ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 11 lip 2019, 22:29

HOW-TO jak zainstalować ESP3D na najtańszym ESP01S na przykładzie SKR-PRO 1.1
Potrzebne będzie
1. ESP01S
moduł w Polsce kosztuje 11zł + przesyłka
https://allegro.pl/listing?string=esp01 ... i-1-3-0619
w chinach 7 zł
https://www.aliexpress.com/premium/esp0 ... ext=esp01s

Sprzedawany jest też przez BigTreeTech, jeśli ktoś kupuje SKR-PRO, to warto od razu dodać do koszyka
https://www.aliexpress.com/item/3304439 ... 3701g5ACX8
Istotne, moduł powinien mieć 1MB pamięci flash


IMG_20190711_221559.jpg
IMG_20190711_220925.jpg




2. Jakiś Programator/konwerter UART-USB ale najprościej dedykowany
Na Allegro od 9 do 11 złOstatnio popularny chip to CH340
Warto wybrać taki z chipem do którego już mamy zainstalowane sterowniki albo do którego nie trzeba sterowników.

https://allegro.pl/listing?string=progr ... i-1-3-0619
Niektórzy sprzedawcy mają zarówno ESP01S jak i programator (jedna przesyłka)


IMG_20190711_221231.jpg
IMG_20190711_220950.jpg


3. Pobrać i zainstalować Arduino IDE (aktualnie 1.8.9)
https://www.arduino.cc/en/main/software
Zepco, Marvin27, Abys, dziobu
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: ESP3d na ESP01S cz. 2 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 11 lip 2019, 23:01

4. Pobrać aktualną wersję ESP3D klikając Clone or Download (oczywiście bardziej elegancko jest używając polecenia git. tylko jak ktoś woli gita to pewnie nie potrzebuje też tego how-to, tak że proszę nie trolować)
https://github.com/luc-github/ESP3D

Zrzut ekranu 2019-07-11 o 22.41.55.png


5. Doinstalować do Arduino biblioteki ESP32
- dopisać w okienku Arduino/Preferencje adres źródeł
https://arduino.esp8266.com/stable/pack ... index.json
Zrzut ekranu 2019-07-11 o 22.51.33.png


- dodać obsługę płytek ESP32, wybrać z menu Narzędzia/Płytka/Menadżer Płytek
Zrzut ekranu 2019-07-11 o 22.54.55.png

wpisać w okienku wyszukiwania ESP8266 i kliknąć Instaluj przy "ESP8266 by ESP8266 Community"
Zrzut ekranu 2019-07-11 o 22.54.14.png
Marvin27, Abys, Artu, dziobu
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: ESP3d na ESP01S cz. 3 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 11 lip 2019, 23:57

5. Opcjonalnie można doinstalować Arduino plugin for uploading files to ESP8266 file system
https://github.com/esp8266/arduino-esp8266fs-plugin
pobrać plik esp8266fs.jar i wgrać do katalogu pokazanego w oknie preferencji
Zrzut ekranu 2019-07-11 o 23.41.49.png

z tym że trzeba tam utworzyć takie podfoldery:
/tools/ESP8266FS/tool/esp8266fs.jar

Na OSX to jest inny katalog. Plik powinien być tu:
/Users/NAZWA_USERA/Documents/Arduino/tools/ESP8266FS/tool/esp8266fs.jar

Na Linux zdaje się jest jeszcze inaczej. Ma być home_dir/Arduino/tools/ESP8266FS/tool/esp8266fs.jar

Jakkolwiek ten krok jest opisany w innych how-to ale nie jest niezbędny
Abys, dziobu
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: ESP3d na ESP01S cz. 4 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 12 lip 2019, 01:15

6. Podobnie jak wcześniej Doinstalować bibliotekę WebSockets by Markus Sattler.
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 01.06.35.png


7. Rozpakować wcześniej pobrane archiwum esp3d-2.1.zip

8. z katalogu ESP-2.1/esp3d otworzyć plik esp3d.ino
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 00.42.24.png


9. Wybrać rodzaj płytki Generic ESP8266
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 01.00.22.png


10. Wybrać sposób podziału pamięci 1M (512 SPIFFS)
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 01.01.27.png


reszty parametrów najlepiej nie tykać :P

11. Kliknąć przycisk "Zweryfikuj" (czyli kompilacja)
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 01.14.34.png
dziobu
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: ESP3d na ESP01S cz. 5 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 12 lip 2019, 09:04

12. Przełączyć programator w tryb "prog" i wsadzić w port USB.
Po każdej zmianie ustawienia przełącznika, po programowaniu trzeba zresetować ESP . Ja to robię wyjmując ESP z programatora. Ale zostawiając programator w gnieździe USB albo wyjmując z USB wszystko.

IMG_20190712_084831.jpg


13. Wybrać port podobnie jak przy wgrywania Marlina. W zależności od systemu będzie COM3 albo urządzenie na maku, Linuchu
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 08.42.41.png


14. Kliknąć Wgraj. Nie powinno być błędów w logu:

Zrzut ekranu 2019-07-12 o 08.46.30.png


15. Przełączyć opcję programatora na UART i zresetować ESP (wyjmij i włóż)

16. Po chwili na liście dostępnych sieci bezprzewodowych powinno pojawić się "ESP32". Hasło do sieci jest 12345678

Zrzut ekranu 2019-07-12 o 08.59.11.png
dziobu
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: ESP3d na ESP01S cz. 6 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 12 lip 2019, 10:03

17. Po połączeniu z siecią wifi ESP3D trzeba przez przeglądarkę wejść na adres 192.168.0.1
Uploadowac trzy pliki, można zaznaczyć trzy na raz:
404.html
favicon.ico
index.html.gz

potem kliknąć przycisk Upload

PS: tu się okazało że do jednego z dwóch zakupionych modułów ESP01S nie da się wgrać. :( Uszkodzony flash pewnie.
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.05.28.png

Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.06.51.png

Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.40.31.png


18. Odświeżyć okno przeglądarki i przejść konfigurator
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.41.10.png


Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.42.28.png


przełączyć z AccessPoint na Client i wybrać swoje wifi
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.43.21.png


19. Zrestartować ESP

20. Odnaleźć przydzielony w swojej sieci adres IP drukarki. Ja to robię logując się do swojego routera. Adres IP widać w sekcji DHCP
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.45.37.png


21. http://192.168.100.103 i GOTOWE :)
Zrzut ekranu 2019-07-12 o 09.46.02.png
Marvin27, WillingMagic, Artu, dziobu
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 13 lip 2019, 21:06

był mały bug z 921600

https://github.com/luc-github/ESP3D/issues/350
testowo ustawiłem 4Bb/s

w tym celu należy w Marlin w configuration.h
#define BAUDRATE 4000000

w projekcie esp3d w config.cpp w liniach
175:

Kod: Zaznacz cały

    if ( ! (baud_rate == 9600 || baud_rate == 19200 || baud_rate == 38400 || baud_rate == 57600 || baud_rate == 115200 || baud_rate == 230400 || baud_rate == 250000 || baud_rate == 500000 || baud_rate == 921600 || baud_rate == 1000000 || baud_rate == 2000000 || baud_rate == 4000000 || baud_rate == 1843200 || baud_rate == 3686400) ) {

537:

Kod: Zaznacz cały

    if ((baud_rate == 9600 || baud_rate == 19200 || baud_rate == 38400 || baud_rate == 57600 || baud_rate == 115200 || baud_rate == 230400 || baud_rate == 250000 || baud_rate == 500000 || baud_rate == 921600 || baud_rate == 1000000 || baud_rate == 2000000 || baud_rate == 4000000 || baud_rate == 1843200 || baud_rate == 3686400) ) {



oraz dopisać w pliku commands.cpp w linii 735 (niestety nie mogę tu wkleić tej linii, bo php się wywala :D )
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości