Problem z LCD.

Czyli co i jak podłączyć żeby działało
maciusiek610
Posty: 108
Rejestracja: 17 sty 2017, 16:47
x 2

Problem z LCD.

Postautor: maciusiek610 » 12 sty 2019, 18:44

Witam.
Mam takie pytanie. Mam mendela z ramps oraz z dużym lcd. Wszystko ok. Ale gdy podłączyłem raspberry z octopi i to mimo ze drukarka jest wyłączona to lcd działa. Pewnie arduino mega jest zasilane z portu usb raspberry. Idzie to jakoś wyeliminować ?? Troche to denerwujące.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 505
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 49
Kontaktowanie:

Re: Problem z LCD.

Postautor: artur_n » 12 sty 2019, 21:07

Tak. Masz rację jest zasilanie przez USB. Najłatwiej wyeliminować to wyłączając RPi. Ewentualnie dodać włącznik/przekaźnik na przewodzie USB z możliwością sterowania go z RPi.

Dodając przekaźnik z podwójnymi stykami możesz rozłączać zasialnie USB oraz zasilanie sieciowe całej drukarki.
P3Steel
Prusa i3 MK3
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3583
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1073
Kontaktowanie:

Re: Problem z LCD.

Postautor: dziobu » 12 sty 2019, 21:19

Albo można odciąć samo zasilanie z USB - fizycznie zmodyfikować wtyczkę, kabel czy zrobić przedłużkę bez zasilania. Wtedy dolna płyta będzie działać tylko gdy drukarka jest włączona.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 275
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 71
Kontaktowanie:

Re: Problem z LCD.

Postautor: @GUTEK@ » 12 sty 2019, 21:38

Ja w Arduino Mega wylutowałem bezpiecznik przy gnieździe USB.
maciusiek610
Posty: 108
Rejestracja: 17 sty 2017, 16:47
x 2

Re: Problem z LCD.

Postautor: maciusiek610 » 13 sty 2019, 09:02

Rpi musi chodzić caly czas. Mam na nim jescze kilka rzeczy. Najlepiej będzie przerobić kabel usb. Tylko czy jak wytne z kabla zasilanie to będzie transmisja pomiędzy Rpi i Arduino jak włącze drukarkę ? Czy na czas druku będę musiał przywracać zasilanie w kablu usb.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 505
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 49
Kontaktowanie:

Re: Problem z LCD.

Postautor: artur_n » 13 sty 2019, 09:14

Przetnij przewód + zasilania i wszystko powinno działać.
P3Steel
Prusa i3 MK3
maciusiek610
Posty: 108
Rejestracja: 17 sty 2017, 16:47
x 2

Re: Problem z LCD.

Postautor: maciusiek610 » 13 sty 2019, 10:30

Ok. Zrobiłem tak i działa.
Pozdrawiam i dzięki

Wróć do „Elektronika sterująca, wyświetlacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości