sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
pacy
Posty: 49
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 8

sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: pacy » 06 sie 2018, 19:45

Od paru dni walcze z plytka sbase i konfiguracja smoothieware.
Pomysły mi się skończyly może komuś się uda mi pomoc.
Otóż sprawy mają się tak, wszystko podłączone, smoothie się podnosi.
Ładuję plik do druku, tu też wszystko ok nagrzewa się, zeruje.
Z-probing też działa poprawnie ale po
skończeniu kalibracje kiedy ma zacząć się druk, drukarka wydaje krotki pisk.
Extruder pluje jak szalony filamentem a silniki XY tylko drgają, tak jakby gubiły kroki bo dostały za dużą prędkość.
Testowane na curze i slicerze, efekt taki sam. Na rampsie na tych ustawieniach wszystko działało, w zalączniku
config i przykładowe pliki z gcodem z cury i slicera.
Proszę pomóżcie bo mam coraz wiekszą ochotę wyrzucic ta plutke za okno i kupic due3dom.
Załączniki
PI3_kostka20.gcode.txt
(168.42 KiB) Pobrany 4 razy
kostka20.gcode.txt
(567.17 KiB) Pobrany 5 razy
config.txt
(30.92 KiB) Pobrany 11 razy
mcxmcx
Posty: 822
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: mcxmcx » 06 sie 2018, 20:17

Seek 9000, nie wyrabiają silniki.
Zwłaszcza, że masz chyba 1/16

Daj na seek I default 3000 może 4000.
jarn
Posty: 101
Rejestracja: 06 maja 2017, 00:13
Lokalizacja: Strzelno
x 9

Re: sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: jarn » 06 sie 2018, 20:23

Prąd dla silników 0,7A nie za mało ?
mcxmcx
Posty: 822
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: mcxmcx » 06 sie 2018, 20:40

Jan silniki bazuja I jest bed leveling to 0.7 moze byc.

Ale 9000 jako default to koledze blokuje silniki - dlaczego nie zaczac of default 2000?

Sent from my ZTE BLADE V7 LITE using Tapatalk
pacy
Posty: 49
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 8

Re: sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: pacy » 06 sie 2018, 21:22

mcxmcx pisze:Jan silniki bazuja I jest bed leveling to 0.7 moze byc.

Ale 9000 jako default to koledze blokuje silniki - dlaczego nie zaczac of default 2000?

Sent from my ZTE BLADE V7 LITE using Tapatalk


0.7 to w sam raz dla moich silników, niestety zmiana z 9000 na 2000 nie pomogła.
To wygląda tak jakby w momencie rozpoczęcia drukowania dostał kompresji czasu i chcail wydrukować 10x szybciej bo
na wyświetlaczu po paru sekundach mam już ponad 10% postępu. :(
mcxmcx
Posty: 822
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: mcxmcx » 06 sie 2018, 21:29

Jan rozumie wgrales niwy konfig, skasowales .cur I dalej mass take samo?

To wgraj default konfig do sbase, nie zmieniaj nic, nie rob autolevelingu a ustaw tylko prad I termistor.
pacy
Posty: 49
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 8

Re: sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: pacy » 06 sie 2018, 21:37

Znalazłem chyba przyczynę, w startowym kodzie bruździła komenda M117; Get zero position.
Marlin ją pewnie ignorował a smoothie dostaje pi***ca
pacy
Posty: 49
Rejestracja: 03 sie 2017, 21:47
x 8

Re: sbase+smothie+Nie działa poprawnie, szukam pomocy

Postautor: pacy » 08 sie 2018, 19:52

Przepraszam, ż­e post pod postem.
Niestety jednak to nie M117,
po prostu raz wydruk idzie ok a następnym razem już nie.
Testowane na różnych slicerach i rożnych ustawieniach w konfigu, a problemu nie rozwiązany.
Poddałem się i zamówiłem due3dom mini plus tmc2208 na xy i lv8729 na extruder i z :).

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości