Hypercube Evolution

Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3281
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 484

Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 13 sty 2018, 13:37

myślę, że pod titana aero to trzeba zrobić na nowo. zwłaszcza, że nie wiem o której wersji karetki mówisz.
btw. mi się aero nie podoba.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
zen
Posty: 216
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 22
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Hypercube Evolution

Postautor: zen » 13 sty 2018, 15:49

rafaljot pisze:myślę, że pod titana aero to trzeba zrobić na nowo. zwłaszcza, że nie wiem o której wersji karetki mówisz.
btw. mi się aero nie podoba.
Czemu?
i3 Alu / P3Steel / HEVO^300 / Delta Kossel Linear Plus
tig33r
Posty: 329
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 45

Re: Hypercube Evolution

Postautor: tig33r » 13 sty 2018, 17:37

rafaljot pisze:myślę, że pod titana aero to trzeba zrobić na nowo. zwłaszcza, że nie wiem o której wersji karetki mówisz.
btw. mi się aero nie podoba.

Nie mam aero, pisałem o zwykłym direct.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3281
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 484

Re: RE: Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 13 sty 2018, 19:55

zen pisze:
rafaljot pisze:myślę, że pod titana aero to trzeba zrobić na nowo. zwłaszcza, że nie wiem o której wersji karetki mówisz.
btw. mi się aero nie podoba.
Czemu?


właśnie dlatego, żę nie potrafię do niego zaprojektować dobrego chłodzenia wydruku, za ciasno mam.

tig33r pisze:
rafaljot pisze:myślę, że pod titana aero to trzeba zrobić na nowo. zwłaszcza, że nie wiem o której wersji karetki mówisz.
btw. mi się aero nie podoba.

Nie mam aero, pisałem o zwykłym direct.


mógłbyś pokazać który projekt karetki? linka albo zdjęcie?
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
tig33r
Posty: 329
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 45

Re: Hypercube Evolution

Postautor: tig33r » 13 sty 2018, 20:34

Pytałem ogólnie czy ktoś używa, bądź widział coś takiego (półpierścień chłodzący wydruk). W hypercube chyba wszystkie karetki mają ten sam sposób montowania tzn. cztery piny pozycjonujące + śruba na środku.
Awatar użytkownika
grzszcze
Posty: 69
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 4
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: grzszcze » 13 sty 2018, 20:49

Panowie - prytanie - kto z Was ma bltouch a i smoothie ?
Taki komunikat mam przy wydaniu komendy G32
< 20:47:53: Rectangular Grid Probe...
< 20:48:03: ERROR: Homing cycle failed
< 20:48:03: Finding bed failed, check the initial height setting
< 20:48:03: Probe failed to complete, check the initial probe height and/or initial_height settings
Hobby-Store.pl to sklep z drukarkami 3d, znajdziesz tu części do drukarek 3d, filamenty i elektronikę do zastosowań DIY.

https://hobby-store.pl ....
Awatar użytkownika
grzszcze
Posty: 69
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 4
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: grzszcze » 13 sty 2018, 21:08

i zechciał by mi pomóc bo już mnie ręce opadają z konfiguracją tego ustrojstwa
Hobby-Store.pl to sklep z drukarkami 3d, znajdziesz tu części do drukarek 3d, filamenty i elektronikę do zastosowań DIY.

https://hobby-store.pl ....
Awatar użytkownika
grzszcze
Posty: 69
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 4
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: grzszcze » 17 sty 2018, 21:09

Ponawiam pytanie, Jest tu jakaś dobra dusz któ®a jak cepowi na roli wytłumaczy kilka rzeczy jak uruchomić poziomowanie stołu za pomocą BLToucha na Smoothie (MKS Sbase)

Sytuację mam taką:

Mam skonfugurowane Z Probe
# optional Z probe
zprobe.enable true # set to true to enable a zprobe
zprobe.probe_pin 1.28^ # pin probe is attached to if NC remove the !
zprobe.slow_feedrate 5 # mm/sec probe feed rate
zprobe.debounce_count 100 # set if noisy
zprobe.fast_feedrate 80 # move feedrate mm/sec
zprobe.probe_height 5 # how much above bed to start probe
#gamma_min_endstop 1.28^! # normally 1.28. Change to nc to prevent conflict,

---- BLToucha
#BLTouch Servo Settings
switch.servo.enable true
switch.servo.input_on_command M280 S3.0 # M280 S7.5 Would be midway
switch.servo.input_off_command M280 S7.0 # Same as M280 S0 0% duty cycle, effectivley off
switch.servo.output_pin 1.23 # Must be a PWM capable pin
switch.servo.output_type hwpwm # H/W PWM output settable
switch.servo.pwm_period_ms 20 # Set Period to 20ms (50Hz) - Default is 50Hz

i Endstopy

# Endstops
endstops_enable true # the endstop module is enabled by default and can be disabled here
corexy_homing true # set to true if homing on a corexy
alpha_min_endstop 1.24^ # add a ! to invert if endstop is NO connected to ground
alpha_max_endstop 1.25^ # NOTE set to nc if this is not installed
alpha_homing_direction home_to_min # or set to home_to_max and set alpha_max
alpha_min 0 # this gets loaded after homing when home_to_min is set
alpha_max 280 # this gets loaded after homing when home_to_max is set
beta_min_endstop 1.26^ #
beta_max_endstop 1.27^ #
beta_homing_direction home_to_min #
beta_min 0 #
beta_max 280 #
gamma_min_endstop nc #
gamma_max_endstop nc #
gamma_homing_direction home_to_min #
gamma_min 1 #
gamma_max 280 #

Co mi działa;
po uruchomieniu bltouch wykonuje test i działa poprawnie
Zrzucam na dół pin i daję komendę
> 20:22:53: N1011 G30 *11
robi się HOME X i Y Z też dostaję w repetierze następujące info
< 20:22:54: Z:4.5311
Chce to zapisać
> 20:23:10: N1028 M306 Z0 *119
< 20:23:10: error: Axis Z must be homed before setting Homing offset
i mam taki pasztet - czegoś nie mogę doczytać w tym cholernym opisie - co robię źle ?


albo jak powiniennem to skalibrować ?
Tak łopatologicznie.

PS: wkurzam się bo mam już wszystko spięte, podłaczone, skalibrowane osie, extruder mam nawet pookręcane owijkami kabeleczki normalnie WSZYSTKO dopięte - - mam nawet mechanicznego endstopa ale zawiąłem się i nie podłacze go za cholerą ....
Hobby-Store.pl to sklep z drukarkami 3d, znajdziesz tu części do drukarek 3d, filamenty i elektronikę do zastosowań DIY.

https://hobby-store.pl ....
Awatar użytkownika
grzszcze
Posty: 69
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 4
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution

Postautor: grzszcze » 17 sty 2018, 21:10

A i jeszcze

# Levelling strategy
# grid leveling

leveling-strategy.rectangular-grid.enable true # The strategy must be enabled in the config, as well as the zprobe module.
leveling-strategy.rectangular-grid.x_size 250 # size of bed in the X axis
leveling-strategy.rectangular-grid.y_size 250 # size of bed in the Y axis
#leveling-strategy.rectangular-grid.size 5 # The size of the grid, for example, 7
leveling-strategy.rectangular-grid.grid_x_size 5
leveling-strategy.rectangular-grid.grid_y_size 5 #
#leveling-strategy.ZGrid-leveling.probe_offsets 0,0,0
leveling-strategy.rectangular-grid.probe_offsets -30,0,0 # profan
be offsetnozzlehead
leveling-strategy.rectangular-grid.save true # If the saved grid is to be loaded
leveling-strategy.rectangular-grid.initial_height 5 # Optionally an initial_height can
# where to stop the fast decent before it
# around 5-10mm above the bed
Hobby-Store.pl to sklep z drukarkami 3d, znajdziesz tu części do drukarek 3d, filamenty i elektronikę do zastosowań DIY.

https://hobby-store.pl ....
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3281
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 484

Re: Hypercube Evolution

Postautor: rafaljot » 18 sty 2018, 10:38

tig33r pisze:
rafaljot pisze:myślę, że pod titana aero to trzeba zrobić na nowo. zwłaszcza, że nie wiem o której wersji karetki mówisz.
btw. mi się aero nie podoba.

Nie mam aero, pisałem o zwykłym direct.


Widzę, że na Thingi pojawił się kolejny remix pod Titana i ciągle to nie jest to....
Ale mam pomysł. Zamiast Titana trzeba użyć tylko tego:
https://www.aliexpress.com/item/Titan-E ... 07266.html?
https://www.aliexpress.com/item/3D-prin ... 72230.html

czyli radełko z zębatką, zębatką na silnik i plastikowy teges-rurka-coś-tam po radełkiem (bo trudno ją ładnie wydrukować. choć da się.
a resztę zaprojektować inaczej od razu zintegrowane z tunelem, gniazdami na krańcówki.

ew. jeszcze:
https://www.aliexpress.com/item/Titan-E ... 13869.html
https://www.aliexpress.com/item/Titan-T ... 13229.html

razem wszystko $16 ale z przesyłkami, to może jednak lepiej kupić całego za $22 i nie użyć plastików :D
Ostatnio zmieniony 18 sty 2018, 10:44 przez rafaljot, łącznie zmieniany 4 razy.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250

Wróć do „HyperCube”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości