Problem z termistorem PT100

Czyli niech moc będzie z Tobą!
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5733
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3106
Kontaktowanie:

Re: Problem z termistorem PT100

Postautor: dziobu » 04 cze 2020, 19:34

Warto dodać że te 5V wymaga wyłączenia podciągania.
Tam gdzie jest ADC na takich liniach to po przełączeniu na pomiar nie powinno pojawić się więcej niż ~3.6V.
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
CezarZcezar
Posty: 6
Rejestracja: 03 cze 2020, 18:44
Lokalizacja: Żyrardów
Drukarka: Ender 3

Re: Problem z termistorem PT100

Postautor: CezarZcezar » 05 cze 2020, 14:49

Czyli nic nie da się zrobić ?
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6228
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
Drukarka: FFF, UV LCD
x 1897
Kontaktowanie:

Re: Problem z termistorem PT100

Postautor: FlameRunner » 05 cze 2020, 14:52

Czyli nie wiemy.
Może ten wzmacniacz operuje w zakresie 0-3,3 V.
Może ten wzmacniacz operuje w zakresie 0-5 V.
Może ten wzmacniacz operuje w zakresie 0-5 V, ale przy normalnych temperaturach druku nie da napięcia wyższego niż 3,3 V.

edit
Może można go zasilać 3,3 V i wtedy operuje w zakresie do 3,3 V.
Może można go łatwo jakoś przerobić.
https://ocelot3d.pl/ | drukarnia 3D
Jest "filamentówka", jest "żywicówka", nawet jakiś skaner 3D się znajdzie – można się pobawić. :)
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 396
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 231

Re: Problem z termistorem PT100

Postautor: JGFTW » 05 cze 2020, 15:32

CezarZcezar pisze:Czyli nic nie da się zrobić ?


Da się, ale nie z takim defetystycznym podejściem ;)

FR podał Ci link do aukcji, w którym jest napisane jak to zrobić.
Czytałeś to?

pt100.png


Z tego co rozumiem to wpiąłbym całość do gniazda SERVOS

5v-> 5V
Gnd -> Gnd
PA1 -> Sygnał

I zdefiniowałbym w konfigu T0 jako 1

A dla termistora albo 21 albo 20.

FlameRunner pisze:[...]
Może ten wzmacniacz operuje w zakresie 0-5 V, ale przy normalnych temperaturach druku nie da napięcia wyższego niż 3,3 V.
[...]


Znalazłem coś takiego:

https://wiki.e3d-online.com/E3D_PT100_A ... umentation

(Jasne, że to ori e3d, ale IMHO spokojnie można założyć że trójkąty zrobili to samo)

Jeżeli tabela z linka jest aktualna dla omawianej płytki to przy >600C da napięcie większe od 3.3v (to już prędzej aluminium się rozpłynie niż przekroczy to napięcie)
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
CezarZcezar
Posty: 6
Rejestracja: 03 cze 2020, 18:44
Lokalizacja: Żyrardów
Drukarka: Ender 3

Re: Problem z termistorem PT100

Postautor: CezarZcezar » 05 cze 2020, 19:16

Dobra dzięki wielkie.
Jak to mówią co dwie głowy to nie jedna. Podłączyłem tak jak pisał kolega wyżej teraz pokazuje 29°C i jest to dla mnie całkowicie satysfakcjonujące. Natomiast piny pod etykietą servo były zarezerwowane dla BLTouch które też posiadam i zamierzam podłączyć. Pozostaje mi znalezienie innego pinu analogowego lub zakup tego urządzenia: https://pl.aliexpress.com/item/33045775082.html

Wróć do „Grzałki, zasilacze, okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości