[K] Ultimaker 1 wyświetlacz - zamiennik

[K] - Kupię, [S] - Sprzedam, [Z] - Zamienię, [O] - Oddam
Awatar użytkownika
Sekal
Posty: 57
Rejestracja: 24 kwie 2016, 00:50
x 17

[K] Ultimaker 1 wyświetlacz - zamiennik

Postautor: Sekal » 12 lip 2018, 12:54

Odkupię wyświetlacz do Ultimakera standardowy do RAMPs się nie nadaje, ma za szeroką płytkę.

Potrzebuję tego 20x4 znaki, szerokości 130 mm

Mogę wymienić się na graficzny 128x64.

pawel.rokita@sitpolska.org
sp6vgx
Posty: 308
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 39
Kontaktowanie:

Re: [K] Ultimaker 1 wyświetlacz - zamiennik

Postautor: sp6vgx » 12 lip 2018, 15:33

Nie wiem jakie wymiary ma "standardowy" z RAMPs oraz jakie wymiary ma "oryginalny" z ultimakera Oryginal... warto podać wymiary wyświetlacza jak się szuka ;)

Może coś z tych przypasuje:

https://www.unisystem.pl/pl/products/mo ... x_rows=246

a jak nie to warto zmierzyć i poszukać w innych firmach (mając wymiary na 100% do znalezienia). Może też coś znajdę w moich domowych zapasach... ale bez znajomości wymiarów to "pupa"...
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1287
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 193
Kontaktowanie:

Re: [K] Ultimaker 1 wyświetlacz - zamiennik

Postautor: virgin71 » 13 lip 2018, 00:55

Standardowy wyświetlacz do UM, jest standardowy: LCD2004 (czyli klasyka RAMPS).
Sztuką jest go podłączyć, bo UM zastosował pewien trik. Jedną z taśm trzeba obrócić. Tak, wiem, że ona jest zaciśnięta i ma bolec:) Trzeba obrócić.

Albo pokaż co masz i co chcesz zrobić:)
Awatar użytkownika
Sekal
Posty: 57
Rejestracja: 24 kwie 2016, 00:50
x 17

Re: [K] Ultimaker 1 wyświetlacz - zamiennik

Postautor: Sekal » 16 lip 2018, 15:57

Co do wymiaru sugerowałem się rysunkiem, który załączam. Mam ekran przy RAMPs w innej drukarce i ma inne wymiary. Zależy mi żeby umieścić ekran w oryginalnej drewnianej obudowie. Teraz mamy ekran w drukowanej obudowie obok drukarki. Działa super, ale chciałbym doprowadzić go do wersji oryginalnej i postawić półce, odpalić czasami na Dniach Druku 3D czy innej tego typu okazji.
Załączniki
2.jpg
1.jpg
sp6vgx
Posty: 308
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 39
Kontaktowanie:

Re: [K] Ultimaker 1 wyświetlacz - zamiennik

Postautor: sp6vgx » 16 lip 2018, 17:12

Sekal pisze:Co do wymiaru sugerowałem się rysunkiem, który załączam. Mam ekran przy RAMPs w innej drukarce i ma inne wymiary. Zależy mi żeby umieścić ekran w oryginalnej drewnianej obudowie.


No to masz w linku co podałem o takich wymiarach np. taki:
https://www.unisystem.pl/pl/products/mo ... mi-ct.html

Natomiast co do różnic w wielkości PCB to się zdarzają... sam mam kilka różnych 4x20 - ale to za zwyczaj zależy od rozmiaru obszaru roboczego LCD (wielkości czcionki)....
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1287
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 193
Kontaktowanie:

Re: [K] Ultimaker 1 wyświetlacz - zamiennik

Postautor: virgin71 » 16 lip 2018, 23:35

Chyba lepiej wyciąć sklejkę na laserze, pod ekran RAMPS. Przecież pliki są dostępne:)
Sekal

Wróć do „Sprzedam, kupię, zamienię, oddam - drukarkowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości