Splątany filament na rolce ?

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 2351
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 941
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: marek91 » 09 kwie 2018, 10:29

Usunąłem wszystkie posty użytkownika kipi, człowiek skrajnie niepoważny, najpierw sam publikuje zdjęcia a później twierdzi że nie zgadza się na ich publikację, fuck logic :think:
dragonn
Awatar użytkownika
Julian
Posty: 674
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:42
x 166

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: Julian » 09 kwie 2018, 11:51

marek91 pisze:Usunąłem wszystkie posty użytkownika kipi, człowiek skrajnie niepoważny, najpierw sam publikuje zdjęcia a później twierdzi że nie zgadza się na ich publikację, fuck logic :think:


Razem z BANanowymi wakacjami? :D
http://www.3Drukarki.pl - Najlepszy sklep z drukarkami 3D i filamentami w Polsce
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5468
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 2886
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: dziobu » 01 maja 2020, 18:04

Dobra,

zacznijmy od formalności:
gallery_6077_392_13541.png

...
Dziękuje ;)


Nie chciałem nowego tematu zakładać, to posiłkuje się starym. Czemu by i nie.
PlastSpaw Wolfix PLA Transparentny. Nówka szpula. Tj stara ale w ogóle nieużywana.
Spuszczam materiały których już nie chcę i wykańczam pełnymi szpulami. Tą założyłem na drukarkę jak jeszcze filament się zsuwał (tak kiedyś je nawijali) i dopiero teraz musiałem podejść... z tego powodu:
ps1.jpg

Sama się tak nie poplątała. W sumie to nie do końca jest poplątana; można ją rozwinąć. Nawet tyle:
ps2.jpg

i doszedłem do takiego momentu:
ps3.jpg

Filament da się wyciągnąć, tylko strasznie ciężko idzie. Ekstruder nie daje rady a i mnie nie idzie najlepiej. Nie mam pojęcia jak to się komuś udało nawinąć. Wiem że PS potrafił bardzo ciasno druta nałożyć, no ale to już lekka przesada.
Abys
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2385
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 613

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: McKee » 01 maja 2020, 21:13

Odnośnie złotej łopaty to IMHO nie należy się ;-) (złoto w cenie -> zabieram :P)
Co innego wykopać wątek gdy się nie ma nic do powiedzenia a co innego uzupełnić czymś nowym / czymś co ma jakąś wartość i de facto rozszerza temat.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5468
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 2886
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: dziobu » 02 maja 2020, 16:44

McKee pisze:Odnośnie złotej łopaty to IMHO nie należy się


Ale ja CHCĘ!


W związku z kontynuowaniem utylizacji szpuli rozwijam dalej... (przed kolejnym drukiem)
s4.jpg

i trafiam na to
s1.jpg


Od boku:
s2.jpg

i każda normalna persona powie że to poplątany filament.

Ale on nie jest poplątany! Nie wiem jak to zwijali, rozwinąłem go normalnie:
s3.jpg


Oczywiście sprawdziłem czy to nie tak że wyciągałem filament zawinięty zawsze o kolejny zwój. Otóż nie - tego tu nie było i sam niczego nie poplątałem. Ot choćby dlatego że na tych zdjęciach widać że filament wchodzi 3-4 warstwy głębiej i tam się owija. Do wyciągnięcia go trzeba było sporej siły także ekstruder na pewno tego nie zrobi. Taka sytuacja pojawiła się 5-6 razy na tej szpuli, z tym że dopiero na jej drugiej połówce. Wiem jak działa nawijarka za ekstruderem przy produkcji i tam ciężko filament poplątać, ale wystarczy żeby ktoś podczas nawijania manewrował przy oporze szpuli i nawijał drut z różnym naprężeniem albo poprawiał za luźne nawinięcie. Sam nie wiem. Za to wiem że to nie jedyna moja szpula od PS i nie jedyna z takimi problemami - ale uczciwie wspomnę że to dotyczy starych szpul.

W każdym razie - wspominam o tym bo to przykład jak mimo wrażenia poplątanego filamentu tak na prawdę problem leży gdzie indziej. Ale nie zmienia to faktu że jest to ewidentna KICHA producenta.
morf, Abys
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1400
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 418

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: morf » 02 maja 2020, 18:08

Miałem podobny case ze srebrnym orbitec że 2lata temu jakby coś się zawinęło 2,3 warstwy głębiej...
Plus taki że po kilku zdjęciach przysłali mi nowy z przeprosinami,mile to było tym bardziej że ze mnie żaden klient kluczowy
Done is better than perfect.
rydz
Posty: 36
Rejestracja: 17 sty 2020, 16:35
Drukarka: Anycubic 4Max Pro
x 8

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: rydz » 18 maja 2020, 10:07

Dorzucę się do tematu.

Dzisiaj spotkała mnie nie miła niespodzianka. Myślałem, że dysza 0.8 zapchała się. Ale okazało się, że filament został źle nawinięty.
20200518_094235.jpg
20200518_094302.jpg


Filament 3Drukarki, srebrny, PET-G
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2385
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 613

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: McKee » 18 maja 2020, 11:18

Odwiń jeszcze kilka-kilkanaście metrów. To jest fizycznie niemożliwe żeby tylko w jednym miejscu tak było. Nikt nie jest wstanie tak nawinąć 400m filamentu żeby w połowie było takie jedno zaplątanie.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
rydz
Posty: 36
Rejestracja: 17 sty 2020, 16:35
Drukarka: Anycubic 4Max Pro
x 8

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: rydz » 23 maja 2020, 21:07

@McKee korzystając z Twojej uwagi, przewinąłem resztę filamentu na inną rolkę. Trafiłem na jeszcze jeden splot.
20200523_181913.jpg
sq4nyy
Posty: 57
Rejestracja: 11 mar 2020, 19:15
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: E3Pro
x 1

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: sq4nyy » 24 maja 2020, 21:44

Spectrum PETG było u mnie splątane w ten sam sposób co kilkanaście metrów, całe 850g... sklep Zadar z Wrocławia nie był zbyt zainteresowany tym, co mi sprzedali. Prosili, żebym odezwał się na maila, którego po tygodniu ponowiłem dla pewności - olali mnie.
BTT 1.2 / szafa 19" w trakcie urządzania

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości