Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Tutaj można pochwalić się drukarką już uruchomioną bądź kupioną
blackknight88
Posty: 36
Rejestracja: 05 gru 2019, 09:35
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: blackknight88 » 12 lut 2020, 17:20

W którym pliku dokonywać korekty? configuration.h , configuration_adv.h ? tu jest typowy kod pod komunikację / sterowanie LCD. Właśnie z automatu nie bardzo wiem jak nanieść ten patch. wpisując nawet w google "patch diff file for arduino", tak naprawdę nie wiele daje wyników.
Pozdrawiam, Karol
mpk
Posty: 46
Rejestracja: 27 lis 2019, 00:01
x 12

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: mpk » 12 lut 2020, 19:48

Otwórz sobie tego diffa jako tekst. będziesz widział co i gdzie
blackknight88
Posty: 36
Rejestracja: 05 gru 2019, 09:35
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: blackknight88 » 13 lut 2020, 11:43

Czy masz dostęp do źródłowych plików z pierwszego postu? Tam jest tylko HEX jako ogół oraz pliki konfiguracyjne... do LCD nic nie ma, a inaczej chyba zmian nie wprowadzę.

W wersji 2.0.0. z githuba jest wszystko, ale za dużo tego. natomiast tam nawet wczoraj, wrzucając hexa, dokładnie tego: https://github.com/Poket-Jony/Marlin-A4 ... o.mega.hex niestety LCD anycubic 4max pro nie bangla... Także Twój patch chciałbym dołożyć do tej wersji firmware 1.1.9 z niemieckiego forum. Tam już LCD jest ogarnięty.
Pozdrawiam, Karol
mpk
Posty: 46
Rejestracja: 27 lis 2019, 00:01
x 12

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: mpk » 13 lut 2020, 14:13

W pierwszym poscie masz też link do repo na githubie z kompletnym kodem źródłowym.
Aplikujesz zmiany z patcha, podkładasz konfigurację z zipa, kompilujesz, wgrywasz, przybijasz sobie piątkę i idziesz sliceować;)

ewentualnie tu masz repo z marlinem 1.9 i naniesionymi już zmianami pod 4max pro
https://github.com/Poket-Jony/Marlin-A4MaxPro

> niestety LCD anycubic 4max pro nie bangla
eeetam. SOA#1
blackknight88
blackknight88
Posty: 36
Rejestracja: 05 gru 2019, 09:35
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: blackknight88 » 13 lut 2020, 15:16

A zadziała przerzucenie pliku Anycubic.cpp i configutation.h z wersji 1.1.9 do wersji 2.0.0 i skompilowanie?
Pozdrawiam, Karol
mpk
Posty: 46
Rejestracja: 27 lis 2019, 00:01
x 12

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: mpk » 13 lut 2020, 18:16

nie zadziała. Choćby przez to, że między marlinem 1 i 2 są różnice w sposobie zapisu konfiguracji.
ale też dlatego, że kod źródłowy marlina 2 jest radykalnie przeorganizowany względem jedynki.

chcesz uruchomić sobie "dwójkę" nie wnikając za bardzo jak to się dzieje, to u mnie na pewno działało to:

Kod: Zaznacz cały

 git clone https://github.com/Poket-Jony/Marlin-A4MaxPro-2.0.x.git
 cd Marlin-A4MaxPro-2.0.x
 git checkout 79c2e1a0
blackknight88
blackknight88
Posty: 36
Rejestracja: 05 gru 2019, 09:35
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: blackknight88 » 13 lut 2020, 18:53

Super, o to mi chodziło. Dziękuję Ci bardzo. Nie wiem właśnie czy na ten moment chcę zagłębiać się aż tak bardzo w firmware, tym bardziej, że raczej nie planuję żadnych modyfikacji w kodzie.
Pozdrawiam, Karol
blackknight88
Posty: 36
Rejestracja: 05 gru 2019, 09:35
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: blackknight88 » 15 lut 2020, 15:25

Dziwne... teraz po flashowaniu na 2.0.0 normalnie mi wyświetlacz bangla, nic nie zmieniałem. Ale zauważyłem, że wyszła wersja 2.1.1 więc ją wgrałem. Plus taki, że można sterować jasnością paska LED, extra menu wydaje się lepiej działać, dźwiękowe powiadamiania są ok. Sterowanie grzałką lepsze, już tak nie skacze jak głupie, nawet wcześniej pomimo kalibracji PID skakało.
Pozdrawiam, Karol
rydz
Posty: 8
Rejestracja: 17 sty 2020, 16:35
Drukarka: Anycubic 4Max Pro
x 1

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: rydz » 15 lut 2020, 22:06

blackknight88 pisze:Dziwne... teraz po flashowaniu na 2.0.0 normalnie mi wyświetlacz bangla, nic nie zmieniałem. Ale zauważyłem, że wyszła wersja 2.1.1 więc ją wgrałem. Plus taki, że można sterować jasnością paska LED, extra menu wydaje się lepiej działać, dźwiękowe powiadamiania są ok. Sterowanie grzałką lepsze, już tak nie skacze jak głupie, nawet wcześniej pomimo kalibracji PID skakało.
Nie masz przesunięcia w drukowaniu? Zauważyłem, że u mnie około 1cm jest przesunięcie w prawo tzn. jeżeli drukarka zaczynała o pozycji X=0 to teraz zaczęła od X=10.
Po kalibracji PID temperatury skaczą. Na 1.1.7 miałem praktycznie stałą temperaturę.
mpk
Posty: 46
Rejestracja: 27 lis 2019, 00:01
x 12

Re: Anycubic 4MAx Pro - i3M Marlin 1.9

Postautor: mpk » 15 lut 2020, 23:35

a to około 1cm to nie przypadkiem 8mm?

Kod: Zaznacz cały

#define X_MIN_POS -8

Wróć do „Drukarki FDM/FFF - wszystkie pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości