Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
dawidd
Posty: 34
Rejestracja: 20 lip 2020, 06:48

Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: dawidd » 31 lip 2020, 21:24

Witam
Mam problem z wydrukami które sa pocięte Cura Ultimaker. Wydruki sa w osi Z splaszczone o 50%. Pewnie jest coś źle ustawione z osią Z ale nie bardzo wiem co i gdzie tego szukać. W programie jest wybrana drukarka Ender 5 ( moja to Ender 5 PRO)
Bede wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
ENDER 5 PRO - obsługuje amator :)
bryan
Posty: 138
Rejestracja: 28 lis 2019, 23:10
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Ender-3, RF500
x 23
Kontaktowanie:

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: bryan » 31 lip 2020, 21:29

Hm... a na innych slicerach masz dobrze? Jak tez złe to zmień ilość esteps w ustawieniach drukarki w marlinie dla osi Z z 400 na 800 bo pewnie masz nowa śrubę a stare ustawienia w konfiguracji.
Ender -3 modded
RF500 - już żywy
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5733
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3106
Kontaktowanie:

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: dziobu » 31 lip 2020, 21:31

Jak z panelu jeździ prawidłowo to problem jest w slicerze.
Jak i tu jest źle - patrz post @bryan.
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 288
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
x 76

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: Andrzej_W » 31 lip 2020, 21:31

Sprawdź ile masz kroków na mm. W ender 3 mam 400/mm. Nie pamiętam jak jest to w Ender5 czy maja taką samą śrubę czy inną.
1kamil
Posty: 16
Rejestracja: 16 cze 2020, 15:56
x 2

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: 1kamil » 31 lip 2020, 21:44

Ender 5 ma dwie śruby:
- starsza ma 400 kroków/mm
- nowsza ma 800 kroków/mm

Możesz zmienić to przez LCD a Steps :)
dawidd
Posty: 34
Rejestracja: 20 lip 2020, 06:48

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: dawidd » 31 lip 2020, 22:29

slicer od Creality działa ok, wydruk jest poprawny, w cura mam tylko taki problem.
Kroki mam w drukarce - x y: 80/mm, a Z 400. Jeśli zmienienie wartość 400 na 800 to w cura będzie ok a w slicerze od creality będzie wydruk rozciągnięty?
ENDER 5 PRO - obsługuje amator :)
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5733
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3106
Kontaktowanie:

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: dziobu » 31 lip 2020, 22:33

dawidd pisze:Jeśli zmienienie wartość 400 na 800 to w cura będzie ok a w slicerze od creality będzie wydruk rozciągnięty?

Chcesz problem rozwiązać czy przesunąć na później?

Czy w którymś slicerze nie masz włączonego jakiegoś skalowania osi Z?
Czy w kodzie startowym nie masz jakiś bzdur?
Czy z panelu w drukarce ruchy są prawidłowe?
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
1kamil
Posty: 16
Rejestracja: 16 cze 2020, 15:56
x 2

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: 1kamil » 31 lip 2020, 22:52

dawidd pisze:slicer od Creality działa ok, wydruk jest poprawny, w cura mam tylko taki problem.
Kroki mam w drukarce - x y: 80/mm, a Z 400. Jeśli zmienienie wartość 400 na 800 to w cura będzie ok a w slicerze od creality będzie wydruk rozciągnięty?


Generalnie poprawne nastawy dla nowych Enderów 5 to 80/80/800. Zazwyczaj firmware kompilowany dla Ender 5 ma ustawienia 80/80/400. Creality zmieniło śrubę, bo na starszej stuł potrafił się samoczynnie opuszczać przy wyłączonym stepperze.

Sprawdziłeś wartość przez LCD? Spróbowałeś ją zmienić? Zmiana tej wartości nic nie popsuje, najwyżej wydruk.

Creality Slicer może on modyfikować wartość kroków przez gcode w zależności od wybranej drukarki.
Możesz udostępnić dla porównania.

Też miałem ten problem z Ender 5. Rozwiązanie było zmiana ilości kroków przez LCD.
1kamil
Posty: 16
Rejestracja: 16 cze 2020, 15:56
x 2

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: 1kamil » 01 sie 2020, 00:00

1kamil pisze:starszej stuł potrafił


Oczywiście: "stół" :)
JGFTW, Andrzej_W
dawidd
Posty: 34
Rejestracja: 20 lip 2020, 06:48

Re: Cura i ender5 pro - wydruk jest splaszczony o 50%

Postautor: dawidd » 01 sie 2020, 10:19

zgodnie z Wasza sugestia zmieniłem ilość kroków osi Z na 800 przez Repetier Host i teraz z Cura drukuje poprawnie
ENDER 5 PRO - obsługuje amator :)

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 6 gości