A10M

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4578
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1055
Kontaktowanie:

Re: A10M

Postautor: FlameRunner » 13 sty 2019, 21:56

Jak dla mnie śmierdzi. :P
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Re: A10M

Postautor: hangman » 14 sty 2019, 07:53

Sądząc po dacie, to Twój gcode z dzisiejszego rana?


Tak, gcode zrobiłem rano.

A to PLA taki ma zapach wg mojego krzywego nosa jakby rozgrzany olej jadalny z nutą cynamonu.
W zasadzie nie jest uciążliwy, a raczej zauważalny.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3934
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1434
Kontaktowanie:

Re: A10M

Postautor: dziobu » 14 sty 2019, 09:15

hangman pisze:
hangman pisze:czy z tego pliku Gcode,
przygotowanego przez producenta drukarki da się wyciągnąć ustawienia dla Slic3r ???


Tak, gcode zrobiłem rano.

Wobec tego, jaki to ma sens?
Wrzuć kawałek gcodu od producenta (sprawdź też na końcu). Może tam być coś ciekawego; nie musi.
FlameRunner
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Re: A10M

Postautor: hangman » 14 sty 2019, 14:34

Próbuję analizować początkowy kod piesła, ale chyba mnie to na razie ciut przerasta:

G28 AUTO HOME

G1 Z15 F300 PRZESUNIĘCIE GŁOWICY 15MM NAD STÓŁ Z PRĘDKOŚCIĄ 300M/MIN

M107 WYŁĄCZENIE WENTYLATORA

G90

M82

M104 S195 USTAWIENIE TEMPERATURY EXTRUDERA NA 195 STOPNI

M140 S65 USTAWIENIE TEMPERATURY STOŁU NA 65 STOPNI

G92 E0 USTAWIENIE GŁOWICY NA POZYCJI E0 ??????

M109 S195 UTRZYMANIE TEMPERATURY EXTRUDERA

M107 WYŁĄCZENIE WENTYLATORA

M163 S0 P0.50 USTAWIENIE WAGI FILAMENTU DLA DYSZY 1

M163 S1 P0.50 USTAWIENIE WAGI FILAMENTU DLA DYSZY 2

M164 S4 ZAPAMIĘTANIE USTAWIONEJ WAGI

G0 X10 Y20 F6000 PRZESUNIĘCIE GŁOWICY NA X10, Y20 Z PRĘDKOŚCIĄ 6000M/MIN

G1 Z0.8 OPUSZCZENIE GŁOWICY NA 0.8MM NAD STÓŁ

G1 F300 X200 E40 PRZESUNIĘCIE 200MM, PRĘD. 300MM, E40 ???????????????????

G1 F1200 Z2 ????????????????????????

G92 E0 ????????????????????????

G28

M163 S0 P0.99

M163 S1 P0.01

M164 S4

G0 X86.641 Y93.401 Z0.3 F9000


Czytam opis Slick3r :

http://niezbednik-3d.blogspot.com/2015/ ... -jego.html

i porównuję z opisem G-Code:

https://reprap.org/wiki/G-code


Chwilowo zamotałem się, który parametr slicka "generuje" jaka literkę G-Codu.

Chciałoby się komuś poprawić opis tego kawałka co zapodałem i uzupełnić ????

Dzięki
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3934
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1434
Kontaktowanie:

Re: A10M

Postautor: dziobu » 14 sty 2019, 14:47

hangman pisze:Próbuję analizować początkowy kod piesła, ale chyba mnie to na razie ciut przerasta:

Jak już wrzucasz taki śmietnik - zrób to w tagu CODE.
I druga sprawa - jaki jest cel Twojej pracy?

Z tej sieczki (gotowego gcode) co prawda da się odzyskać niektóre parametry ale nie jest to łatwe. Z tym początkiem/końcem chodziło o to że niektóre slicery dorzucają tam pełną konfiguracje (którą, jak w przypadku S3D, można zaimportować do programu prosto z gcode) i może Ty masz takie coś w plikach od producenta.
Tu masz przykład z S3D:

Kod: Zaznacz cały

; G-Code generated by Simplify3D(R) Version 4.0.1
; May 2, 2018 at 11:36:04 PM
; Settings Summary
;   processName,top
;   applyToModels,30x30_z_dziura
;   profileName,Flsun_PLA (modified)
;   profileVersion,2018-04-26 01:00:03
;   baseProfile,Default
;   printMaterial,PLA
;   printQuality,Medium
(...)
;   internalThinWallType,0
;   thinWallAllowedOverlapPercentage,40
;   singleExtrusionMinLength,1
;   singleExtrusionMinPrintingWidthPercentage,50
;   singleExtrusionMaxPrintingWidthPercentage,150
;   singleExtrusionEndpointExtension,0.2
;   horizontalSizeCompensation,0

; I DOPIERO TU JEST WŁAŚCIWOY WYDRUK

G90
M82
M106 S0
M104 S215 T0
; [extruder0       _temperature]
; [extruder1       _temperature]
; [bed0         _temperature]
G28 ; home all axes
G1 Z0.550 F300
; process top
; layer 1, Z = 0.300
T0
; tool H0.300 W0.400
; skirt
G1 X79.586 Y89.000 F7200
G1 Z0.300 F300
G92 E0
G1 X200.414 Y89.000 E6.0282 F2700
G1 X201.000 Y89.586 E6.0695
G1 X201.000 Y210.414 E12.0976
G1 X200.414 Y211.000 E12.1390
G1 X79.586 Y211.000 E18.1671
G1 X79.000 Y210.414 E18.2085
G1 X79.000 Y89.586 E24.2366
G1 X79.586 Y89.000 E24.2779




hangman pisze:Chwilowo zamotałem się, który parametr slicka "generuje" jaka literkę G-Codu.
"slicka"? Toż to łopona taka ;)
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Re: A10M

Postautor: hangman » 16 sty 2019, 17:32

I druga sprawa - jaki jest cel Twojej pracy?

Jedyne w tej chwili czego chcę się nauczyć to ustawiania drukarki w slic3r na poprawne wydruki.
Generalnie zamierzam w 90% drukować nieduże, lite elementy.
Wydrukowałem standardowy zestaw trybów, ale doskonały nie jest. Przy druku pierwsze warstwy się odkleiły i zagięły w górę.
Może niedokładnie odtłuściłem szklany stół, który zresztą z tego co widzę jest do doooopy.
Przesuwając do kalibracji głowicę wyraźnie widzę, że szkło tego stołu jest zbyt cienkie i odkształca się w łuk.
Ustalenie na całości 1/10mm odstępu jest nierealne. Zastanawiam się nad wymianą szyby na grubszą, tak z 8mm,
ale jeszcze nie wiem jak wstrzymać drukowanie do odpowiedniego nagrzania takiej szyby.

Chciałbym umieć wydrukować małą (tak 3x3x3cm) przekładnię kątową 90 stopni pozwalającą stworzyć
przyrząd do regulacji umieszczonej od dołu i za tym dla palców i śrubowkręta trudno dostępną
śrubę regulacji składu mieszanki gaźnika PZ 26 PZ-30.
Pozdro
d2f
Posty: 43
Rejestracja: 25 paź 2018, 18:21
x 25

Re: A10M

Postautor: d2f » 17 sty 2019, 11:24

Właśnie, jaki masz system?

U mnie i kolegów nowa cura nie chodzi od strzała na niczym poniżej 7 sp1 z dodatkami z Windows update (vc i net). Na 7 sp1 bez aktualnych runtime też nie potrafi się uruchomić.

Aby nie opisywać dokładnie przyczyn, zapytam:

Jaki masz dokładnie system, z którym sp, z jakimi visualcruntime i jakimi net framework?
Czy to system oryginalny i z włączonymi (i działającymi) Windows update?
hangman
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2018, 18:11
Drukarka: A10M
x 2

Re: A10M

Postautor: hangman » 17 sty 2019, 14:29

System Winda 7 z SP1. Updaty wyłączone parę lat temu.
Cura mi nie odpaliła chyba ze względu właśnie na brak aktualizacji więc ją wywaliłem.
Slic3r pracuje bez zarzutu tylko muszę potrenować z parametrami.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3934
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1434
Kontaktowanie:

Re: A10M

Postautor: dziobu » 17 sty 2019, 15:32

hangman pisze:System Winda 7 z SP1. Updaty wyłączone parę lat temu.

Wybacz, ale ...masakra...
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 399
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 147
Kontaktowanie:

Re: A10M

Postautor: @GUTEK@ » 17 sty 2019, 15:41

dziobu pisze:
hangman pisze:System Winda 7 z SP1. Updaty wyłączone parę lat temu.

Wybacz, ale ...masakra...

Też tak robię... i wiesz co, mam mniej problemów niż po aktualizacjach.

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości