Dysza zaryła w stół przy mesh bed leveling

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Dysza zaryła w stół przy mesh bed leveling

Postautor: rocendroll » 10 lip 2018, 18:15

Cześć, jesteście w stanie powiedzieć czemu, dysza przy wybraniu opcji mesh bed leveling, robi wszystkie 9 punktów na zadanej wysokości, a przy przyjeździe na pozycję home, zaryła mi w stół? Czemu tam są dwie wartości?

Dodam że we wszystkich innych opcjach, dysza była ustawiona na żądanej wysokości

edit. tak samo robi przy druku. Wszystkie 9 punktów kalibracji początkowej ładnie, a zaczyna robić kreske i stół idzie w dół
tpila1
Posty: 112
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 16

Re: Dysza zaryła w stół przy mesh bed leveling

Postautor: tpila1 » 11 lip 2018, 08:20

Na moje oko masz coś zrypane z Z offset, w trakcie mesh bed leveling ta wartość nie jest brana pod uwagę, więc to przechodzi dobrze, dopiero po wykonaniu pomiaru wszystkich punktów jest odejmowany Z offset i wtedy dysza schodzi o podaną wartość.
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition
StudioKamar
Posty: 180
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

Re: Dysza zaryła w stół przy mesh bed leveling

Postautor: StudioKamar » 13 lip 2018, 22:15

O ile tak jak poprzednik wspomniał nie masz złego ustawienia Z offsetu ( przy kalibracji patrz co Ci wyskakuje w kodzie jak dasz komende jaki ma być offset czy potwierdza Ci że ten offset ustawiło prawidłowo kiedyś zamiast wydaje mi się przecinka klepłem kropke i ustawiło mi zamiast chyba 2.7 tylko 2 bo kropki nie uznało i przejechało po stole.

Inną sprawą może być że masz żle ustawione miejsce czujnika względem dyszy mierzy w jednym miejscu myśli że w innym chociaż tu nie sądzę żeby była taka różnica żeby zarył w stół.

Jest jeszcze jeden powód który osobiście przerobiłem mianowicie kalibracja offsetu z w innej temperaturze niż druk jak miałem zimno w miejscu gdzie drukarka stała i przed kalibracją ją rozgrzałem i i wogole i ustawiłem skalibrowałem to wszystko było ok w ten dzień zaraz po kalibracji na kolejny dzień jak czujnik nie był tak ogrzany wyniki były diametralnie inne. Dlatego zmontowałem sobie ogrzewaną obudowę i teraz pół godzinki ogrzewam drukarke do 25 stopni jak mam zimno 10 12 stopni na zewnątrz obudowy.

No i ostatnia sprawa mam nadzieje że startowego Gcode nie masz skopanego i tam nie masz wpisanego czegoś że zniża głowicę za mocno ??

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości