Bambu X1C czy P1S?
-
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: Zortax Bambu Anycubi
- x 20
- Kontakt:
Re: Bambu X1C czy P1S?
Załóż konto B2B, dopilnuj aby wszystkie dane były w adresie, dlatego wpisz NIP w drugiej linijce adresu, bo różnie z nimi bywa.
A którą wersję chcesz kupić?
Policz sobie, w pakiecie jest nieco taniej. Ponoć płyty teksturowane w kolorze złotym są lepsze. Na filamenty też chyba masz 25% zniżki.
A którą wersję chcesz kupić?
Policz sobie, w pakiecie jest nieco taniej. Ponoć płyty teksturowane w kolorze złotym są lepsze. Na filamenty też chyba masz 25% zniżki.
Dziękuję za odpowiedź.
Już zamówiona X1C Combo 2.
Odnośnie FV ustawiłem dane rozliczeniowe, w imieniu i nazwisku wstawiłem dane firmy i NIP. Zobaczę co z tego wyjdzie.
Już zamówiona X1C Combo 2.
Odnośnie FV ustawiłem dane rozliczeniowe, w imieniu i nazwisku wstawiłem dane firmy i NIP. Zobaczę co z tego wyjdzie.
-
- Postów w temacie: 5
- Drukarka: X1CC, Photon Mono
- x 13
@Astro, minęły kolejne dwa miesiące - podziel się opinią o X1C.Astro pisze: ↑10 sie 2023, 19:04 W X1C jedyne co robię od tygodnia to zmieniam filament. Taka różnica pomiędzy poprzednią drukarką selfmade gdzie trzeba było robić wszystko ręcznie. Tutaj jest automat. No i perspektywa nowości - ficzerów, dodatkowo maszyna jest dedykowana teoretycznie pod druk masowy/biznes.
Ma też już swój czas pracy, natomiast P1S to nowość, gdzie producent dopiero uczy się na 'użytkownikach'.
Nie mam już Mk3S+ i biję się z myślami czy Mk4 z MMU czy X1C Combo. Szczególnie mnie interesuje co jest inaczej, niż myślałeś, że będzie na plus i na minus.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen
- x 883
-
- x 13
Nic mi to nie mówi. Szukam opinii użytkowników. Zastanawiam się na przesiadką z Prusy na Bamboo i mam rozterkę.
Oprócz samej drukarki, która wydaje się dużo lepsza technologicznie (X1C) zastanawia mnie jeszcze który multikolor lepiej się sprawdza.
Oprócz samej drukarki, która wydaje się dużo lepsza technologicznie (X1C) zastanawia mnie jeszcze który multikolor lepiej się sprawdza.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen
- x 883
Bambus miał na początku X1C potem dodali tańsza alternatywę P1P która dostała fabryczna obudowę i została P1S.
X1C żebym nie skłamał umożliwia druk w 16 kolorach czyli cztery AMS można podpiąć. Ale nie jestem tego pewien, dwa na 100% można podłączyć.
X1C żebym nie skłamał umożliwia druk w 16 kolorach czyli cztery AMS można podpiąć. Ale nie jestem tego pewien, dwa na 100% można podłączyć.
Przesiadłem się na Bambu z AMS i od tamtej pory MK3S+ w odstawce. Tak, że polecam.
AMS działa (acz to rzecz co potrafi mieć pewne fochy - np czasami przy devil design galaxy jest na tyle duże tarcie w rurkach ptfe, że silnik AMS nie ma siły wycofać filamentu. Zmniejszenie kątów zagięć rurek i różne inne cudowania coś pomagają choć u mnie nie w 100%; Oczywiście zawsze da się pomóc ręką. Z 2cm i dalej już silnik pociągnie. Z innymi filamentami dd tego problemu na razie nie było.
Wygoda za to niesamowita. Używam najczęściej do tego by wygodnie ze slicera wybrać z jakiego koloru i rodzaju filamentu puścić mój druk jednokolorowy. Wielokolorowe też znacznie częściej się zdarzają. Dobrym bajerem (opcja) jest też, w razie skończenia się filamentu, że następuje załadowanie drugiej szpuli tego samego typu/koloru (jeśli została w AMS umieszczona). Można puszczać na noc bez obawy, że braknie filamentu.
Biorąc taką MK4 z MMU to musiał bym sobie masę rzeczy dorabiać, które mam gotowe w Bambu (obudowa, kamera, aplikacja mobilna), a i tak nie było by spójnie i sensownie jak w Bambu. Do tego rozgryzać jak mieć inne bajery jak np pomijanie druku jednego elementu (który np się odkleił) i kontynuację pozostałych - wszystko w środku drukowania (to na X1C). MK4 tego nawet nie ma... trzeba by się posiłkować Octoprintem i pluginami, a znów w MK4 (w stosunku do MK3S+) kompletnie popsuli kompatybilność z Octoprintem (i analogicznymi softami). Mają naprawić/ulepszyć w przyszłości.
Drugi raz ponownie wybrał bym X1C (a nie MK4, a już była zamówiona w preorderze...).
AMS działa (acz to rzecz co potrafi mieć pewne fochy - np czasami przy devil design galaxy jest na tyle duże tarcie w rurkach ptfe, że silnik AMS nie ma siły wycofać filamentu. Zmniejszenie kątów zagięć rurek i różne inne cudowania coś pomagają choć u mnie nie w 100%; Oczywiście zawsze da się pomóc ręką. Z 2cm i dalej już silnik pociągnie. Z innymi filamentami dd tego problemu na razie nie było.
Wygoda za to niesamowita. Używam najczęściej do tego by wygodnie ze slicera wybrać z jakiego koloru i rodzaju filamentu puścić mój druk jednokolorowy. Wielokolorowe też znacznie częściej się zdarzają. Dobrym bajerem (opcja) jest też, w razie skończenia się filamentu, że następuje załadowanie drugiej szpuli tego samego typu/koloru (jeśli została w AMS umieszczona). Można puszczać na noc bez obawy, że braknie filamentu.
Biorąc taką MK4 z MMU to musiał bym sobie masę rzeczy dorabiać, które mam gotowe w Bambu (obudowa, kamera, aplikacja mobilna), a i tak nie było by spójnie i sensownie jak w Bambu. Do tego rozgryzać jak mieć inne bajery jak np pomijanie druku jednego elementu (który np się odkleił) i kontynuację pozostałych - wszystko w środku drukowania (to na X1C). MK4 tego nawet nie ma... trzeba by się posiłkować Octoprintem i pluginami, a znów w MK4 (w stosunku do MK3S+) kompletnie popsuli kompatybilność z Octoprintem (i analogicznymi softami). Mają naprawić/ulepszyć w przyszłości.
Drugi raz ponownie wybrał bym X1C (a nie MK4, a już była zamówiona w preorderze...).
Trolinka, mkl, JGFTW
- Trolinka
- Postów w temacie: 6
- Drukarka: Bambu Lab X1C Combo
- x 173
A zmieniałeś rurki na inne czy capricony np,? Bo BL nie zaleca, te firmowe maja oczko 2.5, Galaxy Black od DD nie raz puszczałem i chodził bez problemów. Albo inne sloty sprawdzić, bo może być first stage wadliwy i nie mieć mocy.
-------------------------------------------------
Bambu Lab X1C Combo ( Do drukowania)
Kingroon KP3S Pro S1 (Klipper & Orbiter 2.0 mod) (Do dłubania)
Bambu Lab X1C Combo ( Do drukowania)
Kingroon KP3S Pro S1 (Klipper & Orbiter 2.0 mod) (Do dłubania)
-
- x 13
I to jest rzeczowa wypowiedź usera. Dzięki.
Powiedz jeszcze czy widzisz w niej jakieś wady, oprócz AMS nieciągnącego DD