atomstack cambrian max problem z osią Z

Wszelka okazjonalna pomoc i wsparcie. Zbiórki, projekty i wydruki pomocowe, itp. Wszystko dotyczące sytuacji których nikt nie chciał a niektórzy doświadczają.
Problem z drukarką? - to NIE tutaj.
ODPOWIEDZ
cyryl

atomstack cambrian max problem z osią Z

Post autor: cyryl »

Witam forumowiczów.
Mam drukarkę jak w tytule. Po jakimś czasie eksploatacji pojawił się problem z osią Z. Przy rozpoczynającym się ruchu w górę pojawia się najpierw rodzaj terkotania i dopiero po paru chwili (raz wcześniej, raz później) głowica się unosi. Początkowo działo się to po zakończeniu wydruku, jak głowica chciała zaparkować unosząc się w osi Z. Potem problem się rozszerzył na każdy większy ruch w górę.
Oś Z jest napędzana dwoma śrubami trapezowymi, każda z własnym silnikiem krokowym. Obie śruby nie są ze sobą połączone paskiem jak np w Enderze.
Poziomość belki sprawdzona, nakrętki też. Wszystko nasmarowane. Każdy silnik niezależnie działa prawidłowo. Silniki nie gubią kroków. Ogólnie wygląda to na rodzaj jakiegoś sprzężenia przy starcie. Macie jakieś sugestie?
aniol310
Drukarka: własna konstrukcja
x 5

Re: atomstack cambrian max problem z osią Z

Post autor: aniol310 »

zobacz czy nie skosowała się belka. Zmierz kąt względem Z
SL0T

Post autor: SL0T »

Świerzak na forum jestem, ale jeżeli sprawdziłeś silniki i wtyczki na obecność wysunietych pinów to:
-może przypadkiem zwiększyłeś pyśpieszenie/ max prędkość osi z i pod obciążeniem belki, kiedy głowica chce zrobić szybki ruch i po prostu przeskakują ci silniki.
-może zwiększyłeś w menu drukarki max velocity osi z i zapisałeś ustawienia. Np . W Marcinie tak można zrobić.
-może skopiowałeś start g- code/ end g- code z netu, który mówi osi z żeby poszła w górę z konkretną prędkością i ta prędkość jest po prostu za duża dla Twojej drukarki.
Zakładam, że obie śruby osi z mają dokręcone śrubki sprzęgła, które łączą silniki że śrubami. Na każdym sprzęgle do skręcenia powinny być 2 śrubki czyli razem 4szt.
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 457

Post autor: Rozarh »

Jeszcze kwestia, czy "przeskakuje" jeden czy oba silniki i jak są podłączone z płytą? Oba na jednym driverze czy każdy na swoim.

Generalnie taki objaw pojawia się przy problemach z przewodami - gdy "otwierają" się obwody cewek podczas pracy silnika.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
SL0T

Post autor: SL0T »

Rozarh pisze: 28 wrz 2025, 11:12 Jeszcze kwestia, czy "przeskakuje" jeden czy oba silniki i jak są podłączone z płytą? Oba na jednym driverze czy każdy na swoim.

Generalnie taki objaw pojawia się przy problemach z przewodami - gdy "otwierają" się obwody cewek podczas pracy silnika.

O to, to! Kiedyś miałem problemy z ekstruderem i długo szukałem rozwiązania, aż w końcu stwierdziłem, że się poddaje i go zmieniam. Kiedy dobrałem się do silnika zobaczyłem, że we wtyczce 1 pin miał wykruszona blokadę i raz przewodził, a raz nie 🤣
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc i wsparcie”