Dron dla świeżaka

Quadcoptery i inne bajery
Awatar użytkownika
Artu
Posty: 980
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:37
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Drukarka: Menda90
x 95

Re: Dron dla świeżaka

Postautor: Artu » 16 kwie 2018, 19:28

Kopytko pisze:w drugim dronie wsadzilem esc45A. niestety drugi raz zauwazylem ze wystarczy ze smiglo sie przyblokuje na pol sekundy i silnik staje w plomie iach. Musze zmienic na 30A

I uważasz, że jak "pójdzie" 30A w zablokowany silnik, to nic się nie stanie :shock: :lol:

Poza tym straszny bełkot jest tym Twoim tekście :evil:
morf
Pozdrawiam, Artur
# Menda90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :git: # Delta - się buduje :mrgreen: # I3 CORDOBESA - reinkarnacja w toku :smile2:
Moje wypociny na Thingiverse 8-)
Awatar użytkownika
morf
Posty: 411
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 61

Re: Dron dla świeżaka

Postautor: morf » 16 kwie 2018, 19:50

Przepuścić przez cokolwiek 45A to też w płomieniach staje :)
A poważnie to wystarczy nie raz ziarnko piasku które zwiększa tarcie i silnik się grzeje.
Tak na marginesie dobry nawyk jeśli nie można już uniknąć kreta to throttle na zero i od razu rozbrajac silniki.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2636
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 305

Re: Dron dla świeżaka

Postautor: Kopytko » 16 kwie 2018, 20:43

@Artur masz racje , przeczytalem i masakra.... z tel pisalem... ale to nie usprawiedliwia.
Wracajac do tematu, juz drugi raz mi sie to zdazylo w tym.dronie ,gdzie sa esc45. W innym gdzie mam 30A nie zdazylo sie. Nawet jak kilka razy wpadl w krzaki i nie zdazylem rozbroic. Tu jak za pozno rozbroje od razu plomienie,gdy nastapi jakakolwiek blokada silnika.
Co do malego tarcia, to na bloto najlepszy jest pelen gaz:) wszysyko wypada:) ale dzisiaj magnes strzacy o obudowe spowodowal mega zagrzanie silnika:)

@Morf dzisiaj stana silnik w plomieniach jak ladowalem, doslownie odbil.sie od kepy trawy i juz nie zdazylem rozbroic. Wydaje mi sie ze to tryb airmode , przyczynia sie do tego tez troche. Jak trzymam drona tylko na uzbrojeniu i ruszam na boki to probuje zwiekszac obroty na poszczegolnych silnikach. A mam acro i air mode tylko wlaczone.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
morf
Posty: 411
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 61

Re: Dron dla świeżaka

Postautor: morf » 17 kwie 2018, 20:19

Kopytko

jesli nie fikasz jeszcze duzo w powietrzu zaznacz sobie "MOTOR_STOP" to Ci rozwiaze temat ze przy zerowym throttle nadal silniki beda sie krecic

ew sprobuj moze opcji od mr Steele tzn throttle cut to przy ew nieudanym ladowaniu nie bedzie Ci odbijac

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=ihyfEysO7b4
Kopytko
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2636
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 305

Re: Dron dla świeżaka

Postautor: Kopytko » 17 kwie 2018, 21:04

morf pisze:Kopytko

jesli nie fikasz jeszcze duzo w powietrzu zaznacz sobie "MOTOR_STOP" to Ci rozwiaze temat ze przy zerowym throttle nadal silniki beda sie krecic

ew sprobuj moze opcji od mr Steele tzn throttle cut to przy ew nieudanym ladowaniu nie bedzie Ci odbijac

Oglądałem, ale ja mam radio Radiolink At10II , nie ma tam takich bajerów :( Ale opcja neprawde fajna.Ale obmyśliłem sposób na uzbrajanie na przełączniku 3 pozycyjnym:
- ustawie air i uzbrojenie na pozycji 3
- bez air mode i uzbrojenie na pozycji 2
- wyłączone all na pozycji 1

Przed lądowaniem będe zmieniał na pozycje 2.
ale fakt nie ochroni to silników w momencie --crash :P
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
morf
Posty: 411
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 61

Re: Dron dla świeżaka

Postautor: morf » 18 kwie 2018, 12:10

Szczerze to najlepiej miec ARM osobno a tryby lotu osobno.
Po 1 nie rozbroisz sobie koptera w trakcie lotu przypadkowo przelaczajac tryby.
Po 2 mozna wlasnie bardzo szybko go rozbroic jak masz przelacznik pod palcem a widzisz ze kret nieunikniony (+ miec zaznaczona opcje "Disarm motor regardless of throttle value")
Ale to oczywiscie tylko moje porady, nie ma jednego slusznego sposobu

Wróć do „Robotyka, modele RC, modelarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości