Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Zeus830519
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2018, 18:40

Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Postautor: Zeus830519 » 20 gru 2018, 18:59

Witam, jak w temacie, wrzucam kwadrat 10x10 mm a cura zmienia mi wymiary na np. 10x10.2 mm, to samo z okregami, nic mi nie pasuje. Drukuje również prostokąt. Jakieś kompensacje z góry ustalonych przeklaman w profilu z rodzajem drukarki? Ponadto okrąg robi z wielu lini prostych czyli wielokat w kształcie okręgu co paskudnie wygląda i na stole w kurze i po wydruku, nie da się zrobić płynnych krzywych czy okrągłych idealnie okręgów tylko zbiór prostych w zadanym kształcie?
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3588
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 714
Kontaktowanie:

Re: Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Postautor: FlameRunner » 20 gru 2018, 19:00

Przynajmniej na część pytań odpowiedź znajdziesz tu: https://przyrostowo.pl/3411-od-pomyslu- ... raktyczny/
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 678
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 91

Re: Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Postautor: kapi » 20 gru 2018, 19:06

Zeus830519 pisze:Ponadto okrąg robi z wielu lini prostych czyli wielokat w kształcie okręgu co paskudnie wygląda i na stole w kurze i po wydruku, nie da się zrobić płynnych krzywych czy okrągłych idealnie okręgów tylko zbiór prostych w zadanym kształcie?

ta cecha zależy jak masz STL-a zrobionego.
rożne programy mają rożne ustawienia.

podsumowując : zmień parametry exportu bryły z programu do projektowania , do formatu STL, zanim wrzucisz STLa do cury.
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Zeus830519
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2018, 18:40

Re: Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Postautor: Zeus830519 » 20 gru 2018, 19:44

Faktycznie to wina opcji pliku stl na w moim design Spark mechanical a nie wina kurki, pozostaje jeszcze problem ze zmianą wymiarow. Anyone ?
Ps, dzięki za arcyszybkie odpowiedzi!
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3588
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 714
Kontaktowanie:

Re: Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Postautor: FlameRunner » 20 gru 2018, 19:45

Dlaczego uważasz, że to "Cura zmienia"? Wczytujesz walec o średnicy 10 mm, a pokazuje że ma 10x10,2? Albo z g-code tak wynika?
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Zeus830519
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2018, 18:40

Re: Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Postautor: Zeus830519 » 20 gru 2018, 19:54

Tak, wczytuje walec r5mm a kurka pokazuje aktualne wymiary XYZ wczytanego obiektu na wirtualnym stole tj 10x10,2xZ mm. W programie są profile dot rodzaju drukarki może tam jest problem.
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1718
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 268
Kontaktowanie:

Re: Cura robi mi prostokąt z kwadratu lub owal z okręgu

Postautor: virgin71 » 21 gru 2018, 12:34

Daj STL.

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości