ESP3d na ESP01S cz. 1

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Holgin
Posty: 257
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 122

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: Holgin » 26 sie 2019, 18:28

Lepszy? Nie. Ma być znacznie tańszy/mniejszy/prostszy, na tą chwilę bardzo cierpi z uwagi na szybkość upload'u ale wiem że prace nad tym trwają :)
Jackoboo
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5000
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1194

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 26 sie 2019, 19:02

1. tańsze. Sensowne Pi kosztuje 140zł vs 10zł. (z Zero są problemy, sprawdziłem)
2. Gotowe do pracy w kilka sekund po włączeniu zasilania. Octoprint na Pi potrzebuje niecałą minutę by się pozbierać.
3. generalnie stabilność działania responsywność interfejsu na tym małym czymś jest dalece wyższa niż na Pi3B+

wadą jest oczywiście to że nie ma tu miliona pluginów, które można by doinstalować.
Jackoboo
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
spec
Posty: 282
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 25

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: spec » 27 sie 2019, 08:54

Z SKR 1.1 też będzie działać? Niby 3.3V jest na płytce i RX i TX też jest dostępne.
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 871
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 145

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: kapi » 04 wrz 2019, 14:19

Sekurak dał artykuł : klik
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5269
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 888

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: dragonn » 04 wrz 2019, 14:58

No nie powiem - straszne że ktoś będzie mógł podsłuchiwać komunikację z moją drukarką po protokole którego nawet ESP3D nie wspiera :lol: .
W ogóle jeśli ktoś uważa że Wi-Fi jest bezpieczne to radzę porzucić to myślenie :P
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 871
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 145

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: kapi » 04 wrz 2019, 20:06

@dragonn, dziękuję za fachowe wsparcie :piwo:
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400
spec
Posty: 282
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 25

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: spec » 30 wrz 2019, 22:02

Dotarły do mnie graty ale mam problem przy kompilacji:
Szkic używa 500594 bajtów (100%) pamięci programu. Maksimum to 499696 bajtów.
Zmienne globalne używają 34016 bajtów (41%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 47904 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
Rodzaj pamięci wybrany zgodnie z instrukcją.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5000
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1194

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: rafaljot » 30 wrz 2019, 22:16

@spec , zobacz czy skompilujesz na 1M(256K SPIFFS)
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
spec
Posty: 282
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 25

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: spec » 01 paź 2019, 19:06

Dzięki, robiłem jak w instrukcji 512.
spec
Posty: 282
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 25

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: spec » 06 lis 2019, 09:53

Trochę minęło ale podłączyłem płytkę do drukarki. Podłączenie niby działa dobrze ale mam dwa problemy:
1. Nie widzę temperatury stołu. Jest tylko hotend. Mogę odczytać temperaturę lub ją zmienić.
2. Nie mogę zrobić uloadu na kartę SD. Pojawia się komunikat upload failed.
ESP3D zainstalowałem w wersji 2.1. Używam gotowej płytki: https://pl.aliexpress.com/item/32851433 ... 0ed2851e4a
Całość podłączona do SKR 1.1 (nie pro). Poruszanie osiami działa.

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości