Re: Kryptonim Gary Beerman - czyli buduję kocioł warzelno - zacierny
: 14 wrz 2020, 17:55
Dobra postaram się choć podstawy tutaj naprostować bo widzę burdello bumbum.
Po pierwsze produkcja piwa dzieli się na kilka etapów:
Zacieranie - na chłopski trzymanie w temperaturze ok 70*C przez ok 1h działają wtedy enzymy alfa oraz beta amylazy które rozkładają cukry na prostsze aby w późniejszej fazie drożdże mogły się do nich dobrać
Filtracja - oddzielenie młóta
Warzenie - na chłopski gotowanie ten etap ma za zadanie głównie wytrącenie białek no i to co tygryski lubią najbardziej czyli chmielenie
Fermentacja - już po schłodzeniu dodajemy drożdże i czekamy to już dzieje się w fermentorze
Warzę piwo już prawie 15lat i coś tam wiem na ten temat, przerabiałem już automat i wróciłem do zwykłego gara.
Po pierwsze STANOWCZO zalecam uwarz min 10 warek zanim weźmiesz się za automatyzację. Musisz znać podstawy aby dobrze to zrobić.
Zacznij od lekkiego APA na suchych drożdżach zacieranego na lenia (znajdziesz co to) fermentacja 2-3 tygodnie bez cichej (w zależności czy bliżej górnej czy dolnej temperatury pracy drożdży). Jako szaleństwo dodaj trochę citry na zimno, jak czegoś ostro nie spieprzysz piwo będzie bardzo dobre. Następnie stopniowo zwiększaj poziom trudności poprzez zacieranie kilku temperaturowe, cichą fermentację, płynne drożdże i wiele wiele innych czynników jak ph, skład wody, ścisła kontrola temperatura fermentacji (to jest ważniejsze od kontroli zacierania) natlenianie i wiele wiele innych drobnych spraw składających się na dobre piwo
3kW do warzenia jest spoko do gotowania może być mało. Wiem że sporo osób ograniczonych 1fazą rozwiązuje to w ten sposób że zacieranie prądem warzenie palnik gazowy 7-8kW
Co do przypaleń to problem jest głownie przy zacieraniu po filtracji już musisz mieć bardzo dużą moc / powierzchnię oddawania ciepła aby przypalić.
Co do filtracji i ogólnie konstrukcji jest tego pełno i wszystko zależy co potrzebujesz jedne systemy zajmują w cholerę miejsca inne mało jedne potrzebują jeden gar inne 3+ są takie co bez problemu zrobisz >20BLG a są takie co max 14-15 (bez długiego odparowywania) są takie bez pomp z jedną z kilkoma.
Szukaj pod hasłami Herms Rims BIAB pooglądaj rozwiązania te tematy w Polsce są wałkowane 15 lat w Niemczech Czechach czy Stanach pewnie drugie tyle. I naprawdę wiele rozwiązań już przetestowano. I najważniejsze określ potrzeby:
-Wybicie
-max BLG
-Ilość wolnego miejsca
-poziom automatyzacji
Potem zapomnij o tym na jakiś czas a w między czasie ogarnij sobie małą lodówkę do fermentacji i kontrolą temperatury może być np. BrewPi Poprawna fermentacja to 50% sukcesu a najtrudniej ją kontrolować bez automatyzacji.
Po pierwsze produkcja piwa dzieli się na kilka etapów:
Zacieranie - na chłopski trzymanie w temperaturze ok 70*C przez ok 1h działają wtedy enzymy alfa oraz beta amylazy które rozkładają cukry na prostsze aby w późniejszej fazie drożdże mogły się do nich dobrać
Filtracja - oddzielenie młóta
Warzenie - na chłopski gotowanie ten etap ma za zadanie głównie wytrącenie białek no i to co tygryski lubią najbardziej czyli chmielenie
Fermentacja - już po schłodzeniu dodajemy drożdże i czekamy to już dzieje się w fermentorze
Warzę piwo już prawie 15lat i coś tam wiem na ten temat, przerabiałem już automat i wróciłem do zwykłego gara.
Po pierwsze STANOWCZO zalecam uwarz min 10 warek zanim weźmiesz się za automatyzację. Musisz znać podstawy aby dobrze to zrobić.
Zacznij od lekkiego APA na suchych drożdżach zacieranego na lenia (znajdziesz co to) fermentacja 2-3 tygodnie bez cichej (w zależności czy bliżej górnej czy dolnej temperatury pracy drożdży). Jako szaleństwo dodaj trochę citry na zimno, jak czegoś ostro nie spieprzysz piwo będzie bardzo dobre. Następnie stopniowo zwiększaj poziom trudności poprzez zacieranie kilku temperaturowe, cichą fermentację, płynne drożdże i wiele wiele innych czynników jak ph, skład wody, ścisła kontrola temperatura fermentacji (to jest ważniejsze od kontroli zacierania) natlenianie i wiele wiele innych drobnych spraw składających się na dobre piwo
3kW do warzenia jest spoko do gotowania może być mało. Wiem że sporo osób ograniczonych 1fazą rozwiązuje to w ten sposób że zacieranie prądem warzenie palnik gazowy 7-8kW
Co do przypaleń to problem jest głownie przy zacieraniu po filtracji już musisz mieć bardzo dużą moc / powierzchnię oddawania ciepła aby przypalić.
Co do filtracji i ogólnie konstrukcji jest tego pełno i wszystko zależy co potrzebujesz jedne systemy zajmują w cholerę miejsca inne mało jedne potrzebują jeden gar inne 3+ są takie co bez problemu zrobisz >20BLG a są takie co max 14-15 (bez długiego odparowywania) są takie bez pomp z jedną z kilkoma.
Szukaj pod hasłami Herms Rims BIAB pooglądaj rozwiązania te tematy w Polsce są wałkowane 15 lat w Niemczech Czechach czy Stanach pewnie drugie tyle. I naprawdę wiele rozwiązań już przetestowano. I najważniejsze określ potrzeby:
-Wybicie
-max BLG
-Ilość wolnego miejsca
-poziom automatyzacji
Potem zapomnij o tym na jakiś czas a w między czasie ogarnij sobie małą lodówkę do fermentacji i kontrolą temperatury może być np. BrewPi Poprawna fermentacja to 50% sukcesu a najtrudniej ją kontrolować bez automatyzacji.