MK3 ->> Upgrade do MK4

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
EG-SPOON
Postów w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 7

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

fyme pisze: 02 kwie 2024, 07:24 Działa. Zmieniłem tylko liczbę kroków na 830 i wysokość osi Z na 208 mm bo nie przechodziła auto testu w menu eksperymentalnym i działa 🙂
Nie wchodziłem jeszcze do menu experymentalnego. Jest tam kalibracja XYZ, jak to było w MK3S, czy to już całkiem porzucili ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 383
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Nie zwróciłem uwagi :sorry:
Sprawdzę jak wrócę z roboty.
Awatar użytkownika
malyhenio1
Postów w temacie: 6
Posty: 610
Rejestracja: 30 lip 2016, 14:31
x 31

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: malyhenio1 »

Nadal jest problem, bo to dedykowane nie do każdej drukarki, nie umiem tego ogarnąć, ale może ktoś, bo już to wymyślili , ogranie uniwersalne MMU.
Nie mam tu specjalisty od pisania programów, np. na atmela 328 (Arduino uno i CNC Shields) ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 383
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

EG-SPOON pisze: 03 kwie 2024, 06:03
fyme pisze: 02 kwie 2024, 07:24 Działa. Zmieniłem tylko liczbę kroków na 830 i wysokość osi Z na 208 mm bo nie przechodziła auto testu w menu eksperymentalnym i działa 🙂
Nie wchodziłem jeszcze do menu experymentalnego. Jest tam kalibracja XYZ, jak to było w MK3S, czy to już całkiem porzucili ?
Za wiele to tam nie ma
Załączniki
IMG20240403174735.jpg
EG-SPOON
EG-SPOON
Postów w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 7

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

fyme pisze: 03 kwie 2024, 17:49
EG-SPOON pisze: 03 kwie 2024, 06:03
fyme pisze: 02 kwie 2024, 07:24 Działa. Zmieniłem tylko liczbę kroków na 830 i wysokość osi Z na 208 mm bo nie przechodziła auto testu w menu eksperymentalnym i działa 🙂
Nie wchodziłem jeszcze do menu experymentalnego. Jest tam kalibracja XYZ, jak to było w MK3S, czy to już całkiem porzucili ?
Za wiele to tam nie ma
Dzięki. Ciekawe, o co chodzi z tym wentylatorem w tym menu. U mnie był problem z wentylatorem druku, nie przechodził testu, wiec zamówiłem nowy, a ten też nie przeszedł. Poluzowałem delikatnie śrubki mocowania i test zaliczony. Może to jest opcja, w razie błędu podczas testu ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 383
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

U mnie też dostałem błąd bo miałem zamiennie założonego sunona. Przełożyłem stery oryginał od Noctua i test zaliczył. Zostawiłem więc jak jest.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 1
Posty: 1591
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 363

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: Jarewa »

Sygnałowy PWM był niezgodny czyli informacja zwrotna wentylatora o osiągniętych obrotach wentylatora, przykręcając go mocniej wykrzywiłeś podstawę i nie osiągał prawidłowych obrotów.
EG-SPOON
tomo
Postów w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 23 lis 2023, 18:52
Drukarka: Prusa MK3S+
x 1

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: tomo »

Dobiłeś już na nowym firmware faktu że brakuje informacji o tym za ile godzin zmiana filamentu? ;)
To było moje największe zdziwienie po zakupie MK4. Brak funkcjonalności zmiany koloru. No idzie z tym żyć,
i czekać tylko aż dodadzą w nowej wersji firmware.
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 383
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Zauważyłem. Na szczęście mam drugą prusę z mmu bez upgrejdu póki co więc kolorowe druki idą w większości na niej. Długo biłem się z myślami którą wersję przezbroić. Założenie było takie że upgrejd pójdzie pod tą z mmu ale zachowawczo dałem do drugiej. Tak na wszelki wypadek i jeszcze nie wiem czy dobrze zrobiłem 😁
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”