[worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 489
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: HEVO in progress
x 143

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Wawok » 13 gru 2019, 12:11

jarekb pisze:A kręciłeś śrubką przy Bltouchu? To czasami pomaga..


Miałem to samo co kolega z tematu. Kręcenie śrubka nie pomaga . Można to reanimować w tak sposób że odkrecasz tę śrubkę i wyciągasz ten magnes z czujnika, następnie bierzesz jakiś neodymowy magnes np z uszkodzonego dysku twardego. Bierzesz obie rzeczy zostawiasz na jakiś czas przytwierdzone ze sobą . Po poskładaniu wszystko wróci do normy.

Te czujniki BLTouch od trójkątnych nie są dobrym zamiennikiem ....

Klon Prusy i3:
- sprzedany

Hypercube Evolution
- K$%#a wreszcie zaczął drukować :crazy2:
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 863
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 311

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Pjoter » 13 gru 2019, 14:17

Robaczkowa na "górze" bltouch? Nie próbowałem, zobaczę. Mógłbyś coś więcej napisać o co dokładnie chodzi?
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - rozgrzebana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
jarekb
Posty: 181
Rejestracja: 12 gru 2017, 14:31
Lokalizacja: Tychy
Drukarka: Hypercube Evolution
x 40

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: jarekb » 13 gru 2019, 16:08

Śrubka regulujesz zakres pracy tego ustrojstwa, który de facto jest magnesikiem poruszanym przez cewkę wewnątrz bltoucha. Być może ten trzpień wylatywał już poza pole magnetyczne cewki i dlatego nie pracował zgodnie z oczekiwaniem. Mój też raz na kilkadziesiąt/kilkaset razy przy starcie nieprawidłowo się zachowa.
X3D Corexy XS
Hypercube Evo
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 489
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: HEVO in progress
x 143

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Wawok » 13 gru 2019, 16:41

jarekb pisze:Śrubka regulujesz zakres pracy tego ustrojstwa, który de facto jest magnesikiem poruszanym przez cewkę wewnątrz bltoucha. Być może ten trzpień wylatywał już poza pole magnetyczne cewki i dlatego nie pracował zgodnie z oczekiwaniem. Mój też raz na kilkadziesiąt/kilkaset razy przy starcie nieprawidłowo się zachowa.

Dlatego trzeba to dziadostwo "namagnesować" i problem znika, na youtubie jest filmik jak gościu to robi i pomaga

Klon Prusy i3:
- sprzedany

Hypercube Evolution
- K$%#a wreszcie zaczął drukować :crazy2:
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 863
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 311

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Pjoter » 18 gru 2019, 20:53

Okazało się że bltouch działa. Po prostu zaczęły mi się rozłączać kable przedłużki. Dodatkowo wymieniłem pin na nowy (mam kupiony zapas dla kolegi który już jeden połamał). Wszystko jest ok teraz.
Zmieniłem homing osi Z. Miałem problem z "True bed leveling" - pomiar stołu przy jednej i drugiej srubie trapezowe a następnie wyrównanie. Duet cały czas opuszczał jedna śrubę (za każdym pomiarem o ten sam kawałek - im więcej pomiarów tym większa odchylka). Wywaliłem to i będę wracał na dwa silniki osi Z na jednym driverze (ale to później) oraz na wyrównanie osi jak w Prusie MK3 - napierdalanie w granicznik maksimum :D
Teraz w planach jest ogarnięcie gcodu startowego i końcowego w Prusa Slicer. Następnie wierzą temperaturowa oraz kalibracja flow i retrakcja.
Załączniki
IMG_20191218_204304.jpg
Auto mesh bed leveling - zakochałem sie
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - rozgrzebana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 489
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: HEVO in progress
x 143

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Wawok » 15 sty 2020, 10:33

Muszę sobie taki gcode stworzyć z taka płaszczyzną , żeby zobaczyć jak przy moim stole będzie wyglądać pierwsza warstwa :) fajnie to u Ciebie wygląda, ale masz prościuteńki stół :D

Klon Prusy i3:
- sprzedany

Hypercube Evolution
- K$%#a wreszcie zaczął drukować :crazy2:
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 470
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 190

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Abys » 15 sty 2020, 10:47

Przecież to lustro :rotfl:, mam podobnie w Enderze..
Ustawiam raz i zapominam, czasami babystepem dociskam albo oddalam bo mam ujowy endstop a nie chcę mi się blaszki wyrywać i przerabiać mocowania.
Na uj mi czujnik, więcej z nim problemów jak to warte :crazy:

Kup lustro, ustaw raz, wyjeb czujnik :)
jarn
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 489
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: HEVO in progress
x 143

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Wawok » 15 sty 2020, 11:33

Abys pisze:Przecież to lustro :rotfl:, mam podobnie w Enderze..
Ustawiam raz i zapominam, czasami babystepem dociskam albo oddalam bo mam ujowy endstop a nie chcę mi się blaszki wyrywać i przerabiać mocowania.
Na uj mi czujnik, więcej z nim problemów jak to warte :crazy:

Kup lustro, ustaw raz, wyjeb czujnik :)


Chodziło mi o nawiązanie do tego mesha z kilku postów wcześniej , kiedyś miałem lustro i pamiętam użeranie z zdejmowaniem wydruku, czekaniem aż wystygnie . Wolę PEI -> drukuje -> ściągam PEI -> wyginam -> wydruk w ręce .

Lustro za to trzyma płaszczyznę.

Klon Prusy i3:
- sprzedany

Hypercube Evolution
- K$%#a wreszcie zaczął drukować :crazy2:
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 470
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 190

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Abys » 15 sty 2020, 11:38

To prawda, ale jest jeszcze opcja na 2-3 lustra :)
Ściągasz, odkladasz i zakładasz drugie.
Kto co lubi :)
PEI mega opcja, może nałożyć na lustro? :D
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 489
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: HEVO in progress
x 143

Re: [worklog] Pjoter's HyperCube Evolution

Postautor: Wawok » 15 sty 2020, 13:03

Abys pisze:To prawda, ale jest jeszcze opcja na 2-3 lustra :)
Ściągasz, odkladasz i zakładasz drugie.
Kto co lubi :)
PEI mega opcja, może nałożyć na lustro? :D


:D myślałem o tym, z racji że mam nieco krzywy stół , ale temperatura przechodzaca prez tyle osrodków :P

Klon Prusy i3:
- sprzedany

Hypercube Evolution
- K$%#a wreszcie zaczął drukować :crazy2:

Wróć do „HyperCube”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości