Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Krańcówki, czujniki, oświetlenie...
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 171
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: A8, I3 Haribo
x 5

Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Postautor: Wioletowy » 06 sty 2019, 19:51

Cześć Panowie !
Mam pytanie może ktoś już zagłębiał się wcześniej w temat, jestem ciekawy na jakiej zasadzie nowa Prusa mk3 ma ustawione krańcówki skoro fizycznie ich tam po prostu nie ma. Pytam bo zacząłem budować Haribo i przez pomyłkę wrzuciłem plik osi x od MK3 i szukam miejsca na endstop a tu zonk. Czy w marlinie da się jakoś to poustawiać ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4776
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 639

Re: Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Postautor: dragonn » 06 sty 2019, 19:55

To wymaga odpowiednich stepsticków które są w stanie wykryć kiedy silnik się zablokuje, obsługują to np. TMC2130 i da się wtedy to ustawić w Marlinie ale musisz się liczyć z tym że to będzie wymagać trochę kalibracji żeby dobrze działało.
FlameRunner, Wioletowy
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Olson
Posty: 87
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: OCHC CoreXY DIY
x 11

Re: Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Postautor: Olson » 06 sty 2019, 21:01

Tak jak dragonn pisze + do tego zasilacz minimum 24v bo na 12v kulawo to chodzi, jest dużo mylnych odczytów a czasem ich brak.
Wioletowy
Awatar użytkownika
morf
Posty: 855
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Delta + X3D XL
x 164

Re: Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Postautor: morf » 06 sty 2019, 21:50

Szukaj pod haslem "sensorless homing"
Wioletowy
Awatar użytkownika
zen
Posty: 282
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 32
Kontaktowanie:

Re: Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Postautor: zen » 07 sty 2019, 00:28

Olson pisze:Tak jak dragonn pisze + do tego zasilacz minimum 24v bo na 12v kulawo to chodzi, jest dużo mylnych odczytów a czasem ich brak.


Ooo, a to ciekawe, bo miałem faktycznie na 12V w HEVO duże problemy. Masz na ten temat jakieś linki?
i3 Alu / P3Steel / HEVO^300 / Delta Kossel Linear Plus
Olson
Posty: 87
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: OCHC CoreXY DIY
x 11

Re: Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Postautor: Olson » 07 sty 2019, 02:17

Musiał byś poprzegladać wywiady z Prusą nt. MK3 bo on dał takie info (bodajże u Thomasa na YouTube z jakiś targów). I sam mogę potwierdzić, w corexy na 12v miałem duże problemy z błędnym odczytami, na 24v było ok, a teraz na 34v nie miałem żadnego błędnego odczytu po ok 40 wydrukach.
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 171
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: A8, I3 Haribo
x 5

Re: Endstopy w prusie mk3 a raczej ich brak

Postautor: Wioletowy » 07 sty 2019, 12:26

O dziękuję ślicznie za wszystkie odpowiedzi ! :) Będę składał na MKS 1.4 to faktycznie zasilanie mogę podciągnąć 24V do tego 4 stepsticki 2130 i wszystko powinno hulać :D W razie problemów będę męczył nasze forum, Dzięki wielkie ! :smile2:

Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości