, tylko jeden z 10 pomiarów pokazał 0.05, ale to dalej w granicy błędu i akceptowalne. Oś Z została w eeprom zwolniona do 5 mm/s . Czy to dobrze czy źle nie wiem, ale działa.
Normalnie było ustawione na 10mm/s a parametry auto home i zbierania siatki wyglądały tak:

Kod: Zaznacz cały

// Feedrate (mm/min) for the first approach when double-probing (MULTIPLE_PROBING == 2)
#define Z_PROBE_FEEDRATE_FAST (15*60)

// Feedrate (mm/min) for the "accurate" probe of each point
#define Z_PROBE_FEEDRATE_SLOW (Z_PROBE_FEEDRATE_FAST / 4)

Kod: Zaznacz cały

#define HOMING_FEEDRATE_MM_M { (80*60), (80*60), (4*60) }
nie ogarniam jak to jest przeliczane, więc póki co nie dotykam. Ważne, że działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ender”