Strefowe grzanie stołu
: 30 sty 2021, 15:54
Cześć.
Mam stół 310x310mm 240W (alu 3mm + stal 0.5mm + pei). Ponieważ dużo drukuję małych pierdółek, to zastanawiam się nad wydzieleniem strefy o boku ok. 12-15cm, którą bym grzał osobną grzałką ~120W. I tu nasuwają mi się pytania:
1. Dać strefę na środku stołu czy w którymś narożniku?
Jak dam po środku, to będzie zawsze ten sam termistor, więc i odczyt temperatury wiarygodny i zawsze ten sam. (+)
Jak dam na środku, to ciepło będzie się rozchodziło na 4 strony płyty i (chyba) będę potrzebował więcej mocy, żeby grzać strefę. (-)
Jak dam w rogu, to termicznie (chyba) będzie lepiej. (+)
Jak dam w rogu, to muszę dać drugi termistor i przełączać z głównym. (-)
2. Grzanie punktowe nie odkształci mi stołu? Strefa grzana będzie się rozszerzać bardziej niż zimna.
Tu już usytuowanie grzałki dla mnie jest mniej intuicyjne, bo:
- jak będzie na środku, to strefa będzie otoczona na około zimnym i odkształcenie CHYBA może być większe, ale z drugiej strony będzie mniejszy gradient, bo ciepło będzie się rozchodzić na wszystkie strony i odległość od brzegów będzie mniejsza
- jak będzie w rogu, to CHYBA odkształcenie będzie mniejsze, bo 2 boki są 'luźne' i tam materiał może pracować bez oporów, ale pozostałe 2 boki będą miały w sąsiedztwie więcej materiału, który na końcu będzie chłodniejszy.
Drogie Bravo, co mam zrobić?
Mam stół 310x310mm 240W (alu 3mm + stal 0.5mm + pei). Ponieważ dużo drukuję małych pierdółek, to zastanawiam się nad wydzieleniem strefy o boku ok. 12-15cm, którą bym grzał osobną grzałką ~120W. I tu nasuwają mi się pytania:
1. Dać strefę na środku stołu czy w którymś narożniku?
Jak dam po środku, to będzie zawsze ten sam termistor, więc i odczyt temperatury wiarygodny i zawsze ten sam. (+)
Jak dam na środku, to ciepło będzie się rozchodziło na 4 strony płyty i (chyba) będę potrzebował więcej mocy, żeby grzać strefę. (-)
Jak dam w rogu, to termicznie (chyba) będzie lepiej. (+)
Jak dam w rogu, to muszę dać drugi termistor i przełączać z głównym. (-)
2. Grzanie punktowe nie odkształci mi stołu? Strefa grzana będzie się rozszerzać bardziej niż zimna.
Tu już usytuowanie grzałki dla mnie jest mniej intuicyjne, bo:
- jak będzie na środku, to strefa będzie otoczona na około zimnym i odkształcenie CHYBA może być większe, ale z drugiej strony będzie mniejszy gradient, bo ciepło będzie się rozchodzić na wszystkie strony i odległość od brzegów będzie mniejsza
- jak będzie w rogu, to CHYBA odkształcenie będzie mniejsze, bo 2 boki są 'luźne' i tam materiał może pracować bez oporów, ale pozostałe 2 boki będą miały w sąsiedztwie więcej materiału, który na końcu będzie chłodniejszy.
Drogie Bravo, co mam zrobić?