MK3 ->> Upgrade do MK4

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
Darkman
Postów w temacie: 3
Posty: 59
Rejestracja: 10 maja 2020, 22:26
Lokalizacja: Thorn
Drukarka: Prusa i3 MK3S+ MMU3
x 40

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: Darkman »

Btw, a jest aktualizacja z Mk3,5 do Mk4?
Tak sobie przypomniałem, że na samym początku zastanawiałem się nad opcją abgrejdu do Mk3,5 (tu jest chyba najwięcej zmian w stosunku do Mk3s, oczywiście poza samą Mk4 :D ), potem ewentualne rozszerzenie do Mk4. Niestety, nigdzie nie znalazłem takiej możliwości (support pisał, że jak narazie mają tylko całe pakiety od Mk3s), i dlatego rozważałem od razu przesiadkę na Mk4. Tu niestety zaważyły uwczesne problemy z MMU3.
Zmieniło się może cioś w tym względzie? Wiecie może?
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 2
Posty: 3231
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Reprapy, Prusa MK3S
x 1596

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: morf »

Szczerze to imho cenowo lepiej kupić MK4 i sprzedać mk3.
Oczywiście subiektywne ale masz wtedy nowa drukarkę jakby nie patrzeć
Darkman
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Postów w temacie: 2
Posty: 1343
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 710

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: JGFTW »

Usiłuję zrozumieć po co brać te upgrady (MK3.5, MK3.9, MK4)?

Jaki jest zysk z ulepszania Prusy MK3S/+?

Będzie szybciej? Te dwa razy szybciej w opisie zestawu MK3.5 (chyba tylko przez zmianę płytki 32bit zamiast 8bit) to trochę słabo, bo czemu nie przyspieszyć klipperem albo większą dyszą (0.6mm zamiast 0.4mm)?

Będzie lepsza jakość? Skoro na MK3 były widoczne VFA to czemu nie wymienić po prostu silników (3 silniki nie będą kosztowały majątku?
Niby co wymiana płytki miałaby ulepszyć pod względem jakości?

(szczególnie te pytania kieruję patrząc na kity MK3.5, MK3.9)

Nowy Ekstruder (nextruder ;) ) w kitach MK3.9 i MK4 ma sporo sensu, ale czy nie lepszy byłby jakiś inny? ewentualnie zakup podzespołów ze strony prusy i jego wymiana?

Zastanawiam się też na kosztem-zyskiem tych kitów;
Za najtańszy kit (1.2k) można kupić nową drukarkę, która będzie szybsza i będzie miała wszystkie te funkcję jak prusa MK3/MK3.5 np Ender 3 v3 KE na klipperze, a tak dostajesz trochę części to lekkiego ulepszenia 7letniej konstrukcji. Im droższe kity tym można kupić lepsze sprzęty albo więcej (na przykład dwie kolejne drukarki).
Czy te kity dadzą tak dużo, że lepiej je kupić niż na własną rękę przerabiać sprzęt (dodać klippera, ulepszyć ekstruder i wymienić płytkę wraz z silnikami)?

Ja rozumiem, że takie hobby, ale jestem ciekawy jak przekonujecie siebie i innych, że to jest warte zakupu? ;)
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 383
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Ja nie muszę przekonywać siebie czy innych :)
Ciekawy byłem to wziąłem sobie upgrejd do 3.5 i tyle. Fakt, za tą samą kaskę mogłem mieć bambulab a1 mini z tym że lubię sobie podłubać to finalnie kupiłem worek części. Czy było warto? Jeszcze nie wiem, złożę, przedrukuję trochę plastiku i będę wiedział :DD
morf, Darkman, WillingMagic
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 2
Posty: 3231
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Reprapy, Prusa MK3S
x 1596

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: morf »

Słuchaj, pamiętaj że najważniejsze żebyś Ty był zadowolony a nie całe forum:-)
Darkman, fyme, WillingMagic
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Postów w temacie: 2
Posty: 1343
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 710

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: JGFTW »

Jesteś idealnym konsumentem, który kupuję pod wpływem impulsu, a może nawet bezrefleksyjnie tylko dla zaspokojenia ciekawości ;) ... i nie bierz tego do siebie jako atak, kupiłeś, bo chciałeś to tyle i ja to szanuję, a sam nie jestem lepszy, bo też tak kupuję ;)

Jednak po prostu chciałem zapytać, bo nie widzę wartości w tych kitach i zastanawiam się co przeoczyłem?
Więc jak ktoś napiszę dlaczego kupił, nawet jeżeli napiszę, że kupił to kupił i nie ma co drążyć tematu to ja nie mam zamiaru mu tego obrzydzać ;)

Pochwal się wnioskami jak potestujesz i jak będzie działać lepiej to super, a jak nie to przynajmniej czegoś się dowiedziałeś ;)
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Postów w temacie: 2
Posty: 1546
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: K1C, Gate 1 fiber
x 569

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: TDI-CAD »

Też mnie korci ten update do MKS 3.5 cenowo wygląda ok. Napisz jak to się sprawuje.
fyme pisze: 30 mar 2024, 17:17 Ja nie muszę przekonywać siebie czy innych :)
Ciekawy byłem to wziąłem sobie upgrejd do 3.5 i tyle. Fakt, za tą samą kaskę mogłem mieć bambulab a1 mini z tym że lubię sobie podłubać to finalnie kupiłem worek części. Czy było warto? Jeszcze nie wiem, złożę, przedrukuję trochę plastiku i będę wiedział :DD
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 383
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Coś tam zacząłem dłubać choć moja ścieżka aktualizacji przez zastosowane wcześniej mody będzie zdziebko inna ;)
Musze poprzedłużać przewód PE i power panic bo zasilacz mam 1,5 metra niżej niż drukarka.

Odnośnie sensu zakupu to czysta ciekawość, a jak. Fajnie będzie popatrzeć że stara leciwa Prusa drukuje szybciej, do tego podpięta do neta choć dla mnie w sumie gadżet bo i tak latam co chwilę do drukarki i zmieniam filamenty. Do tego mam do Prusy zaufanie. Drukuje w nocy, drukuje jak jestem w pracy i jak coś się wysypie to się po prostu wyłącza z komunikatem o błędzie.
No i podoba mi się że po tylu latach jednak nadal jest wspierana, nie to co choćby Creality gdzie podczas premiery jednej drukarki w zanadrzu szykowane są 4 kolejne i równie szybko zapominanie co poprzednie. Takie Xiaomi :D Póki mieli jeden model telefonu to dbali o MIUI a teraz mają wszystko w nosie a soft rozlazi się w szwach (wiem o czym pisze bo byłem z MIUI od wersji 2 a teraz mam OPPO bo to się już w wersji od Xiaomi nie spina)

Aaaa i wniosek pierwszy. Strasznie ciasna ta nowa obudowa. Muszę pomyśleć nad czymś większym bo układanie przewodów to będzie dramat.

PS: no i nie taki ze mnie znowu bezmyslny konsumpcjonista :DD drugą Prusę złożyłem sam a nie kupiłem od Prusy oszczędzając gdzie mogłem. Mmu3 zamówiłem ale tak się ociagali że finalnie anulowałem zakup i kupiłem mmu2 za trochę ponad połowę ceny nowego mmu3 i przezbroiłem ;)
Załączniki
IMG20240330192021.jpg
Awatar użytkownika
malyhenio1
Postów w temacie: 6
Posty: 610
Rejestracja: 30 lip 2016, 14:31
x 31

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: malyhenio1 »

To płyta od MK4 Prusy?
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Postów w temacie: 2
Posty: 1546
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: K1C, Gate 1 fiber
x 569

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: TDI-CAD »

Tak, to ta sama płyta co w MK4. Jak składałem MK4 to nie zauważyłem aby przewody jakoś specjalnie było ciężko ułożyć. Są dość mocno zintegrowane. Nie wiem jak jest w upgrejdzie, ale przypuszczam, że to te same przewody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”