MK3 ->> Upgrade do MK4

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 2
Posty: 625
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 233
Kontakt:

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: Igor »

EG-SPOON pisze: 09 lip 2024, 21:14 zauważyłem podwijanie wydruku właśnie na zwisach, ale od tyłu drukarki.
Chłodzenie w Prusakach nie jest najlepsze ale zawsze są lepsze nawiewy które wystarczy wydrukowac i zasilać oryginalnym wiatrakiem. W Mk3 też miałem problem z obwisami na PETG. Ale zaznaczę że dyszę 0.4 i drukowanie z prędkością mniejszą niż max wydajność ekstrudera z Volcano, porzucilem dawno temu.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 17
Posty: 449
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 577

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

EG-SPOON pisze: 09 lip 2024, 21:14 Mam pytanie do posiadaczy MK3.5. Nie pogorszyła wam się jakość druku na zwisach po aktualizacji MK3S do MK3.5 ?
Na MK3S nie miałem żadnego problemu, a na MK3.5 zauważyłem podwijanie wydruku właśnie na zwisach, ale od tyłu drukarki.
Drukuje przeważnie z PETG i nigdy wczesniej nie miałem z tym problemu,
Myślę że to ma związek z tym kontrolowaniem wentylatorów. Odkąd ma te aktualizacje, już kilka razy miałem komunikat o awarii wentylatora wydruku. Zmieniłem wentylator na nowy oryginał Prusy i tak kilka razy ten błąd się pojawił. Wentylator wisi dosłownie na włosku, by nie zniekształciło obudowy. Moim zdaniem wentylator jest spowalniany przez sterowanie.
Testuje teraz różne ustawienia, zwiększenie obrotów, mniejsze prędkości na zwisach. Trochę to pomaga, ale zwiekszenie nadmuchu na PETG to chyba niezbyt dobry pomysł.
Ciekaw jestem Waszych opini na ten temat.
Trzeba trochę innego podejścia do druku. Dla przykładu druk z Prusamentu. Warstwa 0,15, cztery obrysy i wypełnienie 20 %. Ten sam g-code i druk jednego detalu po drugim. Jedyna zmiana to ręcznie zbiłem temperaturę druku od drugiej warstwy z standardowych 90 stopni (ustawienia dla Prusamentu) do 80. Już widać różnicę. Nie jest jeszcze idealnie ale już akceptowalnie a to tylko obniżenie temperatury stołu.
Załączniki
IMG20240710114850.jpg
IMG20240710114820.jpg
EG-SPOON
EG-SPOON
Postów w temacie: 8
Posty: 71
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 10

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

Na to już wpadłem, również Prusament PETG. Ustawiłem na stałe temperaturę stołu na 80 i jest dużo lepiej, ale jeszcze nie do końca. Testuję teraz dynamiczne prędkości na zwisach i dynamicznie ustawienia nadmuchu na zwisach. Jest dużo lepiej, ale jeszcze mi jedną stronę podwija. Szukam przy okazji dobry nadmuch do extrudera.
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 17
Posty: 449
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 577

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

Coś takiego znalazłem. https://www.thingiverse.com/thing:4056642
Druknę i założę z ciekawości. Jest też wersja pod ekstruder Prusy. https://www.thingiverse.com/thing:4462801
EG-SPOON
EG-SPOON
Postów w temacie: 8
Posty: 71
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 10

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

Jestem ciekaw efektów. Ja narazie drukuję na standartowym extruderze prusy, chcę ładnie wydrukować wszystkie plastiki do ramy Bear, a poźniej przesiadka na Bondtecha.
EG-SPOON
Postów w temacie: 8
Posty: 71
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 10

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: EG-SPOON »

Chyba problem rozwiązany. Tak się przypadkowo złożyło, że po aktualizacji drukarka wylądowała w nowej szafce. Wcześniej była w szafce Rack, która nie jest zbyt szczelna. Nowa jest dużo bardziej szczelna. Wydrukowałem ten sam element na drukarce postawionej na komodzie i różnica jest ogromna. Drukuje tak, jak ma być. Próbowałem też drukować przy otwartych drzwiach, ale nadal jest problem z tyłem. Teraz mam dylemat, bo drukuję przeważnie z PETG, szafkę przygotowywałem pod MMU3 i nie wiem co mam robić, czy wycinać otwory wentylacyjne w szafce. Z tego co widziałem, Fyme też ma szczelne szafki. Jak sobie radzicie w takich przypadkach ?
Awatar użytkownika
fyme
Postów w temacie: 17
Posty: 449
Rejestracja: 06 sty 2021, 15:50
Drukarka: Prusa MK3s+
x 577

Re: MK3 ->> Upgrade do MK4

Post autor: fyme »

U mnie szczelnie bo szafka wciśnięta między 3 ściany. Z tego powodu nie ma u mnie szans na dodatkową wentylację. Założyłem więc set 2 turbin i tak sobie testuje czy mi druków ze stołu nie zwiewa :D
EG-SPOON
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”