Wgrywanie repetiera na anet a8

ferre111
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2018, 21:27

Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: ferre111 » 13 lip 2018, 23:40

Dzień dobry.

Próbowałem ostatnio wgrać nowy software do mojej anety. Wykorzystałem przygotowany plik z tej strony: http://garage-makezone.eu/anet-a8-repetier-0-92-9/elektronika/admin/. Jednak środowisko arduino odmówiło posłuszeństwa i wywaliło błąd. Idąc za radami z innych wątków sprawdziłem luty na układach odpowiadających za komunikacje (sprawdziłem to może za duże słowo - pokryłem wszystkie piny kalafonią i przejechałem lutownicą) niestety bez zmian. Następnie spróbowałem wypalić nowy bootloader (użyłem programatora USBasp firmy Atnel, mkAVR widział sam mikrokontroler) jednak tutaj również wyskoczył error. Dodam jeszcze, że drukarka daje się sterować poprzez repetier host.
Gdyby ktoś miał jakiś pomysł co tu jeszcze może nie grać to byłbym bardzo wdzięczny za komentarz. Plik z błędami w załączniku.
Załączniki
błędy.txt
(17.55 KiB) Pobrany 30 razy
Awatar użytkownika
Cosik
Posty: 394
Rejestracja: 09 gru 2017, 10:12
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Mono Zircon, AA6
x 63
Kontaktowanie:

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: Cosik » 14 lip 2018, 17:06

Arduino:1.8.0 (Windows 10), Płytka:"Anet V1.0"


To mnie martwi :D Windows 10 nie lubi różnych urządzeń :P co więcej stare arduino. Sprawdź czy pobiera Ci dane o płytce po podłączeniu do PC. Poza tym masz bootloader? nie potrzeba programatora?
Wolność wariacie w swoim warsztacie...

Moje projekty 3D
ferre111
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2018, 21:27

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: ferre111 » 15 lip 2018, 20:18

Spróbowałem teraz na Widnows 7 i nadal lipa :/
Po kliknięciu w "kafelek" Get Board Info dostaję odpowiedź w takiej postaci:

Kod: Zaznacz cały

BN: Unknown board
VID: 1A86
PID: 7523
SN: Upload any sketch to obtain it


Co masz na myśli pisząć czy mam bootloader? Nie jest on wgrywany w fazie produkcji?
mcxmcx
Posty: 843
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: mcxmcx » 15 lip 2018, 20:29

Czyli jest gotowy do wgrania.

Jak wygrasz, dostaniesz info o procesorze.
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 836
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 105

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: Pajacyk0v » 15 lip 2018, 20:31

Dlaczego uprałeś się na repetiera? Wgranie Marlina 1.x to 5 min roboty. W sieci są dziesiątki tutków jak to zrobić. Nie trzeba żadnych bootloaderów.
ferre111
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2018, 21:27

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: ferre111 » 15 lip 2018, 20:49

Bootloader próbowałem wypalić ponownie gdyż tak mi radzili na grupie fb. Normalna instalacja repetiera tego nie wymaga. Zresztą Marlin chyba też wgrywa się poprzez środowisko arduino więc nawet nie próbowałem z nim działać.
mcxmcx
Posty: 843
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: mcxmcx » 15 lip 2018, 22:06

Możesz wgrać przez programator - 6kabelkow lub przez USB - jeden kabel.

Programator - nie wymaga bootloader a.

Przez USB, musi być bootloader.


W obu przypadkach używasz środowiska Arduino do zrobienia pliku Hex, który później jest wgrywany.

Możesz:

1. Skompilować marlins lub repetiera i wgrać przez programator.

2. Skompilować marlin lub repetiera i wgrać przez USB, wtedy potrzebujesz bootloader.

3. Znaleźć gdzieś przygotowany Hex do twojej drukarki i wgrać przez programator.

Jak dokładnie wgrywasz?
Awatar użytkownika
Cosik
Posty: 394
Rejestracja: 09 gru 2017, 10:12
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Mono Zircon, AA6
x 63
Kontaktowanie:

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: Cosik » 15 lip 2018, 22:28

BN: Unknown board


A czy masz w ogóle dodaną płytkę od Anety do arduino IDE?
Wolność wariacie w swoim warsztacie...

Moje projekty 3D
ferre111
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2018, 21:27

Re: Wgrywanie repetiera na anet a8

Postautor: ferre111 » 15 lip 2018, 23:08

mcxmcx pisze:Możesz wgrać przez programator - 6kabelkow lub przez USB - jeden kabel.

Programator - nie wymaga bootloader a.

Przez USB, musi być bootloader.


W obu przypadkach używasz środowiska Arduino do zrobienia pliku Hex, który później jest wgrywany.

Możesz:

1. Skompilować marlins lub repetiera i wgrać przez programator.

2. Skompilować marlin lub repetiera i wgrać przez USB, wtedy potrzebujesz bootloader.

3. Znaleźć gdzieś przygotowany Hex do twojej drukarki i wgrać przez programator.

Jak dokładnie wgrywasz?


Najpierw próbowałem wgrać przez port szeregowy, a następnie próbowałem wypalić bootloader. W obu przypadkach error.
Ale teraz tak myślę, że może skompilować hex poprzez arduino, a następnie wgrać go poprzez mkAVR skoro ten jako jedyny widzi procesor?

Cosik pisze:
BN: Unknown board


A czy masz w ogóle dodaną płytkę od Anety do arduino IDE?


Używam przygotowanego środowiska. W zakładce Board mam "Anet V1.0" wieć chyba wszystko jest git :P

Wróć do „Anet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości