Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
Kama
Posty: 164
Rejestracja: 28 mar 2018, 17:34
x 22

Re: Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Postautor: Kama » 26 kwie 2019, 20:42

dziobu pisze:Dobrze żem i się dziś nic nie chce bo jeszcze bym się za prace zabrał :D


A bardzo będę upierdliwy jak bym o ten drugi plik jeszcze poprosił? :rotfl:
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 4120
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1581
Kontaktowanie:

Re: Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Postautor: dziobu » 26 kwie 2019, 22:48

No strasznie :D

łepon_klasik.png



źródło: https://www.youtube.com/watch?v=oJXtpVC0Yzw

łepon_klasik.rar
(212.62 KiB) Pobrany 11 razy
Kama, Abys
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
Kama
Posty: 164
Rejestracja: 28 mar 2018, 17:34
x 22

Re: Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Postautor: Kama » 26 kwie 2019, 22:55

Dziękuję :)
balgator
Posty: 107
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:24
x 18

Re: Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Postautor: balgator » 29 kwie 2019, 15:00

panWiadr0 pisze:Niech ktoś mi powie czy da się w MM w opcji plane cut wyłączyć ten cholerny snap-grid i przesuwać płaszczyznę cięcia o precyzyjną wartość (w mm)?


Da się. Z przyciśniętym CTRL lub SHIFTem.
Awatar użytkownika
panWiadr0
Posty: 240
Rejestracja: 25 sty 2019, 14:06
Drukarka: niesforny reprap
x 81

Re: Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Postautor: panWiadr0 » 29 kwie 2019, 15:18

balgator pisze:
panWiadr0 pisze:Niech ktoś mi powie czy da się w MM w opcji plane cut wyłączyć ten cholerny snap-grid i przesuwać płaszczyznę cięcia o precyzyjną wartość (w mm)?


Da się. Z przyciśniętym CTRL lub SHIFTem.


Nie działa nic. Ani alt, ani ctrl, ani shift.

Poza tym w MM nie ma opcji gdzie można wpisać konkretną wartość.
No printer. No problem.
Awatar użytkownika
MarioM06
Posty: 96
Rejestracja: 05 maja 2018, 11:44
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój
x 18

Re: Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Postautor: MarioM06 » 29 kwie 2019, 21:29

Do prostego dzielenia obiektów stl bardzo dobrze sprawdza się systemowy 3D Builder. Opcja Edytuj - Podziel. wyskakuje łatwa do ustawienia płaszczyzna podziału. Gorzej z dodawaniem jakiś łączników - może się da ale jest dość uciążliwe.
UltiAnet 240x240x290,
Wielka Siostra 430x430x400
balgator
Posty: 107
Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:24
x 18

Re: Przygotowanie STL do druku obiektów większych niż pole robocze drukarki

Postautor: balgator » 30 kwie 2019, 08:25

panWiadr0 pisze:
balgator pisze:
panWiadr0 pisze:Niech ktoś mi powie czy da się w MM w opcji plane cut wyłączyć ten cholerny snap-grid i przesuwać płaszczyznę cięcia o precyzyjną wartość (w mm)?


Da się. Z przyciśniętym CTRL lub SHIFTem.


Nie działa nic. Ani alt, ani ctrl, ani shift.

Poza tym w MM nie ma opcji gdzie można wpisać konkretną wartość.


Da się. Jednak nie z przyciśniętymi tymi przyciskami funkcyjnymi, ale z przyciśniętą strzałką kierunkową na klawiaturze, podczas gdy w tym samym momencie masz chwycony plane cut za pomocą LPM. Pozwala to na regulację skoku przesunięcia od 0.1 mm do 5 mm skoku.

PlaneCut.png
panWiadr0, dziobu

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości