MMU 3

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 458
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 586

MMU 3

Post autor: fyme »

Jakiś czas temu kupiłem od Prusy mmu3 więc i temacik się przyda bo to moje pierwsze spotkanie z mmu. Jeszcze co prawda czekam na dostawę ale w końcu kiedyś do mnie dotrze ;)
Kupiłem z czystej ciekawości bo ta wersja ponoć będzie działać zajebiście :D

Na razie podrukowałem sobie plastiki. Tak pożałowałem kasy na pełny zestaw i wybrałem bieda zestaw gdzie większość części trzeba sobie ogarnąć samemu, a że prusament galaxy black mam za punkty z printables to sobie druknąłem na koszt Józefa :D

Teraz kombinuję z buforem filamentu bo ten od prusy to taki dość spory jest i ładowany od tyłu a ja nie mam miejsca w szafce z drukarką ani dobrego dojścia do ładowania filamentu od tyłu.

Na pierwszy ogień poszedł więc RMU MK3 https://filamentbuffer.co.uk/ bo ten zmieści mi się w szafce. Kupiłem same pliki, druk i resztę ogarnąłem we własnym zakresie. Zdążyłem nawet zepsuć jedną z części przy skręcaniu ale to się zateguje :D

Ale znalazłem też coś fajnego gdzie jak dobrze czytam nie trzeba otwierać buforu by filamenty zmieniać. Też sobie przetestuję z ciekawości

https://www.printables.com/pl/model/338 ... -enclosure
Załączniki
Rmu mk3
Rmu mk3
Rmu mk3
Rmu mk3
Rmu mk3
Rmu mk3
Rmu mk3
Rmu mk3
bartoszeqqq, roman, PrzemoS
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 12
Posty: 1714
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 396

Re: MMU 3

Post autor: Jarewa »

Możecie mi powiedzieć po co jest bufor?? nie znam się.
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 458
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 586

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

W sumie ja też nie. Z tego co wyczytałem to podczas zmiany koloru nadmiar filamentu który wraca z ekstrudera upychany jest waśnie tam by nie plątał się na szpuli.
PrzemoS
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 12
Posty: 1714
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 396

Re: MMU 3

Post autor: Jarewa »

A kumam już wycofanie jest spore, tak myślę że wystarczyło dać spliter przed extruderem nie dość że mmu było by prościejsze to jeszcze nie trzeba było by buforu na wycofywanie 10cm. A oś X dała by radę z pięcioma rurkami.


A nie już są takie rozwiązania https://www.thingiverse.com/thing:4460448
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 80
Posty: 458
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 586

Re: MMU 3

Post autor: fyme »

Z tego co sobie popatrzyłem w necie tak było zbudowane mmu1 ale chyba sprawdzało się średnio skoro poszli w inną stronę
Załączniki
GG6kiR4gNTIcVWc2.jpg
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 12
Posty: 1714
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 396

Re: MMU 3

Post autor: Jarewa »

Bo to był bodwen, czyli extruder silnika u góry osobno, dlatego niewypał, zobacz sobie "ryper MMU" https://www.printables.com/pl/model/82002
Kopytko, fyme
greg
Postów w temacie: 11
Posty: 102
Rejestracja: 08 paź 2018, 10:50
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Prusa MK3S MMU2S
x 57

Re: MMU 3

Post autor: greg »

Jak ktoś ma dużo miejsca to często wystarczy tzw air buffer, a całą ideą tego urządzenia jest to żeby przy wycofaniu filamentu przy zmianie koloru nie wypadał z mmu pod swoim ciężarem i nie plątał się z innymi filamentami.
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 13
Posty: 3316
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1660

Re: MMU 3

Post autor: morf »

Wziąłem upgrade kit z mmu2s, zobaczymy co będzie jak dojdzie
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 32
Posty: 636
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 233
Kontakt:

Re: MMU 3

Post autor: Igor »

Wystarczy do MMU2s wgrać soft od MMu3 i zmienić rułki na ID3. Reszta o nieistotne pierdoły a przeprojektowane części każdy od dawna ma w swoim MMU2s "Działaj w końcu dziadu" Edyszyn.
morf
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 32
Posty: 636
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 233
Kontakt:

Re: MMU 3

Post autor: Igor »

Brałeś znad Wisły czy prosto znad Wełtawy? Ja bym zwracał, cena za ten kit burżujsko-zbójecka, zwłaszcza że zmiany fizyczne między 2s a 3 mają tylko maskować fakt że upgrade jest tak naprawdę programowy.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”