MK3 ->> Upgrade do MK4

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 382
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Pewnie te same z tym że tu jest jeszcze garść przejściówek aby można było podłączyć stare przewody do nowej płyty. Każda przejściówka to kawałek wiązki przewodów i kostki po obu stronach.
EG-SPOON
Postów w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 7

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

Tak wyglada obudowa MK3.5 po ułożeniu kabli. pewnie można by to bardziej elegancko zrobić, ale ja nie umię :crazy:
Załączniki
IMG_0941.jpeg
fyme
Awatar użytkownika
artur_n
Postów w temacie: 1
Posty: 962
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: Prusa MK4, P1S AMS
x 179

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: artur_n »

Nowy firmware 6.0.0 RC1 wprowadza macany ekran i kilka innych zmian i ficzerów.
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 382
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Jakby ktoś z rozpędu tak jak ja nie podpiął nowego przewodu PE bo np mu nie sięga do zasilacza to niech lepiej nie uruchamia testów po upgrejdzie bo Prusa nie przejdzie testów grzałek. I zakomunikuje to ostrzeżeniem o uszkodzonych przewodach grzałki lub termistora hotendu co jest oczywiście bzdurą. Diagnoza zajęła mi trochę czasu i nerwów :shock2:
W końcu wydłubalem zasilacz spod szafki i podpiąłem wszystko na krótko. I działa :crazy:
Załączniki
IMG20240401193318.jpg
IMG20240401193024.jpg
morf
EG-SPOON
Postów w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 7

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

Działa z Bondtechem ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 382
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Działa. Zmieniłem tylko liczbę kroków na 830 i wysokość osi Z na 208 mm bo nie przechodziła auto testu w menu eksperymentalnym i działa 🙂
EG-SPOON
Awatar użytkownika
malyhenio1
Postów w temacie: 6
Posty: 606
Rejestracja: 30 lip 2016, 14:31
x 31

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: malyhenio1 »

Czyli udate do MK4 ma 2 takie same płyty, jedna do drukarki, druga do MMU ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 382
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Mmu to oddzielny twór. Ma swoją płytkę.
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 14
Posty: 382
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 518

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Jak to zap.... 😱
Załączniki
IMG20240402191255.jpg
Andrzej_W, morf, EG-SPOON, Kopytko
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 1
Posty: 471
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 159
Kontakt:

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: Igor »

MK3s+ po dodaniu Volcano CHT 0.5mm i skarpety również zapiernicza. Ponaddwukrotnie szybciej od oryginału. Najtańszy i najbardziej dodający kopa "tuning". Nie bardzo wiem co by w tej konstrukcji miał przyśpieszyć Klipper. Tu mechanika ogranicza. Płyta się wyrabia i przy wyższych prędkościach tylko ekstruder nie nadąża topić.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”