ESP3d na ESP01S cz. 1

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5239
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1305

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: rafaljot » 06 lis 2019, 10:00

A kartę masz wsadzoną do wyświetlacza? Oczywiście nie tę, co jest wsadzoną w gniazdo na płycie głównej, że tak kontrolne głupio się zapytam.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
spec
Posty: 284
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 25

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: spec » 06 lis 2019, 10:08

Tak, tak. I przez stronę plików na niej nie widzę. Nie wiem gdzie szukać problemu. Komunikacja jakaś jest. Podczas włączania drukarki widzę napisy na dole wyświetlacza: "connecting" a później numer IP. Płytka przyszła do mnie z wersją 0,9 ESP3D. Na tej wersji nie działał upload ale działała temperatura stołu. W ferworze walki zrobiłem update do 2.1 poprzez wczytanie pliku BIN przez dostęp webowy.
Holgin
Posty: 343
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 168

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: Holgin » 06 lis 2019, 10:21

A jak nazywasz plik GCODE? Tam są ograniczenia, plik musi miec nazwę typu "DRUK.GCO" czy coś takiego.
spec
Posty: 284
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 25

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: spec » 06 lis 2019, 10:38

Nazwa ma być w systemie 8.3 i tak pliki nazywam. To nie ten problem. Baudrate też ustawiony tak samo w Marlinie jak i w ESP.
xpytonx
Posty: 60
Rejestracja: 06 gru 2017, 11:20
x 6

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: xpytonx » 27 gru 2019, 09:12

Odgrzeje kotleta...

Aby widzieć temp stołu należy po prawej u góry wejść w preferencje i zaznaczyć "Enable bed controls"
Z przesyłaniem plików mam dalej problem. "Błąd: 0"
Plik nazywam np: xxx.GCO. Rozumiem że plik może mieć nazwę w formacie xxxxxx.xxx (8 znaków "." rozszerzenie 3 znaki)

Fajna sprawa jednak do dueta wifi to się umywa ale do starszych drukarek jest super
Awatar użytkownika
Printed4U
Posty: 110
Rejestracja: 19 kwie 2016, 10:12
Lokalizacja: Wrocław
x 2

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1 - PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ PÓKI NIE SKOŃCZĘ !

Postautor: Printed4U » 27 gru 2019, 10:47

rafaljot pisze:1. tańsze. Sensowne Pi kosztuje 140zł vs 10zł. (z Zero są problemy, sprawdziłem)


Możesz przybliżyć jakie są problemy z PiZero? Planowałem podłączyć ja w kolejnej drukarce którą buduje.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5239
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1305

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: rafaljot » 27 gru 2019, 11:50

pytanie lekko OT, więc odsyłam, tu napisałem o tym klika słów: viewtopic.php?f=27&t=5202&view=unread#unread :D
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
xpytonx
Posty: 60
Rejestracja: 06 gru 2017, 11:20
x 6

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: xpytonx » 27 gru 2019, 14:02

Wrzucę tutaj ciekawostkę:

Web z dueta.

https://github.com/toxuin/ESPRINTER

Nie testowałem niestety ale mam Marlin FW
tig33r
Posty: 581
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 93

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: tig33r » 27 gru 2019, 14:19

To repo jest z 2015...
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5239
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1305

Re: ESP3d na ESP01S cz. 1

Postautor: rafaljot » 27 gru 2019, 15:22

ESP3D jest bardziej żywe. Wszystkie mają ten sam prosty problem z uploaded bo nie używają SPI. Jedynie mod od Panucatt rozwiązał problem ale dla odmiany nie udostępnili tego opensource.
viewtopic.php?t=4895
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości