Kalibracja drukarki P3Steel

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 137
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: P3Steel
x 12

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: Marvin27 » 07 cze 2018, 17:38

Znalazłem winowajcę, głowica E3D V6 LITE na bowden.

Zastanawiam się co tu wymyślić, by rurka PTFE nie wpychają się z głowicy.
Załączniki
20180607_173022.jpg
Ostatnio zmieniony 07 cze 2018, 17:51 przez Marvin27, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3023
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 382

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: Kopytko » 07 cze 2018, 17:48

Brak zdjecia Dodawaj na forum jako załacznik.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 137
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: P3Steel
x 12

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: Marvin27 » 07 cze 2018, 17:51

Kopytko pisze:Brak zdjecia Dodawaj na forum jako załacznik.

Dodawałem przez Tapatalk, widać nie zawsze to chce działać. Już poprawione.
Widzę że wcześniejszy mój post też nie widać obrazków.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3593
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 374

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: dragonn » 07 cze 2018, 18:18

1. Wsadzasz rurkę tak żeby wystawał z radiatora z strony bloku
2. Ścinasz to co wystaje używając ostrego noża wykorzystując koniec radiatora jak prowadzenie nożna żeby uciąć to super równo
3. Zalecam teraz bardzo delikatnie jeszcze wysunąć delikatnie rurkę, max 1mm. Przy czym ma ona wystawać tyle wtedy kiedy wciskasz ją do środka, żeby welimnować luz
4. Pod to czarne co blokuję rurkę musisz koniecznie wsadzić odpowiednio grubego klipsa na przykład https://www.thingiverse.com/thing:936611 tylko zalecam dostosować grubość żeby wręcz wchodziła trochę z oporem.

EDIT

I zaznacz sobie markerem po złożeniu wszystkiego daleko byłą włożona, widać wtedy jeśli by skubana znowu zaczynała spieprzać, ale jak zrobisz tak jak mówię to nie powinna :cool2: .
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 137
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: P3Steel
x 12

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: Marvin27 » 07 cze 2018, 18:35

dragonn pisze:1. Wsadzasz rurkę tak żeby wystawał z radiatora z strony bloku
2. Ścinasz to co wystaje używając ostrego noża wykorzystując koniec radiatora jak prowadzenie nożna żeby uciąć to super równo
3. Zalecam teraz bardzo delikatnie jeszcze wysunąć delikatnie rurkę, max 1mm. Przy czym ma ona wystawać tyle wtedy kiedy wciskasz ją do środka, żeby welimnować luz
4. Pod to czarne co blokuję rurkę musisz koniecznie wsadzić odpowiednio grubego klipsa na przykład https://www.thingiverse.com/thing:936611 tylko zalecam dostosować grubość żeby wręcz wchodziła trochę z oporem.

EDIT

I zaznacz sobie markerem po złożeniu wszystkiego daleko byłą włożona, widać wtedy jeśli by skubana znowu zaczynała spieprzać, ale jak zrobisz tak jak mówię to nie powinna :cool2: .


Żeby wydrukować sobie tego klipsa tymczasowo muszę izolacją objechać PTFE i wcisnąć w ten górny plastik w tym modelu https://www.thingiverse.com/thing:2023947
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3593
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 374

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: dragonn » 07 cze 2018, 18:39

Można też po prostu to czarne ściągnąć drutem :P. Też tak miałem i działało :D. A nawet podkładałem przycięte podkładki metalowe. Tylko nie wiem co ten model zmienia do tego.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 137
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: P3Steel
x 12

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: Marvin27 » 07 cze 2018, 22:18

Rozkręciłem głowicę, poprawiłem i przez chwilę działało dobrze, niestety ja mam jakiegoś pecha. Jakimś cudem sterowniki od osi X i Y TMC2130 zwariowały. Prędkość na maxa mają (w logach jest F4800) i coś ześwirowało z krokami, ustawiam obojętnie czy w programie czy przez wyświetlacz np +10mm na osi X, to ten jedzie +50mm (około).
Na dzisiaj koniec, muszę jednak zlutować sobie płytkę od Krzysztofa (DUE3DOM LE) i na 24V elektronika.
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 137
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: P3Steel
x 12

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: Marvin27 » 07 lip 2018, 16:41

Cześć.
Dalej męczę się z poprawnym działaniem mojej drukarki, nadal na RAMPS 1.4 i powoli kończą mi się pomysły.
Ostatnio mam problem z ustawieniem pierwszej warstwy, tzn w czasie druku dysza albo jest za nisko i jeździ po stole, albo za wysoko i warstwa się nie przykleja.
Stół wypoziomowany, dysza wypoziomowana do kartki, ustawiony Z-Offset, czujnik mam LJC18A3-H-Z/BX zasilany z 24V układ do obsługi czujnika zbudowałem sobie podobnie jak w https://3dprint.wiki/_detail/reprap/ane ... edleveling
Stół mam chiński MK3 - aluminiowy.
Czy zmienić ten czujnik zbliżeniowy na jakiś inny typ, model?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3593
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 374

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: dragonn » 07 lip 2018, 16:48

Tak, wywalić go i używać zwykłej krańcówki. oszczędzisz sobie problemów.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 137
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: P3Steel
x 12

Re: Kalibracja drukarki P3Steel

Postautor: Marvin27 » 07 lip 2018, 18:01

dragonn pisze:Tak, wywalić go i używać zwykłej krańcówki. oszczędzisz sobie problemów.

Szkoda mi trochę pozbywać się autobedlevelingu, mam jeszcze z odzysku czujnik indukcyjny PNP NO, zobaczymy czy uda mi się na nim coś zdziałać.

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości