Witam forumowiczów.
Mam drukarkę jak w tytule. Po jakimś czasie eksploatacji pojawił się problem z osią Z. Przy rozpoczynającym się ruchu w górę pojawia się najpierw rodzaj terkotania i dopiero po paru chwili (raz wcześniej, raz później) głowica się unosi. Początkowo działo się to po zakończeniu wydruku, jak głowica chciała zaparkować unosząc się w osi Z. Potem problem się rozszerzył na każdy większy ruch w górę.
Oś Z jest napędzana dwoma śrubami trapezowymi, każda z własnym silnikiem krokowym. Obie śruby nie są ze sobą połączone paskiem jak np w Enderze.
Poziomość belki sprawdzona, nakrętki też. Wszystko nasmarowane. Każdy silnik niezależnie działa prawidłowo. Silniki nie gubią kroków. Ogólnie wygląda to na rodzaj jakiegoś sprzężenia przy starcie. Macie jakieś sugestie?
atomstack cambrian max problem z osią Z
-
cyryl
-
aniol310
- Drukarka: własna konstrukcja
- x 5
Re: atomstack cambrian max problem z osią Z
zobacz czy nie skosowała się belka. Zmierz kąt względem Z
-
SL0T
Świerzak na forum jestem, ale jeżeli sprawdziłeś silniki i wtyczki na obecność wysunietych pinów to:
-może przypadkiem zwiększyłeś pyśpieszenie/ max prędkość osi z i pod obciążeniem belki, kiedy głowica chce zrobić szybki ruch i po prostu przeskakują ci silniki.
-może zwiększyłeś w menu drukarki max velocity osi z i zapisałeś ustawienia. Np . W Marcinie tak można zrobić.
-może skopiowałeś start g- code/ end g- code z netu, który mówi osi z żeby poszła w górę z konkretną prędkością i ta prędkość jest po prostu za duża dla Twojej drukarki.
Zakładam, że obie śruby osi z mają dokręcone śrubki sprzęgła, które łączą silniki że śrubami. Na każdym sprzęgle do skręcenia powinny być 2 śrubki czyli razem 4szt.
-może przypadkiem zwiększyłeś pyśpieszenie/ max prędkość osi z i pod obciążeniem belki, kiedy głowica chce zrobić szybki ruch i po prostu przeskakują ci silniki.
-może zwiększyłeś w menu drukarki max velocity osi z i zapisałeś ustawienia. Np . W Marcinie tak można zrobić.
-może skopiowałeś start g- code/ end g- code z netu, który mówi osi z żeby poszła w górę z konkretną prędkością i ta prędkość jest po prostu za duża dla Twojej drukarki.
Zakładam, że obie śruby osi z mają dokręcone śrubki sprzęgła, które łączą silniki że śrubami. Na każdym sprzęgle do skręcenia powinny być 2 śrubki czyli razem 4szt.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 457
Jeszcze kwestia, czy "przeskakuje" jeden czy oba silniki i jak są podłączone z płytą? Oba na jednym driverze czy każdy na swoim.
Generalnie taki objaw pojawia się przy problemach z przewodami - gdy "otwierają" się obwody cewek podczas pracy silnika.
Generalnie taki objaw pojawia się przy problemach z przewodami - gdy "otwierają" się obwody cewek podczas pracy silnika.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
-
SL0T
Rozarh pisze: 28 wrz 2025, 11:12 Jeszcze kwestia, czy "przeskakuje" jeden czy oba silniki i jak są podłączone z płytą? Oba na jednym driverze czy każdy na swoim.
O to, to! Kiedyś miałem problemy z ekstruderem i długo szukałem rozwiązania, aż w końcu stwierdziłem, że się poddaje i go zmieniam. Kiedy dobrałem się do silnika zobaczyłem, że we wtyczce 1 pin miał wykruszona blokadę i raz przewodził, a raz nie