Alfawise U30

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2622
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 517
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30

Postautor: virgin71 » 25 lis 2019, 17:27

Moze w start g-code.
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 362
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: Alfawise U30
x 89
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30

Postautor: cyfron » 25 lis 2019, 22:26

Mi Cura też tak robi. Teraz tnę w Prusa Slicer i jest OK.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6186
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: FFF, UV LCD
x 1875
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30

Postautor: FlameRunner » 26 lis 2019, 08:20

Jeśli to kwestia startowego gcode, to zmiana całego slicera z tego powodu to troszkę przesada. ;)
https://ocelot3d.pl/ | drukarnia 3D
Jest "filamentówka", jest "żywicówka", nawet jakiś skaner 3D się znajdzie – można się pobawić. :)
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 362
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: Alfawise U30
x 89
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30

Postautor: cyfron » 26 lis 2019, 09:52

Powodów było trochę więcej, przede wszystkim wygodniejszy interfejs. Cura dodaje linijkę wycofania zaraz po startowym g-code drukarki, nie wiem gdzie można to wyłączyć, dodałem regułę, która REMuje tą linijkę, jednak na co dzień zacząłem używać bPrusa Slicer.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6186
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: FFF, UV LCD
x 1875
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30

Postautor: FlameRunner » 26 lis 2019, 10:14

Przykładowy "Start G-code" wprowadzony w "Machine Settings" w Cura 4.4.0:

Kod: Zaznacz cały

G21 ;metric values
G90 ;absolute positioning
M82 ;set extruder to absolute mode
M107 ;start with the fan off
G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops
G28 Z0 ;move Z to min endstops
G1 Z15.0 F{speed_travel} ;move the platform down 15mm
G92 E0 ;zero the extruded length
G1 F200 E3 ;extrude 3mm of feed stock
G92 E0 ;zero the extruded length again
G1 F{speed_travel}
M117 Printing...
G5


I początek wygenerowanego pliku .gcode:

Kod: Zaznacz cały

;FLAVOR:Marlin
;TIME:530
;Filament used: 0.259456m
;Layer height: 0.2
;MINX:100.2
;MINY:100.2
;MINZ:0.3
;MAXX:119.8
;MAXY:119.8
;MAXZ:19.9
;Generated with Cura_SteamEngine 4.4.0
M140 S60
M105
M190 S60
M104 S200
M105
M109 S200
M82 ;absolute extrusion mode
G21 ;metric values
G90 ;absolute positioning
M82 ;set extruder to absolute mode
M107 ;start with the fan off
G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops
G28 Z0 ;move Z to min endstops
G1 Z15.0 F60 ;move the platform down 15mm
G92 E0 ;zero the extruded length
G1 F200 E3 ;extrude 3mm of feed stock
G92 E0 ;zero the extruded length again
G1 F60
M117 Printing...
G5
G92 E0
G92 E0
G1 F1500 E-6.5
;LAYER_COUNT:99
;LAYER:0
M107
M204 S300
M205 X8.18 Y8.18
;MESH:cube 20 mm kostka testowa zwyk??a prosta bez niczego dziewicza.stl
G0 F1440 X100.2 Y119.8 Z0.3
M205 X3 Y3
;TYPE:WALL-OUTER
G1 F1500 E0
G1 F1200 X100.2 Y100.2 E0.97785
G1 X119.8 Y100.2 E1.9557
G1 X119.8 Y119.8 E2.93354
G1 X100.2 Y119.8 E3.91139
M205 X8.18 Y8.18


Faktycznie pozycja ekstrudera jest zerowana i zaraz po tym filament jest cofany:

Kod: Zaznacz cały

G92 E0
G1 F1500 E-6.5

ale to nie jest błąd i nie nazwałbym tego "linijką wycofania" - to jest retrakcja wykonana zgodnie z parametrami podanymi w profilu druku. Potem głowica jest przesuwana do punktu, gdzie zaczyna się właściwy wydruk, z powrotem podaje 6,5 mm filamentu i dopiero zaczyna drukować:

Kod: Zaznacz cały

G0 F1440 X100.2 Y119.8 Z0.3
G1 F1500 E0
G1 F1200 X100.2 Y100.2 E0.97785
G1 X119.8 Y100.2 E1.9557
G1 X119.8 Y119.8 E2.93354
G1 X100.2 Y119.8 E3.91139

Jak dla mnie to jest zachowanie jak najbardziej logiczne i pożądane.

Gdyby drukarka nie zrobiła tej retrakcji, to po napełnieniu głowicy (linią rozbiegową bądź, jak w tym przykładzie, ekstruzją w powietrzu) mielibyśmy niekontrolowany wypływ materiału z głowicy i wtedy na pewno by go brakło na początku wydruku.
https://ocelot3d.pl/ | drukarnia 3D
Jest "filamentówka", jest "żywicówka", nawet jakiś skaner 3D się znajdzie – można się pobawić. :)
d2f
Posty: 56
Rejestracja: 25 paź 2018, 18:21
x 26

Re: Alfawise U30

Postautor: d2f » 29 lis 2019, 13:38

Dobrze koledzy.

Chyba dojrzałem do U30. Moja XY100 jest już coraz bardziej skoszona, wydruki wychodzą coraz bardziej krzywe. Mendel90 wciąż stoi nieskończony i rodzi tylko coraz to nowe problemy.

Tylko teraz pytanie - gdzie to kupić?
Dostałem taki link:
https://www.gearbest.com/3d-printers-3d ... id=1640583

od Kolegi z forum, GB z magazynu w PL. Ale ja nie umiem kupować z GB i nie wiem które to PL, a z wyszukiwarki wychodzi, że tam są Czechy, Chiny i jakiś jeszcze jeden niepolski kraj.

Jest jeszcze ofera na ALlegro (Bestopdeal) ale tak do końca też nie wiem, czy to z PL.

Wolałbym zamówić w kraju, żeby mieć w miarę szybko przesyłkę. I ewetualnie możliwość reklamacji paypal lub visa.

Możecie coś mi doradzić w tym temacie?
Awatar użytkownika
cyfron
Posty: 362
Rejestracja: 30 sty 2019, 09:28
Drukarka: Alfawise U30
x 89
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30

Postautor: cyfron » 29 lis 2019, 16:40

Spokojnie możesz brać z jakiegokolwiek magazynu Europejskiego i będzie szybko.
bubba
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2020, 19:13
x 1

Re: Alfawise U30

Postautor: bubba » 24 cze 2020, 19:26

Cześć.
Przykro mi pisać taki post jako pierwszy na forum, ale niestety okoliczności mnie do tego zmusiły.
Niestety dzisiaj moja U30 wyzionęła ducha - ustawiłem druk, wyszedłem z domu, a gdy wróciłem moim oczom ukazał się niedokończony wydruk z lekkim zgrubieniem przy dyszy. Nie wiem co się stało, natomiast od tego momentu drukarka nie drukuje - wszystko generalnie działa, ale nie rusza się żadna z osi ani ekstruder. Update firmwaru nie pomaga.

Zacząłem badać temat organoleptycznie i jedyne co zwróciło moją uwagę to to, że silnik krokowy osi Y stuka co pełen obrót. Sprawdzony "na krótko" wydaje się działać poprawnie. Nasuwa się pytanie. Czy jest możliwe, że w związku z takim problemem elektronika blokuje ruch innych silników? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z tą samą drukarką odłączył jeden z silniczków i sprawdził.
Może ewentualnie jest ktoś z Warszawy, kto użyczyłby jakiegoś silniczka do testów ? :)

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 976
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 327

Re: Alfawise U30

Postautor: TDI-CAD » 24 cze 2020, 20:21

Skoro wyswietlacz dziala a polecenia z niego wysylane do drukarki juz nie to padlo polaczenie wyswietlacza z plyta glowna. Prawdopodobnie przewod lub gożej padla plyta glowna.
bubba
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2020, 19:13
x 1

Re: Alfawise U30

Postautor: bubba » 25 cze 2020, 23:23

Problem rozwiązany. Dzisiaj usiadłem do tematu z chłodną głową, podociskałem wszystkie wtyczki na płycie i zaczęło działać
TDI-CAD

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości