Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
wahtanguri
Posty: 14
Rejestracja: 04 sty 2020, 00:00
Drukarka: Tarantula pro
x 1

Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: wahtanguri » 12 sty 2020, 23:30

Witam!

Mam problem z przerywaniem pracy drukarki tarantula pro.
Drukuję pliki z karty SD.
Małe pliki do 10 min. (clamp, itp.) drukują się bez przeszkód.
Duże pliki typu podstawka do filamentu 120 min. po wydrukowaniu kilku warstw wywalają błąd E1 Thermal Runawy i drukarka wymaga restartu (druk do wyrzucenia).
Na stronie https://all3dp.com/1/tevo-tarantula-pro ... iew-specs/ wyczytałem, że cyt.:"skonfigurowanie prędkości wentylatora w celu zwiększenia warstwy po warstwie eliminuje problem" (tłumacz google) - jak dokonać takiej konfiguracji? :unknown:
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5236
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1303

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: rafaljot » 12 sty 2020, 23:48

1. sprawdzić przewody, czy dobrze siedzą w zaciskach, czyste, nie upalone, nie grzeją się
2. zrobić PID tuning i zapisać w EEPROM
3. puścić wydruk z nawiewem max 25% i zobaczyć czy pomoże
4. tak czy inaczej zaizolować blok taśmą kartonową lub silikonową "skarpetą"
5. sprawdzić termistor
6. czy dobrze zmontowana głowica, posmarowany termistor, rurka od strony radiatora pastą termoprzewodzącą,
7. czy grzałka dobrze siedzi w bloku, nie ma luzu, prześwitu miedzy powierzchnią grzałki a blokiem
8. jak to nie pomoże to zrekompilować firmware i zmienić nieco parametr (ale tylko po wykonaniu powyższych! )

#define THERMAL_PROTECTION_PERIOD 40 // Seconds
#define THERMAL_PROTECTION_HYSTERESIS 4 // Degrees Celsius

ale nie więcej, niż:
#define THERMAL_PROTECTION_PERIOD 60 // Seconds
#define THERMAL_PROTECTION_HYSTERESIS 5 // Degrees Celsius
wahtanguri, JGFTW, Abys
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
wahtanguri
Posty: 14
Rejestracja: 04 sty 2020, 00:00
Drukarka: Tarantula pro
x 1

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: wahtanguri » 12 sty 2020, 23:59

Dziękuję! Zadałeś mi roboty na co najmniej na tydzień a może i na cały styczeń. Od jutra zaczynam. :-)
wahtanguri
Posty: 14
Rejestracja: 04 sty 2020, 00:00
Drukarka: Tarantula pro
x 1

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: wahtanguri » 16 sty 2020, 11:53

Witam!
(sprawozdanie z ww. zadań)
1.przewody są dobrze powciskane nie grzeją się, nie są upalone,
2. jak zrobić PID tuning i zapisać w EPROM nie używając repetiera? (znowu nie mam aktywnego połączenia drukarki z Repetier-host, po zawieszeniu compa - irytuje mnie to)
punkty 3,4,5...8 jeszcze w toku.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5236
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1303

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: rafaljot » 16 sty 2020, 11:56

zrobić plik tekstowy na przykład PID_HEAD.gcode w środku instrukcja do PIDa . zapisać na karcie i uruchomić tak jak wydruk.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 77
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Ender 3
x 22

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: Janek_Porzycz » 16 sty 2020, 12:09

Sprawdz na poczatku kable i czy nie wieje na blok / dysze. Zaizoluj kaptonem i zaloz ta skarpete. Moim zdaniem to to. Sam mialem taki problem jak zdjalem skare :)
wahtanguri
Posty: 14
Rejestracja: 04 sty 2020, 00:00
Drukarka: Tarantula pro
x 1

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: wahtanguri » 18 sty 2020, 20:30

rafaljot pisze:zrobić plik tekstowy na przykład PID_HEAD.gcode w środku instrukcja do PIDa . zapisać na karcie i uruchomić tak jak wydruk.

ok,ok ale jak zrobić w praktyce tuning, skoro nie repetierem to czym? :unknown:
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5561
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1465
Kontaktowanie:

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: FlameRunner » 18 sty 2020, 20:38

Zapisz w pliku .gcode dokładnie te same komendy, które byś wysyłał z hosta, na przykład:

Kod: Zaznacz cały

M501 ; wczytaj ustawienia z EEPROM
M303 C5 E0 S200 U1 ; wykonaj pid tuning: 5 przebiegow, pierwszy ekstruder, 200 stopni, od razu użyj
M500 ; zapisz ustawienia do EEPROM

Parametry do M303 napisane na podstawie dokumentacji Marlin: http://marlinfw.org/docs/gcode/M303.html
Podanego kodu nie testowałem na żadnej drukarce, używasz na własną odpowiedzialność.

PS Nie mówię, że jest to konieczne. Mówię tylko, w jaki sposób to zrobić.
Abys
wahtanguri
Posty: 14
Rejestracja: 04 sty 2020, 00:00
Drukarka: Tarantula pro
x 1

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: wahtanguri » 18 sty 2020, 22:48

rafaljot pisze:3. puścić wydruk z nawiewem max 25% i zobaczyć czy pomoże


Czy to znaczy, że w ustawieniach filamentu ( w Slic3r ) w ustawieniach wentylatora wpisać wartości w min 25%, a w max 25% ?
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5236
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1303

Re: Błąd E1 Thermal Runawy, Tarantula Pro

Postautor: rafaljot » 18 sty 2020, 23:31

min 0% max 25%
wahtanguri
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości