MK3 ->> Upgrade do MK4

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
EG-SPOON
Postów w temacie: 11
Posty: 75
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 11

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

fyme pisze: 02 kwie 2024, 07:24 Działa. Zmieniłem tylko liczbę kroków na 830 i wysokość osi Z na 208 mm bo nie przechodziła auto testu w menu eksperymentalnym i działa 🙂
Nie wchodziłem jeszcze do menu experymentalnego. Jest tam kalibracja XYZ, jak to było w MK3S, czy to już całkiem porzucili ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 20
Posty: 458
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 585

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Nie zwróciłem uwagi :sorry:
Sprawdzę jak wrócę z roboty.
Awatar użytkownika
malyhenio1
Postów w temacie: 6
Posty: 715
Rejestracja: 30 lip 2016, 14:31
x 40

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: malyhenio1 »

Nadal jest problem, bo to dedykowane nie do każdej drukarki, nie umiem tego ogarnąć, ale może ktoś, bo już to wymyślili , ogranie uniwersalne MMU.
Nie mam tu specjalisty od pisania programów, np. na atmela 328 (Arduino uno i CNC Shields) ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 20
Posty: 458
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 585

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

EG-SPOON pisze: 03 kwie 2024, 06:03
fyme pisze: 02 kwie 2024, 07:24 Działa. Zmieniłem tylko liczbę kroków na 830 i wysokość osi Z na 208 mm bo nie przechodziła auto testu w menu eksperymentalnym i działa 🙂
Nie wchodziłem jeszcze do menu experymentalnego. Jest tam kalibracja XYZ, jak to było w MK3S, czy to już całkiem porzucili ?
Za wiele to tam nie ma
Załączniki
IMG20240403174735.jpg
EG-SPOON
EG-SPOON
Postów w temacie: 11
Posty: 75
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 11

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

fyme pisze: 03 kwie 2024, 17:49
EG-SPOON pisze: 03 kwie 2024, 06:03
fyme pisze: 02 kwie 2024, 07:24 Działa. Zmieniłem tylko liczbę kroków na 830 i wysokość osi Z na 208 mm bo nie przechodziła auto testu w menu eksperymentalnym i działa 🙂
Nie wchodziłem jeszcze do menu experymentalnego. Jest tam kalibracja XYZ, jak to było w MK3S, czy to już całkiem porzucili ?
Za wiele to tam nie ma
Dzięki. Ciekawe, o co chodzi z tym wentylatorem w tym menu. U mnie był problem z wentylatorem druku, nie przechodził testu, wiec zamówiłem nowy, a ten też nie przeszedł. Poluzowałem delikatnie śrubki mocowania i test zaliczony. Może to jest opcja, w razie błędu podczas testu ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 20
Posty: 458
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 585

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

U mnie też dostałem błąd bo miałem zamiennie założonego sunona. Przełożyłem stery oryginał od Noctua i test zaliczył. Zostawiłem więc jak jest.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 1
Posty: 1713
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 396

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: Jarewa »

Sygnałowy PWM był niezgodny czyli informacja zwrotna wentylatora o osiągniętych obrotach wentylatora, przykręcając go mocniej wykrzywiłeś podstawę i nie osiągał prawidłowych obrotów.
EG-SPOON
tomo
Postów w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 23 lis 2023, 18:52
Drukarka: Prusa MK3S+
x 1

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: tomo »

Dobiłeś już na nowym firmware faktu że brakuje informacji o tym za ile godzin zmiana filamentu? ;)
To było moje największe zdziwienie po zakupie MK4. Brak funkcjonalności zmiany koloru. No idzie z tym żyć,
i czekać tylko aż dodadzą w nowej wersji firmware.
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 20
Posty: 458
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 585

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Zauważyłem. Na szczęście mam drugą prusę z mmu bez upgrejdu póki co więc kolorowe druki idą w większości na niej. Długo biłem się z myślami którą wersję przezbroić. Założenie było takie że upgrejd pójdzie pod tą z mmu ale zachowawczo dałem do drugiej. Tak na wszelki wypadek i jeszcze nie wiem czy dobrze zrobiłem 😁
EG-SPOON
Postów w temacie: 11
Posty: 75
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 11

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

Mam pytanie do posiadaczy MK3.5. Nie pogorszyła wam się jakość druku na zwisach po aktualizacji MK3S do MK3.5 ?
Na MK3S nie miałem żadnego problemu, a na MK3.5 zauważyłem podwijanie wydruku właśnie na zwisach, ale od tyłu drukarki.
Drukuje przeważnie z PETG i nigdy wczesniej nie miałem z tym problemu,
Myślę że to ma związek z tym kontrolowaniem wentylatorów. Odkąd ma te aktualizacje, już kilka razy miałem komunikat o awarii wentylatora wydruku. Zmieniłem wentylator na nowy oryginał Prusy i tak kilka razy ten błąd się pojawił. Wentylator wisi dosłownie na włosku, by nie zniekształciło obudowy. Moim zdaniem wentylator jest spowalniany przez sterowanie.
Testuje teraz różne ustawienia, zwiększenie obrotów, mniejsze prędkości na zwisach. Trochę to pomaga, ale zwiekszenie nadmuchu na PETG to chyba niezbyt dobry pomysł.
Ciekaw jestem Waszych opini na ten temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”