Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Miejsce na rozmowy o drukarkach typu delta
Jakub
Posty: 33
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Jakub » 11 sty 2019, 07:32

Wiem że troche późno o to pytam ale, masz skalibrowane silniki? Tzn. Czy są na tej samej wysokości?
Tevo tarantula - pierwsza drukarka, uczonko. :brawo:
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 214
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 11

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 11 sty 2019, 07:49

Jakub pisze:Wiem że troche późno o to pytam ale, masz skalibrowane silniki? Tzn. Czy są na tej samej wysokości?
Tego tematu nie ruszałem, jedynie co po kalibracji delty itp. w menu drukarki widziałem różnice w wysokości na poszczególnych szynach - były tam jakieś minimalne różnice - pytanie czy te "minimalne" nie są zbyt duże. Dokręciłem jedynie wszystko łącznie z silnikami.
Jakub
Posty: 33
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Jakub » 11 sty 2019, 07:54

Pewnie i może robić jakieś różnice, np.środek stołu w slicerze może nie pokrywać sie ze stołem w rzeczywistości.(tak mi się wydaje , bo delty nie mam)
Tevo tarantula - pierwsza drukarka, uczonko. :brawo:
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 214
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 11

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 18 sty 2019, 18:32

No to poprawienie endstopów nic nie dało - spodziewałem się tego, że problem jednak jest w firmware, dzieje się to jak głowica jest bardzo blisko blatu np. 0.1mm, wtedy jak zrobię auto home to następuje blokada, jeżeli głowica jest gdzieś w środku wysokości delta problem nie występuje wcale. Mam wrażenie, że gdzieś w kodzie źródłowym firmware jest bug - dla G28.

Po wykonaniu polecenia G28 albo G28 X0 Y0

Mam takie coś:
SENDING:G28 X0 Y0
echo:busy: processing
Error:Printer halted. kill() called!
[ERROR] Error:Printer halted. kill() called!

Wózki zatrzymują się około 1cm przed endstopami.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2818
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 807
Kontaktowanie:

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: dziobu » 18 sty 2019, 18:33

Wrzuć tu całe swoje FW.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4494
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 550

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: dragonn » 18 sty 2019, 18:35

Wiem co może być na ile masz ustawione opcje Z_MAX_POS?
Podejrzewam że firmware wywala błąd jeśli przejdzie daną odległość bez trawienia w endstop, takie zabezpieczenie żeby nie spieprzyć czegoś jak by krańcówka padła.
Oczywiście źle ustawiona wartość będzie wywalać wtedy błąd kiedy przekroczy tą wartość podczas homowania.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 214
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 11

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 18 sty 2019, 18:53

dziobu pisze:Wrzuć tu całe swoje FW.
Firmware, który mam w drukarce
Marlin-bugfix-2.0.x_Anycubic_Adinfo.zip
Marlin 2.0 bugfix - Adinfo - Anycubic Linear Plus
(7.77 MiB) Pobrany 1 raz
dragonn pisze:Wiem co może być na ile masz ustawione opcje Z_MAX_POS?
Podejrzewam że firmware wywala błąd jeśli przejdzie daną odległość bez trawienia w endstop, takie zabezpieczenie żeby nie spieprzyć czegoś jak by krańcówka padła.
Oczywiście źle ustawiona wartość będzie wywalać wtedy błąd kiedy przekroczy tą wartość podczas homowania.
Jakoś mi się wydaje, że masz całkowitą rację, zaraz sprawdzę Z_MAX_POS.

To nie jest pewne jeszcz: po kilku próbach G Y0 X0 - nie występuje jak ręcznie ustawię głowicę na blacie - ale nie na środku, tak aby jeden endstop załapał wcześniej niż pozostałe. Ale fakt jest taki, że jak zablokuje to najczęściej blokada jest zanim złapie X albo żaden (1cm przed).

#define Z_MAX_POS MANUAL_Z_HOME_POS
#define MANUAL_Z_HOME_POS DELTA_HEIGHT // Distance between the nozzle to printbed after homing
czyli w nowym firmware (to znaczy w werji 1.1.9 bugfix oraz 2.0) DELTA_HEIGHT jest wartością przypisaną do Z_MAX_POS
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 214
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 11

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 18 sty 2019, 19:18

Porównałem Z_MAX_POS z firmware 1.1.9 (bez bugfix) oraz 2.0 i DELTA_HEIGHT w obu przypadkach jest równe DELTA_HEIGHT. Tylko dziwne, że w nowym firmware pokazuje mniejszą wartość niż ta zapisana w firmware (po kalibracji). To może być bug, który powoduje moje problemy.
Znalazłem w Configuration_adv.h taki kod:

Kod: Zaznacz cały

  /**
   * M915 Z Axis Calibration
   *
   * - Adjust Z stepper current,
   * - Drive the Z axis to its physical maximum, and
   * - Home Z to account for the lost steps.
   *
   * Use M915 Snn to specify the current.
   * Use M925 Znn to add extra Z height to Z_MAX_POS.
   */
  //#define TMC_Z_CALIBRATION
  #if ENABLED(TMC_Z_CALIBRATION)
    #define CALIBRATION_CURRENT 250
    #define CALIBRATION_EXTRA_HEIGHT 10
  #endif
To jest dodatkowa wysokość dla Z_MAX_POS - czy zwiększenie jej powiedzmy o 10mm spowoduje problemy? - rozumie, że endstopy i tak zadziałają. No i co z wartością CALIBRATION_CURRENT 250 - czy tu wpisać wartość z DELTA_HEIGHT?

Na ile różnica tych parametrów po kalibracji ma znaczenie - czy to też może powodować problemy:
echo:Endstop adjustment:
echo: M666 X-0.41 Y0.00 Z-1.72
tig33r
Posty: 393
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 49

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: tig33r » 18 sty 2019, 20:07

Zgłoś to na gicie. Jeśli mówisz o tym, że na poprawnie skalibrowanej delcie wywala błąd homing w momencie jak chcesz to zrobić z pozycji 0 to mam to samo. Głowica zatrzymuje się chwilkę przed krańcówkami i błąd na wyświetlaczu.
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 214
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 11

Re: Anycubic Kossel Linear Plus - Adinfo też się z nami bawi :D

Postautor: Adinfo » 18 sty 2019, 20:23

tig33r pisze:Zgłoś to na gicie. Jeśli mówisz o tym, że na poprawnie skalibrowanej delcie wywala błąd homing w momencie jak chcesz to zrobić z pozycji 0 to mam to samo. Głowica zatrzymuje się chwilkę przed krańcówkami i błąd na wyświetlaczu.
Tak zrobię. Testowo nawet zwiększyłem #define MANUAL_Z_HOME_POS ((DELTA_HEIGHT)+20) gdzie Z_MAX_POS = Z_HOME_POS - to samo. Ciekawe, że Delta Height w wersji 1.1.9 w porównaniu do wersji 1.1.9 bugfix i 2.0 bugfix ma "zaniżoną" wartość delta height, gdzieś w kodzie zmienili jakieś obliczenia, ten niedziałający "auto home" może z tego wynikać.

Sprawdzam właśnie przed kalibracją o jaką różnicę chodzi, przypuszczalnie 20-30mm. Prze nieskalibrowanej delcie i ustawieniu domyślnym delta_height 320mm wszystko działa poprawnie. Nie wiem z jakiego powodu delta height na nowym firmware ma zaniżoną wartość niż na 1.1.9 gbez bugfix. Postaram się sprawdzić dokładne różnicę kiedy działa/nie działa auto home, może uda się w kodzie źródłowym wyszukać błąd.

Wróć do „Delta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość