Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Czyli niech moc będzie z Tobą!
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 474
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 85

Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: TDI-CAD » 26 gru 2018, 20:48

Właściwie za każdym razem, kiedy pierwszy raz włączam AC Chiron z zasilaczem jak w tytule, wybija mi zabezpieczenie. Bezpiecznik właściwie tylko na garaż i oświetlenie garażu. Całość bierze kilka wat (nie wliczając Chirona, który bierze max 550W). Jak włączam Chirona to za pierwszym razem, po powiedzmy 8h od wyłączenia, wybija zabezpieczenie (240V 15A na garaż). Każde następne włączenie nie powoduje "wybicia kroków". To wygląda jakby, no nie wiem, kondensatory miały się ładować i robią krótkie spięcie???
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4494
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 550

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: dragonn » 26 gru 2018, 20:54

Nienaładowany kondensator zachowuje się jak zwarcie właśnie :P a jako że w takim zasilaczu 1000W są one pewnie dość duże to ich ładowanie chwilę zajmuje i bezpiecznik wybija.
Oczywiście prawidłowo zaprojektowany zasilacz powinien mieć w jakiś sposób ograniczony prąd ładowania kondensatorów przy starcie. Przykładowo mój zasilacz serwerowy po wpięciu do zasilania startuje dopiero po 1-2s i słychać kliknięcie przekaźnika. Obstawiam że po wpięciu zasilania kondensatory są ładowane przez rezystor który ogranicza prąd i dopiero po osiągnięciu odpowiedniego poziomu napięcia na nich przekaźnik przepina je bezpośrednio do sieci.
No ale oczywiście.... prawidłowo zaprojektowany zasilacz a nie chiński :D .

Dodam że podobny efekt mam jak padnie zasilanie mi całkiem w domu, to muszę część urządzeń typu kompy odpiąć od zasilania bo inaczej mi wybija bezpiecznik.

Niestety co z tym zrobić poza wymianą zasilacza nie wiem :roll: .

EDIT

Żeby nie było że się ktoś zaraz przyczepi, tak to co napisałem dotyczy tylko sytuacji w której kondensator pracuje w układzie DC, oczywiście tak jest właśnie w zasilacza impulsowych które mają na wyjściu od razu mostek prostowniczy.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 436
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 39
Kontaktowanie:

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: artur_n » 26 gru 2018, 21:00

Pytanie podstawowe jaki bezpiecznik Ci wybija? Jeśli 16A to nie jest to w żadnym wypadku normalne.
Przy 16A i przewodach 2,5mm2 powinno bez problemu te 15a czyli ~3.5kW wytrzymać.
P3Steel
Prusa i3 MK3
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4494
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 550

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: dragonn » 26 gru 2018, 21:04

artur_n pisze:Pytanie podstawowe jaki bezpiecznik Ci wybija? Jeśli 16A to nie jest to w żadnym wypadku normalne.
Przy 16A i przewodach 2,5mm2 powinno bez problemu te 15a czyli ~3.5kW wytrzymać.

Bez znaczenia przecież, to że zasilacz ma 1000W nie znaczy że tyle ciągnie cały czas. W momencie jak kondensatory są puste może on pociągnąć zdecydowanie więcej, oczywiście trwa to ułamki sekund ale widocznie wystarczy żeby uruchomić zabezpieczenie.

A i wiem co można zrobić, wymienić bezpiecznik na taki o większym czasie zadziałania :)
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 474
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 85

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: TDI-CAD » 26 gru 2018, 21:06

OK potwierdziłeś mnie w założeniach błędu. Napiszę do AC suportu. Zobaczymy co powiedzą.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 474
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 85

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: TDI-CAD » 26 gru 2018, 21:08

A ok, są różne oznaczenia zabezpieczeń zwłocznych. Pamiętacie może jakie?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4494
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 550

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: dragonn » 26 gru 2018, 21:13

To już pytanie do elektryków, ja tylko wiem że są :D .
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
jarn
Posty: 146
Rejestracja: 06 maja 2017, 00:13
Lokalizacja: Strzelno
Drukarka: Delta
x 16

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: jarn » 26 gru 2018, 22:03

Zamontuj bezpiecznik C16, możliwe że ten co masz jest jakiś wybredny na chwilowy impuls.
Printo H2, Delta Any+Duet3d+42BYGHM810+Titan+V6
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3724
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 601

Re: Zasilacz AC Chiron 1000W 24V - wybija zabezpieczenie

Postautor: rafaljot » 26 gru 2018, 22:15

pierwsze pytanie, to czy wybija Ci bezpiecznik, czy zabezpieczenie (Wyłącznik różnicowoprądowy - zazwyczaj taki większy z przyciskiem)
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości