Jakie może być napięcie? (bo mocno kopnęło)

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3712
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 390

Re: Jakie może być napięcie? (bo mocno kopnęło)

Postautor: dragonn » 07 kwie 2018, 20:56

McKee pisze:
dragonn pisze:Przecież jeśli napięcie jest zbyt niskie to prąd który może nas zabić po prostu nie popłynie.
Nie do końca ... prąd popłynie. Tylko jego natężenie będzie za małe żeby nas zabić. Prawo ohma się kłania. Nawet przy 12V prąd przez nas płynie ... znikomy, bo oporność naskórka jest spora ale płynie i daje się zmierzyć.

Jeszcze raz: nie polecam takich zabaw. Tak, źródło wysokiego napięcia było odpowiednie.

powtórzę - "prąd który może nas zabić", chodziło mi o konkretną wartość która zabija. To że nawet przy 12V coś tam niemierzalnego popłynie - wiem.
Czepiam się bo bardzo nienawidzę stwierdzenia "że zabija natężenie a nie napięcie" które jest co najwyżej półprawdą wprowadzającą osoby nie znające się na temacie w błąd.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
balgator
Posty: 66
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:24
x 2

Re: Jakie może być napięcie? (bo mocno kopnęło)

Postautor: balgator » 07 kwie 2018, 22:11

zen pisze:Przecież o BHP obcowania z prądem uczą już w przedszkolu. Jak można zostawić niezaizolowane 230V? Jak można w ogóle w okolicach machać łapami?


Kopytko pisze:...więc nigdy ale t o nigdy nie rozbieraj drukarki tam gdzie idą przewody zasilające jak jest podłączona.


Gdzie napisałem, że rozbierałem drukarkę? Musnąłem te konektory ją podnosząc, chcąc przesunąć w inne miejsce.

Ja dałem ciała, ale wydaje mi się, że "producent" polski (niegdyś sprzedający te drukarki) dał większego..

Ale cała ta sytuacja nauczyła mnie jednego - w tygodniu przychodzi do mojego mieszkania fachowiec, by zrobić audyt elektryczny całej instalacji..
Kopytko
Awatar użytkownika
zen
Posty: 165
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 9
Kontaktowanie:

Re: Jakie może być napięcie? (bo mocno kopnęło)

Postautor: zen » 07 kwie 2018, 22:12

No i bardzo dobrze
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3076
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 390

Re: Jakie może być napięcie? (bo mocno kopnęło)

Postautor: Kopytko » 07 kwie 2018, 22:38

balgator pisze:Gdzie napisałem, że rozbierałem drukarkę? Musnąłem te konektory ją podnosząc, chcąc przesunąć w inne miejsce.

Ja dałem ciała, ale wydaje mi się, że "producent" polski (niegdyś sprzedający te drukarki) dał większego..

Ale cała ta sytuacja nauczyła mnie jednego - w tygodniu przychodzi do mojego mieszkania fachowiec, by zrobić audyt elektryczny całej instalacji..


No to graTULACJE DLA TYCH CO TO ZBUDOWALI!!! Szok!!

Najważniejsze ,ze nic się nie stało! I daj tam te termokurczki na te zaciski, a najlepiej wydrukuj jakąś obudowę :)
Co do audytu to brak różnicowoprądowego w PL jest normą więc od razu proponuje zapytać ile za takie podłączenie. Ale fakt jest taki,ze zabezpieczenia zbyt wysokie jak na pojedyncze obwody gniazd w mieszkaniu/domu.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1278
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 192
Kontaktowanie:

Re: Jakie może być napięcie? (bo mocno kopnęło)

Postautor: virgin71 » 07 kwie 2018, 23:44

mcxmcx pisze:Ogólnie rzecz biorąc, każda instalacja ma RCD i właściwie wsadzając palec do kontaktu powinieneś przeżyć.

Tak śmiechłem, że dziecko obudziłem :brawo:
Kolega mieszka w UK i może tam każda instalacja ma RCD. Ja się z tym spotkałem pierwszy raz dopiero jak kupowałem mieszkanie. W starych wynajmowanych lokalach są korki topikowe, te wkręcane (nieautomatyczne). W Polsce to jest raczej norma.

Wszyscy już to pisali, ale i tak powtórzę - jak ktoś mógł zdjąć osłonki (/nie zamontować) z wtyczek i sprzedać to komukolwiek?!
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 536
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: Jakie może być napięcie? (bo mocno kopnęło)

Postautor: Zepco » 08 kwie 2018, 10:19

Topiki i aluminiowe przewody to norma w starym budownictwie. Nie wspomnę o braku bolców w gniazdkach w pokojach.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
Awatar użytkownika
jestan
Posty: 211
Rejestracja: 27 lis 2016, 15:27
Drukarka: Lume, Mały zlepek
x 19

Re: Jakie może być napięcie?

Postautor: jestan » 08 kwie 2018, 15:54

balgator pisze:Czyli jeszcze raz: miałem bliskie spotkanie z 230V 1-2A prądu zmiennego? Czy też napięcie mogło być mniejsze, skoro drukarka nie była włączona? I oczywiście na pewno był to prąd zmienny?

Czyli inaczej, będziesz żył ;) A tak serio, z prądem trzeba uważać nawet, jak urządzenie wyłączone. Niektóre kondensatory o dużych pojemnościach w zasilaczach mogą jeszcze zdrowo kopnąć, nawet jakiś czas po odłączeniu prądu!

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości