CR-10 wymiana A4988 na TMC2208

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3724
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 601

Re: CR-10 wymiana A4988 na TMC2208

Postautor: rafaljot » 14 sty 2019, 13:50

no tak, ale jak masz kupić 3-4y sztuki to i tak już się bardziej opłaca niż całe moduły za 30zł.
Jednak przede wszystkim po prostu lepiej się drukuje "świeże" niż wydłubywane.
a jak ktoś chce poczekać na przesyłkę, to na ali też widywałem same chipy.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
siewcu
Posty: 12
Rejestracja: 07 sty 2019, 17:30
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ender 3

Re: CR-10 wymiana A4988 na TMC2208

Postautor: siewcu » 14 sty 2019, 14:21

Ja chyba na szczęście będę mógł się podpiąć pod zamówienie z farnella... Przy okazji wentylatory zamówię, bo mają markowe 24 V ;) Ciekawe tylko czy poradzę sobie z lutowaniem.

A pytanie za 5 punktów - dlaczego nie lutujecie do ekstrudera? Większość płyt zamiennych, o ile nie wszystkie, działają na TMC na X/Y/Z/E i nie ma problemów...
Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 343
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Kielce
x 25

Re: CR-10 wymiana A4988 na TMC2208

Postautor: Marcin1415 » 16 sty 2019, 23:17

rafaljot pisze:a jakby zastapic rezystor 4.7K zworką albo może 1k ?

Przykładowo chyba RAMPS są podciągnięte do 5V i nic się złego z tym pinem DIAG nie dzieje.


Przed chwilą zmostkowałem ten opornik i DZIAŁA!!! Teraz mam 1/16 mikrokrok interpolowany do 256. Wydaje się jeszcze troszkę ciszej. Jutro zrobię jakiś wydruk może się TMC nie upalą.
W tej chwili mam podciągnięte do plusa ms1 ms2 , pin diag oraz index. Wszystkie te piny są zmostkowane przy samym TMC na płycie, nie było możliwości przeciąć ścieżek chyba że przed wlutowaniem TMC.

Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 192
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 44
Kontaktowanie:

Re: CR-10 wymiana A4988 na TMC2208

Postautor: @GUTEK@ » 17 sty 2019, 07:11

Podłączyłeś UART do TMC2208, bo z tego co czytałem tylko tak można ustawić 1/256 ?
siewcu
Posty: 12
Rejestracja: 07 sty 2019, 17:30
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ender 3

Re: CR-10 wymiana A4988 na TMC2208

Postautor: siewcu » 17 sty 2019, 10:43

Z tego co ja wynalazłem to 1/256 prawdziwe można ustawić przez UART, bez tego są interpolowane. A ja MS1 itd będę jakoś blokować przed lutowaniem przed wsadzeniem na płytę główną, żeby fabryczna ilość mikrokroków się zgadzała - pewnie da radę to software'owo ogarnąć, ale nie chce mi się szukać i grzebać, bo średnio mi to wychodzi... Dokopałem się tylko do tego, że w 1.1.6 z Creality jest thermal runaway dopisany w sofcie.

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości